Video oyunlarında taciz araştırması: Kadın oyuncuların yüzde 59'u cinsiyetlerini gizlemek zorunda kalıyor

Oyun endüstrisi her geçen gün büyürken, kadınlara yönelik hakaret ve ayrımcılık ciddi bir sorun teşkil ediyor

Özellikle Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan tecrit ve kısıtlamalarla birlikte video oyunlarına talep ciddi şekilde artmıştı (Reuters)

Video oyunu endüstrisi her geçen gün büyürken, yeni yapılan bir ankette çevrimiçi oyun oynayan kadınların yüzde 59'unun, gördükleri incitici ve rahatsız edici tavırlar nedeniyle oyunlarda cinsiyetlerini gizlediği ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Piyasa araştırması şirketi Reach3'ün 900 kadın oyuncuyla düzenlediği ankete göre ABD'deki oyuncuların yüzde 41'ini kadınlar oluşturuyor.

2020'de oyun endüstrisinin toplam değeri 179,7 milyar doları buldu. Bu rakam, 2019'daki miktardan yüzde 20 daha fazla.

Cinsiyet fark etmeksizin sadece ABD'de 28 milyon yeni oyuncu bulunuyor.

Öte yandan çevrimiçi oyunlarda taciz ve cinsiyetçilik ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Çevrimiçi oyunları oynayan kadınların yüzde 77'si cinsiyetlerinden ötürü başta hakaret, küfür, uygunsuz cinsel içerikli mesajlar, küçük düşürücü yorumlar ve yargılayıcı yaklaşımlar olmak üzere birçok rahatsız edici ve ayrımcı tavırla karşılaştıklarını belirtti.

Ankette bu sorunlar nedeniyle çevrimiçi oyunlardaki kadın oyuncuların yüzde 59'u cinsiyetini gizlediğini söyledi.

Ancak katılımcıların yüzde 71'i, oyun şirketlerinin kadın ve erkek temsillerine eşit şekilde yer verilen reklamlarla bu ayrımcı tavra karşı bir hamle yapabileceğini düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 57'si kadınlara e-sporda daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 31'iyse Twitch ve YouTube gibi platformlarda oyun yayını yapan kadınların daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Anket sonuçlarında kadınların, "erkeklerin oynadığı oyunları oynamadığına" yönelik görüşün de gerçekleri yansıtmadığı görüldü.

Kadın oyuncuların yüzde 88'i birinci şahıs nişancı (FPS), çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası (MOBA), dövüş ve spor türünde oyunlar oynarken, yüzde 75'i de aksiyon ve hayatta kalma türünde oyunları tercih ediyor.



Independent Türkçe, We Got This Covered, PC Gamer

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU