Çevrecilerin engelleyemediği milyar dolarlık petrol hattı projesini bir sinekkuşu durdurdu

Şirket, ağaçları keserken dikkat etmeye çalıştıklarını belirtse bile "bunun her zaman mümkün olmadığını" da kabul etti

"Anna" ismi, Rivoli düşesi Anna Masséna'ya ithafen verilmiştir (Unsplash)

Kanada'nın batısında yürütülen ve yıllardır çevreci aktivistlerden ve bölge sakinlerden tepki toplayan proje, bir sinekkuşu sayesinde durduruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya Kolumbiyası eyaletinde yürütülen petrol boru hattı projesi Trans Mountain, 2018'de Kanada Başbakanı Justin Trudeau hükümeti tarafından satın alınmıştı.

Proje kapsamında bölgede halihazırda bulunan petrol boru hattının kapasitesinin üç kat artırılması planlıyor. 10 milyar dolarlık çalışmayla hat üzerinden günde taşınan 300 bin varillik petrol miktarının 890 bin civarına yükseltilmesi öngörülüyor.

Öte yandan proje kapsamındaki inşaatların çevrede yok açtığı tahribat sık sık gündeme gelmişti.

Britanya Kolumbiyası bölgesinde bazı topluluklar inşaat çalışmaları kapsamında, kuşların yuva yaptıkları ağaçların kesildiğine dair uyarıda bulunmuştu.

Son yapılan çalışmalarda Anna sinekkuşu olarak bilinen Calypte anna'nın yuvasının bulunduğu ağaçların kesildiği tespit edildi.

Bu göçmen kuşların soyu tükenme tehlikesi altına olmasa bile ülkede federal yasalarla koruma altındalar.

Devlete bağlı Çevre ve İklim Değişikliği Kanada, inşaatın 21 Ağustos'a kadar durdurulmasına karar verdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Aktif olarak canlıların bulunduğu yuvaların yakınında yer alan bitki örtüsü ve ağaçların kesilmesi ya da buldozer, elektrikli testere ve benzer ağır iş makinelerinin kullanılması, bu yuvaların olumsuz etkilenmesine veya yok olmasına neden olabilir.

Ayrıca açıklamada "göçmen kuşların özellikle bu dönemde tehlike altında olduğu" belirtildi.

Burnaby bölgesi sakinleri, şirketin koruma altındaki kuşları ve yuvalarını önemsemeden çalışmalarına devam etmesinden endişeliydi.

Öte yandan şirket açıklamasında hayvanların yuva yapma mevsimleri dışındaki dönemlerde ağaçları kesmeye çalıştıklarını belirtirken, "bunun her zaman uygulanabilir olmadığını" da kabul etti.



Independent Türkçe, Guardian, Bloomberg

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU