BMGK’nın 4. toplantısından da sonuç çıkmadı, AB’nin İsrail’i kınama kararı Macaristan vetosuna takıldı

Konseyin İsrail-Filistin arasındaki çatışmalara ilişkin 4'üncü kez yapılan acil toplantıda da bir sonuca varılamadı. AB’nin İsrail’i kınama kararı ise Macaristan’ın vetosu nedeniyle alınamamıştı

İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye düzenlediği saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 65'i çocuk, 39'u kadın olmak üzere 230'a yükseldi / Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), İsrail-Filistin arasındaki çatışmalara ilişkin 4'üncü kez yapılan acil toplantıda da bir sonuca varılamadığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Norveç, Çin ve Tunus'un talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail ve Filistin arasındaki devam eden çatışmaları ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere 4'üncü kez toplanma kararı almıştı.

Toplantıya ilişkin Bazı BMGK Diplomatları ise, ABD'nin 2 gün önce düzenlenen toplantıda sunduğu görüşünden geri adım atmayacağını, bu nedenle 4'üncü toplantının neden düzenlendiği konusunda emin olmadıklarını ifade etmişti. Günün erken saatlerinde, İsrail güçleri tarafından işgal altındaki Gazze'deki duruma ilişkin 9 gün içinde 4'üncü kez düzenlenen BMGK toplantısının da bir sonuca varılamadan sona erdiği bildirildi.

AB, Macaristan'ın vetosu nedeniyle ortak açıklama yapamadı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Macaristan'ın vetosu nedeniyle İsrail'in saldırılarına ilişkin ortak açıklama yayınlayamazken, geri kalan ülkeler acilen ateşkes uygulanmasını istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Komisyonu'nun bir metin hazırladığını ancak 27 üye ülkeden birinin itirazı nedeniyle ortak açıklama olarak yayınlanamadığını ifade etti. Borrell, bunun yerine basın toplantısında metni okudu.

Buna göre, sivillerin korunması ve Gazze'ye insani erişim sağlayabilmesi için çatışmaların acilen durdurulması ve ateşkes uygulanması çağrısı yapılan metinde, artan şiddetin çok sayıda sivilin ölmesine ve yaralanmasına neden olduğu ifade edildi.

Borrell, bir gazetecinin sorusu üzerine metni veto eden ülkenin Macaristan olduğunu söyledi.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 230'a yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 65'i çocuk, 39'u kadın olmak üzere 230'a yükseldiği, yaralı sayısının ise 1710 olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca İsrail saldırılarında yaşamını yitirenler arasında 17 de yaşlı olduğu aktarıldı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail'in 10 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 64'ü çocuk, 38'i kadın olmak üzere 227 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının da 1620'ye ulaştığını bildirmişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU