Çatı temizliğinde kullanılan deterjan, dev köpükler halinde dereye karıştı

"Bazı alanlarda köpüklerin yüksekliği 2,5 metreyi buluyordu"

Çevrebilimci Tom Ulanowski, "Yosunların kontrol altında tutulabilmesi için bundan daha iyi, daha çevreci çözümler var" dedi (Tom Ulanowski / CBC)

Kanada'da çatı temizliğinde kullanılan deterjan, yağmur suyuyla birlikte yakındaki dereye doğru akınca bölge sakinleri endişelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya Kolumbiyası eyaletinde yer alan Abbotsford bölgesindeki müstakil evlerde yaşayan bir kişi, 2 Mayıs'ta çatısında yosun oluşmasını önlemek için çamaşır deterjanı kullanarak temizlik yaptı.  

Bölge sakinlerinden çevrebilimci Tom Ulanowski ve bazı komşular, bunun çevreye zarar verebileceğine dair endişelenerek bölge konseyine şikayette bulundurlar.

Ulanowski, şikayetinde çıkan rüzgarla etrafa saçılan kimyasallar nedeniyle birkaç kişinin ve bir köpeğin cildinin tahriş olduğunu belirtti.

Üç gün sonra başlayan yoğun yağışın etkisiyle deterjan önce yol ve bahçelere, daha sonrada bölgedeki ormanlık alana doğru akmaya başladı. Ertesi sabah ise kimyasalların aktığı noktalarda yağmur suyunun da etkisiyle büyük köpükler oluştu.

Ulanowski, çevreyi kontrol etmek için yürüyüşe çıktığında devasa köpüklerin bölgenin yakınındaki ormanda bulunan Clayburn Deresi'ne doğru aktığını gördü.

"Şoka uğradım ve epey endişelendim" ifadelerini kullanan Ulanowski, "Gerçekten bazı alanlarda köpüklerin yüksekliği 2,5 metreyi buluyordu" diye ekledi.

Ülkenin çevre bakanlığı Çevre ve İklim Değişimi Kanada'nın (ECCC) açıklamasında "Kirlilik ve çevreye yönelik tehdit yaratan olayları epey ciddiye alıyoruz" dendi.

Bakanlığın açıklamasında olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı ve balıkların sıkça bulunduğu sulara zararlı maddelerin karışmasını yasaklayan Balıkçılık Yasası gereği sorumlular hakkında cezai işlem uygulanabileceği belirtildi.



Independent Türkçe, CBC, National Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU