Bilim Kurulu’nun ardından açıklama: Vaka sayısı 10 binin altında, 120 milyon doz BioNTech için anlaşma yapıldı

Koca, "Altyapı olarak günde 1,5 milyondan fazla aşı yapabilme potansiyelimiz var" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun ardından, "Uzun bir aradan sonra vaka sayımız 10 binin altına düştü" açıklaması yaptı.

Kurulun ardından yapılan basın toplantısına canlı olarak bağlanan BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, 120 milyon doz için anlaşma yapıldığını bildirdi. 

Şahin, "Türkiye için temmuz, ağustos ve eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz" dedi.

"Aşıyı 30'dan fazla virüs varyantında denedik, mutasyonlara karşı etki gösteriyor" bilgisini veren Şahin, "Hastalığı geçirmiş olan kişiler için 1 doz, 3 ay hastanede geçirdikten sonra yeterli olabilir" diye konuştu. 

Şahin ayrıca, "Türkiye'de hem aşı üretmek hem Ar-Ge yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Günde 1,5 milyondan fazla aşı yapabilme potansiyelimiz var"

Koca, aşılama konusunda, "Altyapı olarak günde 1,5 milyondan fazla aşı yapabilme potansiyelimiz var" dedi.

"Yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz"

"Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle, yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz" diyen Koca, tam kapanma sürecinin ardından vaka sayısının 9 bin 385'e gerilediğini bildirdi. 

Haziranda gelecek 30 milyon aşı ile birlikte, sorun yaşanmazsa aşılamayı 20 yaşa kadar indirmek istediklerini bildiren Koca, 65 yaş üstünde aşılamanın yüzde 84'e ulaştığını kaydetti. 

Koca ayrıca, "Virüsün nasıl bulaştığını bildiğimiz için kişisel tedbirler önemli; dışarı çıktığımızda illa yanınızda 2 metreden daha kısa mesafede kimse yoksa maske takmanız gerekmiyor, ama birileri 2 metreden daha yakın mesafede yanınızdaysa takmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU