Cübbeli Ahmet'ten Prof. Mehmet Görmez'e: Takke, sarık ve cübbeyi aşağılıyor

Eski Diyanet İşleri Görmez'in Ağustos ayında bir sempozyumda söylediği "Türkiye'den Afrika'nın en ücra köşelerine giden kardeşlerimiz var. Herkes kendi meşrebini taşımaya kalkışıyor. Bu doğru değildir" sözleri Cübbeli Ahmet'in tepkisiyle karşılaştı

Kamuoyunda "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün hedefinde yine eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez vardı. 

Görmez, 5-10 Ağustos 2018 tarihlerinde Anadolu Platformu'nun düzenlediği "İslam Dünyası: Birliktelik Modeli ve Gelecek Perspektifi" isimli sempozyumda bir tebliğ sundu. Görmez'in konuşması da diğer tüm konuşmalar gibi tebliğlerin yer aldığı kitapta toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görmez söz konusu toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kulandı:

"Türkiye'den Afrika'nın en ücra köşelerine giden kardeşlerimiz var. Herkes kendi meşrebini taşımaya kalkışıyor. Bu doğru değildir, yapmayın, ümmete bu kötülüğü yapmayın. Eğer Orta Asya'ya gidiyorsanız onların Maveraünnehir medeniyetini keşfetmesini sağlayın. Buradan kendi mezhebinizi, kendi meşrebinizi, kendi tarikatınızı taşımayın. Afrika'ya gidiyorsanız oraya kendi takkenizi, kendi cübbenizi, kendi sarığınızı taşımayın. Onun kıyafeti ona yakışıyor zaten. Başka bir şey taşımayın. Oralara ahlak taşıyın, ilim taşıyın, hikmet taşıyın. Oraya kendi hastalıklarımızı taşımamalıyız. Aksi takdirde kendi hastalıklarını İslam ümmetinin en zor zamanında taşıyan hareketin 15 Temmuz'da bu millete ve bütün İslam dünyasına yaptığı ihanete hep birlikte şahit olduk, ondan ders almamış oluruz."

Konuşmadan haberdar olan Ünlü kişisel Twitter hesabından Görmez'in konuşmasının bu bölümünü paylaşarak Görmez'in takke, sarık ve cübbeyi aşağıadığını ve bunları hastalık saydığını iddia etti. 

Ünlü'nün tweet'lerinin devamı şu şekilde:

"İsmâilağa gibi cemaatlerin Mâturîdî ve Hanefî mezheblerini nasıl hastalık sayıyor?"

"İşte İsmâilağa’ya gelip “Bütün dünyâ Türkiye’ye bakıyor, Türkiye size bakıyor” diye metheden Görmez’in gerçek yüzü bu! Bundan dolayı biz onun tehlikesine dikkat çekmiştik." 

"İnsanlara sünnette vârid olan takke, sarık ve cübbe gibi fazîletli amelleri öğretmenin, 15 Temmuz’daki metruş, takkesiz, cübbesiz, sarıksız ve sakalsız kâtillerin zındıkların ameliyesi ile ne alakası var?!"

Görmez'in, Sultanahmet'te vaaz vermek isteyen Ünlü'yü engellediği iddiası

Ünlü'nün, Görmez'in Diyanet İşleri Başkanlığı döneminde Sultanahmet Camii'nde vaaz vermek istediği ancak Görmez'in bu talebi kabul etmediği iddia edilmişti.

Ünlü, Görmez'in görevden alınmasının ardından yine bir tweet atarak "Diyanet'e Görmez'den tehlikelisi gelmemiştir diye düşünüyorum. Rabbim, vatana millete bağlı ve Ehli Sünnete sadık hayırlı bir reis nasib eylesin. Amin" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU