Yeni Şafak yazarı: ABD, PKK’nın lider kadrosunun tasfiyesi için 2018 tarihinde koyduğu para ödülünü neden hatırlattı?

"ABD’nin Türkiye ile ilgili bu tür tekliflerinin hemen hemen tümünün ardından ülkemizin ulusal güvenliğini sıkıntıya sokan gelişmeler yaşanmıştı"

Fotoğraf: AA

Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yapan Yeni Şafak yazarı Bülent Orakoğlu, “ABD, PKK’nın lider kadrosunun tasfiyesi için 2018 tarihinde koyduğu para ödülünü neden hatırlattı?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

“ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin 14 Nisan’da PKK’nın lider kadrosunun yakalanması için 2018 tarihinde koyduğu para ödülünü hatırlattığını” bunun da Türkiye tarafından şüphe ile karşılandığını söyleyen Orakoğlu, şunları yazdı:

Zira ABD’nin Türkiye ile ilgili bu tür tekliflerinin hemen hemen tümünün ardından ülkemizin ulusal güvenliğini sıkıntıya sokan gelişmeler yaşanmıştı. Örneğin Türkiye “1’inci Körfez Harekatı” sonrasında Saddam’sız ve PKK’dan arındırılmış bir bölge beklerken Çekiç Güç’ün Türkiye ve Ortadoğu’da konuşlanmasıyla birlikte büyük bir şaşkınlık ve dost sandığı ABD’nin örtülü operasyonu ve ihaneti ile karşı karşıya kalmıştı. Türkiye Çekiç Güç’ün İncirlik’te konuşlanmasına, Saddam’ın Irak yönetiminden uzaklaştırılacağı ve PKK’nın bölgeden tasfiye edileceği düşüncesi ve beklentisi ile ılımlı yaklaşmış, bu nedenlerle ABD’nin beklentilerine olumlu karşılık vermişti. Bu hususta ABD ile yapılmış fiili bir anlaşma olmamasına karşın ABD’li üst düzey yetkililerin, Türk yetkililere verdiği sözleri tutmadıkları gibi iki ülke arasında kurulan ittifak ve mutabakatları da göz ardı etmişlerdi. ABD’li yetkililer resmen Türk yetkililere yalan söylemişlerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orakoğlu, şöyle devam etti:

Bilindiği gibi 2018 yılında ABD Ankara Büyükelçiliği ‘Adalet İçin Ödül’ programı kapsamında, Murat Karayılan için 5 milyon dolar, Cemil Bayık için 4 milyon dolar, Duran Kalkan için 3 milyon dolar ödül koymuştu. Amerikalı yetkililere duyulan güvensizlikten ötürü Türkiye “PKK’yı birlikte bitirelim” teklifine samimi bulmadığı için sıcak bakmamıştı. Özellikle Biden’in Başkan seçildikten sonra Türkiye’yi hedef alan sözlerinden ve Biden’in 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları “soykırım” olarak tanımlayacağı yönündeki istihbarati bilgilerden 14 Nisan’da PKK’nın liderlerinin tasfiyesi hatırlatılması da gözardı edilmişti. Biden Başkan seçildikten 93 gün sonra Erdoğan’ı aramıştı. İki lider 14 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Bu görüşmede NATO zirvesi marjında ikili ve bölgesel konular geniş bir çerçevede ele alınacak.

“Türkiye NATO toplantısına eli çok güçlü bir lider olarak katılacak” görüşünü dile getiren Orakoğlu, yazısının ilgili kısmını şöyle sonlandırdı:

Ele alınacak konuların başında ise yaklaşık 30 ay önce PKK’nın sözde en üst liderlerinin başına ABD tarafından konan para ödülleri ilk gündem olacak. Peki bu liderlerin yakalanması konusunda bir gelişme olmamasına karşın Amerika’nın Türkiye’den PKK’yı birlikte bitirelim ve tamamen ortadan kaldıralım tezini öne sürerken Türkiye’den PYD’yi kabul edin ve Karadeniz’de Montrö konusunda bizimle beraber olun teklifini mi getirecek? Şüphesiz absürt bir teklif. Zira Amerika başına ödül koyduğu ve yönettiği PKK’nın üç liderinin nerede olduğunu bilemiyorsa yuh olsun İstihbarat birimlerine!

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU