Uçakta burnunu battaniyeye silen yolcuya 10 bin 500 dolar ceza

ABD Federal Havacılık İdaresi, kuralları ihlal edenlere sıfır tolerans gösteriyor

Olay, JetBlue seferinde gerçekleşti (AP)

ABD'de bir uçak seferi sırasında battaniyeye burnunu silip öksüren yolcuya 10 bin 500 dolar (yaklaşık 88 bin TL) ceza kesildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP'nin haberine göre ismi belirtilmeyen erkek yolcu, kabin görevlilerinin ağız maskesi takma talimatlarını da umursamadı.

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) bildirdiğine göre söz konusu olay, aralık ayında Florida'daki Fort Lauderdale'den Kaliforniya'daki Los Angeles'a yapılan bir JetBlue seferinde yaşandı.

FAA, bu yıl uçuşlarda kuralları ihlal edenlere karşı benimsediği sıfır tolerans yaklaşımını yakın zamanda 13 Eylül'e kadar uzatmıştı.

Bahse konu yaklaşım FAA'in kurallara uymayan yolculara artık uyarı yapılmaksızın doğrudan para cezası gibi cezalar verebileceği anlamına geliyor.

Yolcuların kesilen cezalara itiraz hakkı bulunuyor.

FAA geçen sene havayolu şirketlerinden kurallara riayet etmeyen yolculara dair 1,300 şikayet alırken, en yaygın işleyişi aksatma sebebi ağız maskesi oldu.

ABD'de yolcuların uçaklarda ağız maskesi takması Joe Biden'ın 21 Ocak'ta imzaladığı Başkanlık kararnamesiyle yasal açıdan zorunlu tutulurken, büyük havayolu şirketlerinin çoğu zaten bir süredir bu kuralı seyahat zorunluluğu olarak uyguluyordu.

Havayolu şirketleri, uçuş esnasında kabinde ağız maskesi takmayı reddeden en az üç bin yolcuya geçici seyahat yasağı uyguladı.

Burun silme vakasının yanı sıra FAA, Mart 2021'de Los Angeles'tan New Jersey'deki Newark'a yapılan başka bir JetBlue seferi yolcusunun dahil olduğu bir vakayı daha takip ediyor.

Federal yetkililer, baş üstü dolaplarına vurup uçuş görevlilerine bağırarak hakaret eden yolcuyla 9 bin dolar (yaklaşık 75 bin TL) ceza kesmeyi amaçlıyor.

ABD'de yolcu sayıları mart ayından bu yana yavaş yavaş artıyor.

ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi rakamları, bahar tatilinin başlamasıyla beraber 13-14 Mart hafta sonunda Amerikan havalimanlarını 2,5 milyondan fazla yolcunun kullandığını gösteriyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU