BM: Gazze’deki son gerginlik trajik insani durumu daha da kötüleştirdi

Hasting, “Su sanitasyon boru hatları, hastalıkları tehdit edecek şekilde hasar gördü. Bir tarımsal malzeme deposu tahrip edildi. Bu muhtemelen en az bir mevsim mahsulle birlikte gıda güvenliğini tehdit ediyor” diye konuştu

Gazze’de bir adam enkaz haline gelen evindeki eşyaları arıyor (AP)

Birleşmiş Milletler’in (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, Filistinli gruplar ile İsrail arasında son zamanlarda yaşanan gerginliğin, Gazze Şeridi sakinleri için zaten vahim olan insani durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Hasting, bugün Gazze’de düzenlediği basın toplantısında, “Geçtiğimiz iki günü burada, Gazze’de, 11 günlük çatışmalardan sonra hayal bile edilemeyecek derecede acı çeken insanlarla konuşarak geçirdim. Son çatışmalarda derinden etkilenen birkaç aileyle, eşini ve beş çocuğundan dördünü kaybeden bir baba ile tanıştım, Evleri tamamen yıkılan yerinden edilmiş ailelerin çaresizliğine şahit oldum” dedi.

Yeni tip koronavirüs testi yapan bir tıbbi laboratuvar da dahil olmak üzere, daha önce temel hizmetler veren bazı tesislerin tahrip edildiğini söyleyen Hasting, “Su sanitasyon boru hatları, hastalıkları tehdit edecek şekilde hasar gördü. Bir tarımsal malzeme deposu tahrip edildi. Bu muhtemelen en az bir mevsim mahsulle birlikte gıda güvenliğini tehdit ediyor” diye konuştu.

İnsani yardım topluluğunun, gıda, ilaç ve yakıt dahil temel malzemeleri getirmek için çok çalıştığını vurgulayan Hasting, bu hafta, oPt İnsani Yardım Fonu’ndan yaklaşık 18 milyon ABD dolarlık talepte bulunacağını ve New York’taki Acil Yardım Koordinatörü’nün, insanların sağlık ve su gibi temel hizmetlere erişimini sağlamak için ek 4 milyon doları daha sağlayacağını bildirdi.

Hasting, “Son gerginlik, Gazze’de yaklaşık 14 yıldır süren abluka ve iç siyasi bölünmelerin yanı sıra tekrarlayan düşmanlıkların yarattığı halihazırda vahim bir insani durumu daha da kötüleştirdi. Salgından kaynaklananlar da dahil olmak üzere var olan ihtiyaçları karşılamaya devam etmek için destek sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

Lynn Hastings açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı;

“Nihayetinde, desteğimizin etkili olması ve bu trajedinin tekrarlanmamasını sağlamak için mümkün olan her türlü çabayı göstermeliyiz. Ateşkes, provokasyondan kaçınarak pekiştirilmelidir. Uluslararası insancıl hukuku ihlal edenler sorumlu tutulmalıdır. Devam eden çatışmanın temel nedenlerinin ele alındığı siyasi bir ufuk olmalıdır.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU