Bilim insanları tek parçacıklı hologram kullanarak ışın kılıcı ve foton torpidosu yaptı

Yıldız Gemisi Atılgan ve bir Klingon Savaş Kruvazörü'nün küçük versiyonları birbirine karşı gerçek holografik lazerler ateşledi

Yoda ve Darth Vader'ın ellerinde tek parçacıktan oluşan hologramlar var (Brigham Young Üniversitesi)

Havada hareket eden ve süzülen hologramlar bir üniversite araştırma grubu tarafından geliştirildi ve gerçek, ışık saçan ışın kılıçları yapmak için kullanıldı.

"Optik tuzak ekranları" adı verilen hologramlar bir lazer ışını yardımıyla tek bir parçacığın havada hapsedilmesiyle oluşturuluyor. ABD'deki Brigham Young Üniversitesi'nden (BYU) araştırmacılar daha sonra bu parçacığı hareket ettirerek ardında havada süzülen bir lazer izi bırakabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacıların yayımladığı bir videoda hologramlar "bilim kurgu anları" yaratmak için kullanılıyor. Parçacık yeterince hızlı hareket ettirildiğinde görüntünün tamamı aynı anda görülebiliyor.

Şu anda Yıldız Gemisi Atılgan ve bir Klingon Savaş Kruvazörü'nün küçük modelleri arasında bir savaş sekansı canlandırmak için bir fazer (Uzay Yolu evreninden lazer benzeri bir silah -ed.n.) patlaması ya da bozucu bomba efekti üretmek mümkün. Yoda ve Darth Vader da kılıçlarının yerine geçen uygun renkli lazerlerle savaşırken gösterildi.

Araştırmacılar bilgisayar tarafından üretilen efektler olmaksızın çıplak gözle görülebilen ve düşman gemisine karşı fırlatılan ve gemiyi vuran foton torpidoları oluşturabildi.

BYU'da elektrik mühendisliği profesörü olan baş araştırmacı Dan Smalley şunları söyledi:

Yarattığımız sahnelerde gördüğünüz şeyler gerçek, burada bilgisayarda üretilmiş hiçbir şey yok.

Bu, ışın kılıçlarının veya foton torpidolarının fiziksel uzayda hiçbir zaman gerçekten var olmadığı filmler gibi değil. Bunlar gerçek ve hangi açıdan bakarsanız bakın, o alanda var olduklarını görürsünüz.

Araştırmacılar bir öğrencinin ekranın ortasına parmağını koymasıyla havada yürüyebilen, sanal görüntülerle etkileşime girebilen, parmağın ucuna kadar yürüyüp sonuna vardığında atlayabilen sanal çubuk figürler üretti.

Smalley şu ifadeleri kullandı:

3B görüntülerin çoğunda bir ekrana bakmanız gerekir fakat teknolojimiz uzayda süzülen görüntüler oluşturmamıza izin veriyor ve bunlar fiziksel; bir çeşit serap değil.

Bu teknoloji, sıradan fiziksel nesnelerin etrafında dönen, gezinen veya patlayan canlı animasyon içerikler oluşturmayı mümkün kılabilir.

Araştırmacılar atılımı Nature Scientific Reports'ta yayımlanan "Optik tuzak ekranlarında sanal görüntülerin simüle edilmesi" adlı makalede ayrıntılı olarak anlatıyor.

Hareket paralaksını kullanan bazı "karmaşık numaralarla" illüzyonun gerçekte olduğundan daha büyük, teorik olarak sonsuz boyutta bir ekranda görünmesinin mümkün olabileceği varsayılıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU