Fas: İran, Kuzey ve Batı Afrika'yı istikrarsızlaştırmaya çalışıyor

Fas ve ABD arasındaki güçlü ortaklık ilişkisine de değinen Burita, "Bu oldukça eskiye dayanan, hatta ABD'nin kuruluş tarihine kadar giden bir ilişki" dedi. Fas'ın ABD'yi ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlattı

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita (sağda) geçtiğimiz şubat ayında Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino ile Rabat'ta bir araya geldi / Fotoğraf: AFP

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İran'ın "vekilleri aracılığıyla" Afrika Kıtası'ndaki istikrarı bozmaya çalıştığını söyledi.

Perşembe günü düzenlenen Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık toplantısında YouTube üzerinden açıklamalarda bulunan Burita, şu ifadeleri kullandı:

Dünya, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin oldukça fazla bilgiye sahip. Bununla birlikte Tahran vekilleri aracılığıyla Kuzey ve Batı Afrika'yı da istikrarsızlaştırmaya çalışıyor. İran, Polisario milislerini Fas'a saldırmaları için eğiterek ve silahlandırarak Fas'ın toprak bütünlüğünü tehdit ediyor. Hizbullah aracılığıyla da nüfuzunu yaymaya çalışıyor.

Batı Afrika'daki faaliyetleri, Fas'ın bu bölgede yüzyıllardır teşvik ettiği ılımlı İslam anlayışına zarar veriyor. Aynı zamanda bu bölgedeki aşırılık yanlısı taraflar da dahil olmak üzere vekilleriyle iletişim halinde.

Bugün İran'ın güvenliğimize ve Fas halkının selametine yönelik oluşturduğu tehditler karşısında sürekli teyakkuz halindeyiz. Batı Sahra meselesi Fas için oldukça kritik bir mesele. Toprak bütünlüğünün ve istikrarın anahtarı sayılıyor.


Rabat ile Tel Aviv arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasının yapılan çağrılara yanıt niteliğinde olduğunu belirten Burita "Bu, Fas ile ilişkilerini sağlamlaştırmak isteyen Fas Yahudi topluluğunun ve Ortadoğu'da kalıcı barış için uygun bir atmosfer inşa eden içteki kesimlerin barış çağrısıdır" dedi.

Burita, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kral 2. Hasan döneminden bu yana Ortadoğu'da barış sürecinde öncü bir rol oynayan Fas için bu doğal bir durum ve inançla atılmış bir adımdır. Aynı şekilde barışa yapılan yatırım ve Fas ile Yahudi toplumu arasındaki güçlü ilişkiyi derinleştirmek için bir vesiledir.


Burita, Kral 6. Muhammed'in Fas'ın geçtiğimiz aralık ayında aldığı kararın "fırsatçılık" olmadığını, aksine Yahudi topluluğu ile olan bağlar ve Fas'ın tarih sahnesinde barışa katılımı göz önüne alındığında inanç ve doğal sürece dayalı bir adım  olduğunu vurguladı:

Bölgesel dinamizm çok önemli. Bölgesel istikrar, İsrail ve Filistin arasında barışı tesis etmek için oldukça mühim. Fas, Ortadoğu'daki barış sürecinde öncü bir rol oynadı. Bugün de bu sürece katkıda bulunmaya hazır.


İsrail'in güvenliğini ve halkının selameti ile istikrarını koruyan ancak aynı zamanda Filistinlilerin haklarını talep etmelerine de izin veren gerçek anlamda bir barışın önemine dikkat çeken Burita, bu amaçla  İsrail de dahil olmak üzere tüm tarafların elinden gelen her şeyi yapacağına dair umudunu dile getirdi.

Burita, açıklamasını şöyle sürdürdü:

İlişkilerin tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Fas ile Yahudi toplumu arasında köklü ve güçlü bir bağ var. Tek bir toplumu oluştururken Fas ve Yahudi topluluğundan iki ayrı varlık olarak bahsedebilir miyiz merak ediyorum.

Yahudi nüfusu yüzyıllardır Fas'ta yaşıyor. Onlar Fas nüfusunun bir parçasını oluşturuyorlar. Bu da Fas kimliğini zenginleştiriyor. Bu yüzden anayasamız Arap ve İslam dünyasında Yahudileri Fas kimliğinin temel bir parçası olarak gören tek anayasa olabilir.

Aynı zamanda bu, Yahudi topluluğunun Endülüs'ten kovulup Fas'ta memnuniyetle karşılandığı 15'inci yüzyıla kadar dayanan, Yahudi topluluğu ve Fas kralları arasındaki ilişkiyle de ilgilidir. Ayrıca merhum Kral 5. Muhammed, Vichy rejiminin (Vichy Fransası) Yahudilere yönelik düşmanca kanunlarını kabul etmemiş ve Fas Yahudi topluluğunu Nazi rejimine teslim etmemeişti.


Fas ve ABD arasındaki güçlü ortaklık ilişkisine de değinen Burita, "Bu oldukça eskiye dayanan, hatta ABD'nin kuruluş tarihine kadar giden bir ilişki" dedi.  Fas'ın ABD'yi ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlattı.  

Burita "Fas-ABD anlaşmasının Washington tarafından imzalanan ve yürürlükte olan en eski anlaşma" olduğunu belirterek bugün, dönemin Fas Sultanı Mevlây Muhammed'in Tanca'daki ABD Büyükelçiliği binasını ABD'ye hediye etmesinin 200'üncü yıl dönümünü kutlayacaklarını söyledi. İlişkilerin her döneminde uyum olduğunu vurguladı.

Burita, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:

Soğuk Savaş döneminde müttefiktik. Doğu ile Batı bölündüğünde müttefiktik. Sıkıntılarla başa çıkarken de güvenliğimize ve halkımızın selametine yönelik tehditlerle mücadele ederken de müttefikiz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU