Kripto çöküş: Çin Bitcoin'e yönelik sıkı önlemlere nasıl başladı ve bundan sonra ne olabilir?

Önceki yasaklara ilave olarak getirilen yeni kısıtlamalar kripto para biriminin Çin'deki kullanımını sınırladı

Bitcoin fiyatında bu hafta sert düşüş yaşandı (Reuters)

2013'ten bu yana bir dizi sert önlemle Bitcoin dahil dijital paraların değerini etkileyen Çin'in kripto paralarla çalkantılı bir ilişkisi oldu. Bunun yarattığı dalgalanmalar neredeyse hisselerin yükseldiği her döngüde tüm dünyada hissedildi.

Çinli regülatörler salı günü ülkedeki finans kurumlarının ve ödeme şirketlerinin kripto para işlemleriyle ilgili hizmetler sunmasını yasakladı ve yatırımcıları spekülatif kripto işlemlerine karşı da uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni kısıtlamalar, ilki 2013'e kadar takip edilebilen ve ülkede Bitcoin'le diğer kripto para birimlerinin kullanımını sınırlayan önceki yasakların üzerine geldi.

Kripto borsası Huobi ve madencilik donanımı üreticisi Bitmain'in kuruluşunun yanı sıra ülke genelinde medyanın bir para toplama etkinliğine gösterdiği ilgi sonrasında, Çin'de Bitcoin'e olan ilgi de 2013'te hızla artmıştı.

Ancak aynı yıl aralıkta Çin, ülkedeki bankaları ve yerel borsaları kripto para içeren işlemlerden men etmişti.

2016'nın büyük bölümünde Yuan zayıflarken Bitcoin fiyatları Çin'de yeniden artmıştı. Ancak ülkedeki regülatörler yeniden saldırıya geçerek yatırımcıları korumak ve mali riskleri azaltmak için Eylül 2017'de ilk dijital para arzını (ICO) yasaklamıştı.

2017'deki bu yasağı öneren komite, yeni kripto paraların yaratılıp satılmasına yardım eden para toplama platformları olan bazı ICO'ların mali dolandırıcılık ve saadet zinciri olabileceği yönündeki kaygısını dile getirmişti.

Takip eden aylarda, Ocak 2018'e doğru, bu adımların Bitcoin fiyatında yüzde 65'lik bir düşüşe sebep olduğu ve Çin'deki blok zinciri odaklı risk sermayesi şirketlerinin yüzde 90'ının pazarı terk ettiği belirtildi.

Çin Halk Bankası (ÇHB) verilerine göre, Temmuz 2018 itibarıyla sanal para işlemi platformlarının yüzde 90'ına yakını ve 85 ICO platformu pazardan ayrılmıştı.

Sonrasında, 2019'dan başlayarak, Çin hükümeti blok zincir teknolojisinin önemine vurgu yapmaya da başladı, hatta kendi Merkez Bankası Dijital Para Birimini (MBDPB) kurmaya yönelik planlar başlattı.

ÇHB, MBDPB'nin uygulanmasına yardımcı olması amacıyla, dijital para birimini araştıracak ve blok zincirle Dağıtık Hesap Defteri Teknolojisi (DLT) üzerine çalışacak Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü'nü kurdu.

Şimdiyse son yasak, Bitcoin'in küresel düzeydeki boğa koşusunun ardından Bitcoin dahil bir dizi kripto paranın değerinde bir hafta süren düşüş sonrasında duyuruldu.

Regülatörler, salı günü yayımladıkları ortak açıklamada, "Son zamanlarda, kripto para fiyatları hızla fırladı ve düştü. Kripto paradaki spekülatif işlemlerin yansıması, insanların mallarının güvenliğini ciddi şekilde ihlal ediyor, normal ekonomik ve mali düzeni bozuyor" dedi.

Mevcut direktif, insanların Çin'de kripto para almasını daha da zorlaştırabilir ve madencilerin kripto paraları Yuan'le takas etmesi önünde daha fazla engel yaratabilir. Ancak bazı yatırımcılar bunun, ülkenin dijital paraya "her boğa döngüsünde bir kez uyguladığı yasak" kapsamında olduğunu söylüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU