Kasım Süleymani suikastının perde arkası ortaya çıktı

ABD'li yetkililer, İsrailli ve Kürt güçlerin kendilerine yardım ettiğini öne sürdü

Kasım Süleymani öldürüldüğünde 62 yaşındaydı (AFP)

Yahoo News'ta yayımlanan özel haber, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikastın arka planına ışık tuttu.

3 Ocak 2020'de yaşanan ve dünya gündemini sarsan olayda ABD, Bağdat Havalimanı'nda insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıyla Süleymani'yi öldürmüştü. General'in yanı sıra 5 İranlı ve 5 Iraklı daha hayatını kaybetmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de üst düzey görevlerde yer almış veya hala çalışan 15 yetkiliyle yapılan görüşmelere dayandırılan haberde, ABD'nin operasyonda Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Terörle Mücadele Grubu'yla ve İsraillilerle işbirliği yaptığı öne sürüldü.

Habere göre Aralık 2019'un sonlarında operasyonda görev alan ekipler, gruplar halinde Bağdat'a girmeye başladı. Saldırıda kilit rol oynadığı söylenen Kürt görevlilerin, Bağdat Havalimanı'na çalışan kılığına girdiği iddia edildi.

"Büyük miktarda personel konuşlandırıldı"

ABD ordusundan adını açıklamayan bir kişi, kesin sayı vermeyi reddetse de operasyon için "büyük miktarda personel konuşlandırıldığını" kaydetti. Zira eski ABD Savunma Bakanı Vekili Chris Miller da "bunun bakanlığın terörle mücadele operasyonlarında yaptığı en gelişmiş hazırlık olduğunu" söyledi.

Öte yandan bir kaynak, Süleymani'nin Bağdat'a gitmek üzere Şam'da uçağa binmeden önceki 6 saatte üç kez cep telefonunu değiştirdiğini bildirdi. ABD Ortak Özel Harekat Komutanlığı'ndan görevlilerin, General'in cep telefonunu takip edebilmek için Tel Aviv'de İsrailli meslektaşlarıyla birlikte çalıştığı iddia edildi. 

Açıklamalara göre Süleymani'nin telefon numaralarına erişimi olan İsrailliler, bilgileri ABD'lilere aktardı. Böylece Süleymani ve telefonu, Bağdat'a kadar takip edilebildi.

CIA'in İsrail sayesinde yürüttüğü casus yazılım operasyonu

Adını gizleyen eski bir kıdemli CIA görevlisi, saldırı hazırlıkları sürerken İsrail istihbaratının Süleymani hakkında bir bilgi daha verdiğini öne sürdü. Yazıda İsraillilerin, bir kişinin Süleymani'ye ve yakın çevresine "temiz telefon" almak için İran dışına çıkacağı bilgisini ABD'yle paylaştığı iddia edildi. 

 

 

Eski istihbarat yetkilisi, CIA'in söz konusu kişinin gideceği yeri öğrendiğini ve oradaki telefonlara casus yazılım yüklediğini söyledi. Öte yandan Süleymani ve çevresi çok sık telefon değiştirdiği için bu hamleyle kısa süreli başarı sağlandığına işaret edildi.

Habere göre, Süleymani'yi taşıyan uçak Şam'dan Bağdat'a geldiğinde, havalimanı personeli kılığına giren Kürt görevlilerden biri, uçağı pistte durması için yönlendirdi. Bagajları taşımakla sorumlu Kürt görevlilerse gelen kişinin Süleymani olduğunu doğruladı.

Bunun ardından Süleymani ve beraberindekiler iki araca binerek ABD'li keskin nişancıların ve drone'ların beklediği bölgeye doğru hareket etti.

Konvoy saldırı bölgesine giderken, insansız hava araçlarıyla ateş açıldı. Süleymani'nin bulunduğu araca iki füze isabet etti. Kaçmaya çalışan diğer araçsa yaklaşık 90 metre ilerledikten sonra keskin nişancı ateşiyle durduruldu ve yine füzeyle vuruldu.

İki ABD'li yetkili, saldırıdan sonra Irak polisi kılığına giren bir Kürt görevlinin Süleymani'nin aracının enkazına gidip fotoğraf çektiğini ve DNA testi için doku örneği aldığını iddia etti.

KYB'ye bağlı grup iddiaları reddetti

Öte yandan Terörle Mücadele Grubu söz konusu iddiaları reddetti. Barzanilerin Kürdistan Demokratik Partisi'ne yakın yayın organı Rudaw English'e gönderilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Kuvvetlerimizin bu tür bir eylem hakkında bilgisi olduğu veya buna katıldığı iddiasını reddediyoruz. General Kasım Süleymani, merhum Celal Talabani'nin yakın arkadaşıydı. Terörle mücadele birimleri bir zamanlar, Süleymani'nin de savaştığı cephede teröre karşı savaşmıştı.

 

Independent Türkçe, Yahoo News, Rudaw English

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU