Pembe içecekler, daha hızlı ve daha uzağa koşmayı sağlıyor

"Yapay olarak tatlandırılmış bir çözeltiye pembe renklendirici eklemek sadece tatlılık algısını geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda daha fazla zevk verdi ve koşunun hızıyla, katedilen mesafeyi artırdı"

Araştırmacılar, içeceğin rengi ve egzersiz performansı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi (Unsplash)

Araştırmacılar, pembe renkli içeceklerin egzersiz performansını yüzde 4,4 oranında artırabildiğini ve sporculara daha "iyi hissettirerek" egzersizi kolaylaştırdığını keşfetti.

Frontiers in Nutrition isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın, içecek renginin egzersiz performansı üzerindeki etkisini değerlendiren ilk araştırma olduğu ifade ediliyor.

Çalışmanın katılımcılarından kendi seçtikleri bir hızda 30 dakika boyunca koşu bandında koşmaları istendi.

Katılımcılar, egzersiz sırasında gıda boyasıyla pembeye çevrilmiş ve yapay olarak tatlandırılmış bir solüsyonla ağızlarını çalkaladı. Deneyde ayrıca içeriği aynı olan ama gıda boyasıyla renklendirilmemiş bir solüsyon da kullanıldı.

Araştırmacılar, pembe rengini, insanlarda tatlı çağrışımı uyandırdığı için seçmişti. Bu renkteki içeceklerin, şeker ve karbonhidrat alımı beklentilerini artırdığı düşünülüyor.

Önceki çalışmalar, sporcuların ağızlarını karbonhidratlar çalkalamasının algıladıkları egzersiz yoğunluğunu azalttığını ve performansı iyileştirebileceğini göstermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni çalışmanın ardındaki araştırmacılarsa karbonhidrat uyarıcısı olmadan, yalnızca renkle plasebo etkisi uyandırıp uyandıramayacaklarını ve benzer faydaların görülüp görülmeyeceğini değerlendirmek istedi.

Deney sonucunda katılımcıların pembe içecek sayesinde ortalama 212 metre daha fazla koştuğu ve ortalama hızlarının da yüzde 4,4 arttığı ortaya çıktı. Ayrıca katılımcıların koşudan aldıkları keyfin de arttığı görüldü.

Deneyde yalnızca 10 katılımcı yer aldığı için bulguların ileri araştırmalarla desteklenmesi gerekiyor. Yine de araştırmacılar, bulguların alanında öncü olduğunu düşünüyor.

Birleşik Krallık’taki Westminster Üniversitesi'nden araştırmacı Sanjoy Deb araştırmayı şöyle anlattı:

Yapay olarak tatlandırılmış bir çözeltiye pembe renklendirici eklemek sadece tatlılık algısını geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda daha fazla zevk verdi ve koşunun hızıyla, katedilen mesafeyi artırdı.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Westminster Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU