NASA, Mars helikopterinin üç boyutlu görüntülerini yayımladı: "Tam deneyimin tadını çıkarın"

"Perseverance'ın yanında, Mars yüzeyinde durup uçuşu ilk elden izlemek gibi"

Türkçede "hüner" anlamına gelen Ingenuity, 18 Şubat'ta Kızıl Gezegen'e ulaşmıştı (NASA)

NASA, Mars'ta çarpıcı başarılara imza atan Ingenuity helikopterinin üç boyutlu görüntülerini yayımladı.

Dünya'daki izleyicilerin Mars'taymış gibi hissetmesini sağlamak isteyen uzay ajansı, geleneksel mavi ve kırmızı 3D gözlüklerle tam deneyimin tadını çıkarmanın mümkün olduğunu söylüyor.

NASA, çarşamba günü internet sitesinde yayımladığı üç boyutlu görüntüleri "Perseverance'ın yanında, Mars yüzeyinde durup uçuşu ilk elden izlemek gibi" diye niteliyor.

Uzay ajansı ayrıca halihazırda 3D gözlükleri olmayan izleyicilerin evde kolaylıkla kendi gözlüklerini tasarlayabileceğini söylüyor.

En basit tariflere göre iki şeffaf plastik parçası kesip, bunlardan birinin bir yüzünü kırmızıya, diğer parçanın bir yüzünü de cam göbeğine boyamak üç boyutlu gözlük yapmak için yeterli.

NASA araştırmacıların üç boyutlu olarak yeniden tasarladığı görüntüler, Ingenuity'nin 25 Nisan'daki üçüncü uçuş denemesine tanıklık eden Perseverance uzay aracının kamera sisteminden geldi.
 


Mastcam-Z isimli bu çift kameralı sistem, uzay aracının robotik direğinde, diğer bir deyişle "kafasında" yer alıyor.

Uzay ajansına göre bu kameralar, Mars'taki uzay araçlarının gündelik faaliyetlerini halkın da takip etmesini sağlarken, mühendislerin bilim insanlarının incelenecek en ilginç kayaları seçmesi için önemli veriler sunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira Perseverance'ın Kızıl Gezegen'deki en büyük görevi, eskiden bir göle ev sahipliği yaptığı düşünülen Jezero Krateri'ndeki kayaları incelemek.

Mars helikopteri 5 uçuş denemesini de başarıyla tanımladı. Perseverance bugüne dek Ingenuity helikopterin Dünya'yla iletişimini sağlamak ve helikopterin tarihi uçuşlarını kayıt altına almakla meşguldü.

Helikopterin başarılı uçuş denemelerinin ardından uzay aracı, artık bilimsel cihazlarıyla krater tabanındaki kayalara odaklanıyor.

Bu kayaların incelenmesiyle ortaya çıkacak bilgiler, kraterdeki gölün ne zaman oluştuğuna, ne zaman kuruduğuna dair zaman çizelgesi çıkarılmasını sağlayacak.

 

Independent Türkçe, CNET, NASA, Teknoloji Nasıl

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU