Kılıçdaroğlu hükümete çağrıda bulundu: Önümüzde bayram var, en azından esnaf 2 gün süreyle açık kalsın

Salgın nedeniyle işletmesi kapalı olan esnafla buluşan Kılıçdaroğlu, "Bari 2 gün süreyle bu söylediğim esnaf açık kalsın. Belki insanlar gider buradan alışveriş yapar. Bu çağrıyı yapmaya devam edeceğim" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye genelinden çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve Kovid-19 tedbirleri kapsamında iş yerleri kapalı olan bazı esnaf ile video konferans toplantısında bir araya geldi.

CHP'den yapılan açıklamaya göre, toplantıda esnafın sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, esnafa verilen bin liralık destek yardımını hatırlatarak, "3 ay süreyle bin lira verildi sonra biraz uzatıldı, ama o bin lirayla kira mı ödenecek, elektrik parası mı, doğal gaz parası mı, ulaşım parası mı ödenecek? Verilen hibeleri de çok az esnaf alabildi" dedi.

Kendilerinin hükümeti eleştirmeden, samimi olarak sorunların çözümünü 17 madde halinde anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

'Stopajı almayın' dedik, 'esnafa fatura desteği verin' dedik. Kredi veriyorlar ama krediden çok hibeye ihtiyacınız var sizin. Ölçüsüz kararlar alındı, ölçüsüz kararlar derde derman olmadı, yaraları sarmadı. Dertlisiniz, 'günü kurtaramıyoruz' diyorsunuz, '14 aydır kapalıyız' diyorsunuz. Özellikle bar işletmecileri hiçbir şeyden yararlanamadılar. Sizden tek isteğim şu, sorunları yaşıyorsunuz, sorunların nasıl çözüleceği de üç aşağı beş yukarı belli. Türkiye'yi yöneten hükümetin diğer ülkelerin yaptıklarına bakması bile başlı başına bir yarar getirebilirdi. Diğer ülkeler esnafa ne yapıyor, o kadar, başka bir şeye gerek yok. Onlar ne yapıyorsa sen de aynısını yap. Aynı miktarda para verme ama bir bak. Emin olun, tamamen sadece ön yargıyla hareket edildi, böyle bir anlayışla devlet yönetilmez.

Pandemi döneminde, gerek esnaf kefalet kooperatifinden alınan krediler, gerekse bankalardan alınan kredilerin faizlerini tamamen sıfırlamaya ilişkin bir vaatleri olduğunu hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Dükkan kapalı faiz istiyorsunuz. Dükkan kapalı arkadaş. Aldığı krediyle en azından üç kişinin, beş kişinin aylığını ödeyecek veya kirasını ödeyecek. Bir dükkan kapalıyken nasıl geçinecek bu? Bütün bunlara baktığınız zaman esnafın hangi sorunlarla karşı karşıya olduğunu emin olun bilmiyorlar. Önümüzde bayram var. Hükümete bir çağrı yapalım, en azından bu bayram döneminde kırtasiyeciler, kuaförler, berberler, çiçekçiler, tuhafiyeciler, konfeksiyoncular, manifaturacılar, ayakkabıcılar, hediyelik eşya satanlar, oyuncakçılar, şekerciler bari bunları 2 gün açık bırakın. Çocuğuna ayakkabı alacak gidip ayakkabıcıdan alacak. Siz zorluyorsunuz 'git marketten al.' Bari 2 gün süreyle bu söylediğim esnaf açık kalsın. Belki insanlar gider buradan alışveriş yapar. Bu çağrıyı yapmaya devam edeceğim.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU