Beykent Üniversitesi Rektörü’nün enflasyonu özürlü çocuğa benzetmesi tepki çekti

Ferman, enflasyonu 'özürlü çocuğa' benzeterek, "Herkesin ortak bir anlayışla bildiği ve idare ettiği özürlü çocuk gibi enflasyon. Ondan şikayet ediyoruz, ancak onun sayesinde ayrıcalıklarımız var" dedi

Beykent Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Murat Ferman, Merkez Bankası'nın enflasyon kararıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunmak üzere Ekotürk ekranlarında canlı yayına bağlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programda enflasyonu 'özürlü çocuğa' benzeten Murat Ferman, "Herkesin ortak bir anlayışla bildiği ve idare ettiği özürlü çocuk gibi enflasyon. Ondan şikayet ediyoruz, ancak onun sayesinde ayrıcalıklarımız var" dedi.

Prof. Dr. Murat Ferman şunları söyledi:

"Herkesin ortak bir anlayış beraberliğiyle bildiği ama ifade etmediği ailenin özürlü çocuğu gibi idare ediyoruz...Herkes bir şekilde yararlanıyor ondan çok şikayet ediyoruz 'gece bağırıp çağırıyor, huzur bırakmadı, komşularla tartışıyoruz' diyoruz ama çocuk hayatımızın bir parçası onun sayesinde özellikli yerlere girebiliyoruz. İndirimli kartı alıyoruz, çocuk parası alıyoruz, hak etmediğimiz şeylere ulaşıyoruz... Enflasyon böyle bir şey enflasyonun suç ortağıyız"

Ferman'ın sözleri tepkilere neden oldu.

Özellikle sosyal medyada engelli ve doğuştan özel bakım gereksinimli çocukları olan aileler, Ferman’ın sözlerine tepki gösterdi.

Sema Onbaşılı adlı bir anne tepkisini, “Belki de enflasyonun artmasının, ekonominin bu halde olmasının nedeni yerini hak etmeyen insanlardır, bir de buradan bakmayı dene” dedi.

Onbaşılı, Prof. Ferman’a “Şey mi yapsak ya, yer değiştirsek? Siz bu hastalığı ve tüüm ayrıcalıklarını alın, biz de sizin hayatınızı. Ama bi dk... Bu kadar vicdansız ve düşüncesiz bir zihni taşıyamam ben, vazgeçtim” diyerek tepkisini dile getirdi.

Ünlü isimler de tepkisiz kalmadı

Down sendromlu Ediz adında bir oğlu olan Özgün, Murat Ferman'ın canlı yayındaki skandal sözlerini sosyal medya hesabından paylaşarak hem üzüntüsünü hem de tepkisini dile getirdi.

ediz.jpg
Şarkıcı Özgün, Prof. Ferman'ın sözlerine tepki gösted / Fotoğraf: Instagram

 

 Instagram hesabından Ferman'ın videosunu yayınlayan şarkıcı, "Ne kadar ayıp. Ne kadar üzücü. Bu mudur yani yaşadığımız, yaşanan? Dinlerken tüylerim diken diken oldu. Yazmak istediğim çok şey var ama gerek yok" ifadelerini kullandı.

Özgün'ün paylaşımına şarkıcı Merve Özbey, "Ben ne dinledim az önce? Aklım durdu benim şu an" yorumunu yaptı. Demet Akalın ise "İnanılmaz üzüldüm. Acayip kızgınım çok ayıp. Hay Allah'ım ya" diyerek tepki gösterdi.

Bakanlık RTÜK'e başvurdu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,  Ferman'ın sarf ettiği sözlerin engelli kişilerin onur ve haysiyetini zedeleyici niteliğe sahip olduğu gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) başvuruda bulundu.

Bakanlığa bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Sayın Murat Ferman'ın dün bir televizyon kanalında sarf ettiği sözlerin, engelli kişilerin onur ve haysiyetini zedeleyici bir niteliğe sahip olduğu ve açıkça ayrımcılık içerdiği değerlendirilmiştir. Söz konusu ifadeler hakkında; Anayasa, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, Engelliler Hakkında Kanun, RTÜK Kanunu ve YÖK mevzuatı çerçevesinde ivedilikle inceleme ve işlem yapılması hususunda RTÜK'e resmi yazı gönderilerek süreç başlatılmıştır.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU