Türkiye'den Yunanistan'a göçen gençler, dünyaca ünlü firmadan şikayetçi: "Sınır dışı edilme korkusundan bir şey diyemiyorum"

Yunanistan’da yaklaşık 10 bin çalışanı bulunan şirketin personelinin yarısından fazlası göçmenlerden oluşuyor

Koronavirüs kısıtlamaları altındaki Atina (Reuters)

Teknoloji haberleri sitesi Rest of World'den Moira Lavelle, daha iyi bir yaşam umuduyla Türkiye'den ve diğer ülkelerden Yunanistan'a giden ve çağrı merkezi şirketi Teleperformance tarafından sömürü koşularında çalıştırıldığı öne sürülen gençlerin hikayesini yazdı.

Söz konusu şirket Amazon, Netflix, Apple, Facebook, Microsoft veya Sony gibi dev firmalar için dünya genelinde kullanıcılara müşteri hizmetleri sunuyor. 

Merkezi Fransa'da bulunan şirketin 80 ülkede ofisi var ve dünyanın en büyük çağrı merkezi operatörlerinden biri. 30 yılı aşkın süredir Yunanistan'da da varlığını sürdürüyor. Orada yaklaşık 10 bin çalışanı bulunan şirket, 9 kampüsündeki personelin yarısından fazlasını göçmenlerden seçiyor.

Takma isim kullanarak teknoloji sitesine yaşadıklarını anlatan gençlerin dile getirdiği ilk sorun, şirketin göçmenlerle yalnızca 2-3 aylık sözleşmeler yapması.

O gençlerden biri olan Aylin, Atina'ya ilk geldiğinde özgür hissettiğini ama şimdi oturma izni işine bağlı olduğu için aniden Yunanistan'ı terk etmesi gerekeceğinden endişelendiğini aktarıyor.

Birçok Teleperformance çalışanı, bu düzenlemenin onlara acımasız kotalar dayattığını ve yöneticilerin tacizlerini kabul etmekten başka seçenek bırakmadığını söylüyor.

İşçiler aksi takdirde işten çıkarılma ve sonunda sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya. Zira Yunanistan, şirketin işe aldığı birçok ülkeden kişinin yarısından daha azına sığınma hakkı veriyor.

Örneğin Aylin, "Kovulmaktan korktuğum için hiçbir şey söyleyemiyorum" diyor:

Buraya geldim; hayatımı buraya taşıdım; Türkiye'ye geri dönmeyeceğim, başka şansımız yok.

Şirket çalışanları, işçilere sürekli kapasitelerinden fazla görev yüklendiğini ve müşterilerin sorunlarını giderek daha hızlı çözmeleri gerektiğini dile getiriyor.

Yaklaşık bir yıldır Yunanistan'da Teleperformance için çalışan Türk vatandaşı Kerim, "Daha iyi bir fırsat yakalamak, daha iyi bir iş sahibi olmak ve daha iyi bir yaşam için Avrupa'ya taşınmaya karar verdim ama benim için fiyaskoydu" ifadelerini kullanıyor.

Teleperformance'ta Apple dahil birçok şirketin müşterilerine yardımcı olduğunu aktaran Kerim, arayan kişilere teknoloji devinin garanti kapsamıyla ilgili yardımcı olmak için 5 dakikaya kadar zamanı olduğunu ama denetçilerin buna izin vermediğini aktarıyor:

Denetçiler sizi bunu bir dakikadan daha kısa sürede çözmeye zorluyor.

Teleperformance'ın ve hatta hizmet verdiği Apple, Sony, Microsoft, Facebook ve Netflix gibi firmaların hiçbirinin konuyla ilgil yorum taleplerine cevap vermediği belirtiliyor.

Öte yandan bazı çalışanlar, Teleperformance için çalışmayı kendi ülkelerindeki tehlikeli veya güvencesiz durumdan kurtulmanın tek yolu olarak gördüklerini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin Tunus'tan Atina'ya taşınmak için sözleşmeyi kabul ettiğini söyleyen Yasmine, kendi ülkesinde siyasi görüşlerinin ailesi için sorun yarattığını ve Teleperformance'ta iş bulduğunda zaten çıkış yolu aradığını ifade ediyor.

Yasmine, "Bu yüzden ayrılmam daha iyi oldu" diyor.

Türkiye'den Yunanistan'a giden ama Teleformance için çalışmayan bir başka işçi olan Mehmet, bu şirkete başvurmayı uzun süre düşündüğünü aktarıyor.

Türkiye'de şirketin ülke dışına çıkış yolu olarak görüldüğünü söyleyen Mehmet, arkadaşları tarafından bu şirkete karşı uyarıldığını dile getiriyor. Mehmet, "Yine de Türkiye'den daha iyi diye düşünmüştüm diyor.

Dürüst olmak gerekirse Türkiye'de bu siyasi koşullarda yaşarken sadece gideceğiniz ülkeyi önemsiyorsunuz.

 

Independent Türkçe, Rest of World

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU