Norveç aşı komisyonu: AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılama programından çıkarılsın

Norveç, 11 Mart'ta bazı genç vakalarda kanama, pıhtılaşma ve düşük trombosit sayımı görülmesi ve bunların bazılarının da hayatını kaybetmesinin ardından AstraZeneca aşısını yapmayı durdurmuştu

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, AstraZeneca aşısının tamamen bırakılması gerektiğini açıklamış ancak hükümet bunun yerine J&J tarafından yapılan aşılar da dahil olmak üzere daha fazla bilgi talep etmişti / Kolaj: Independent Türkçe

Norveç hükümeti tarafından atanan komisyon, AstraZeneca ve Johnson&Johnson tarafından üretilen Kovid-19 aşılarının nadir ancak zararlı yan etki riski nedeniyle aşılama programından çıkarılması gerektiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komisyon, bu iki aşıdan birini yaptırmaya istekli kişilerin aşılanmalarına ise izin verilebileceğini ifade etti.

Norveç, 11 Mart'ta bazı genç vakalarda kanama, pıhtılaşma ve düşük trombosit sayımı görülmesi ve bunların bazılarının da hayatını kaybetmesinin ardından AstraZeneca aşısını yapmayı durdurmuştu.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü 15 Nisan'da, AstraZeneca aşısının tamamen bırakılması gerektiğini açıklamış ancak hükümet bunun yerine J&J tarafından yapılan aşılar da dahil olmak üzere daha fazla bilgi talep etmişti.

Norveç Sağlık Bakanı Bent Hoeie düzenlediği basın toplantısında, "Hükümet kararını verirken bu bilgiyi ve Halk Sağlığı Enstitüsü'nün bu aşıların kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin tavsiyeleri göz önünde bulunduracak" dedi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı ile bu aşı yapıldıktan sonra ortaya çıkan kanda pıhtılaşma (trombozis) vakaları arasında bir bağ olduğunu kabul emişti.

Bazı ülkeler kullanımını durdurdu

Oxford ile İsveç iş birliğinde üretilen AstraZeneca aşısının, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesine rağmen bugüne kadar 19 ülkede kullanımı durdurulmuştu.

Bu ülkeler arasında İsveç, Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya, Lüksemburg ve İspanya yer alıyor.

Danimarka ise ellerindeki AstraZeneca aşılarını yoksul ülkelere gönderme kararı almıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU