Putin: Rus aşıları, Kalaşnikof tüfeği kadar güvenilir

Ülkesinde üretilen koronavirüs aşılarından övgüyle bahseden Putin, Avrupalı uzmanların da Sputik V aşısının güvenli olduğunu söylediğini ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde geliştirilen koronavirüs aşısı Sputnik V ile ilgili yorumlarda bulundu.

Soçi'deki bir toplantıda konuşan Putin, tek dozluk Sputnik Light aşısının da onay için hazır olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin, ülkesinde üretilen aşılardan övgüyle bahsederek, "Aşılarımız aynı yabancılarınki gibi oldukça modern ve kayıtsız şartsız bugüne kadarki en güvenilir ve en sağlam olanlar. Avrupalıuzmanlardan birinin de dediği gibi Kalaşnikof tüfeği kadar güvenilir. Bunu biz değil, onlar (Avrupalı uzmanlar) söylüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin de almak için görüşmeler yürüttüğü iki dozluk Sputnik V aşısı AstraZeneca ve Janssen aşılarında olduğu gibi viral vektör yöntemiyle üretiliyor. Bu yöntemde koronavirüsün bir parçası, zararsız hale getirilmiş bir virüsün içine eklenerek insan vücuduna enjekte ediliyor ve bağışıklık sisteminin koronavirüsü tanıyarak bir savunma mekanizması geliştirmesi sağlanıyor.

Kalaşnikof tüfekleri

Sovyetler Birliği döneminde, ilk olarak 1949'da üretilen Kalaşnikof tüfekleri hâlâ dünyanın dört bir yanında kullanılıyor.
 

1458553720164.jpg
Fotoğraf: AA (arşiv)


Dünyanın en çok kullanılan ve en çok kişinin ölümüne yol açan silahı olarak adlandırılan tüfeğin şu anda dünya genelinde 100 milyon adetten fazla olduğu tahmin ediliyor.

İlk üretiminden sonra da farklı modellerininin üretildiği Kalaşnikov'un geliştirme çalışmaları halen devam ediyor.

Dayanıklılığıyla da tanınan silah, aradan yıllar geçmesine rağmen hala daha modern piyade tüfekleriyle kıyaslanıyor ve bu tüfeklerden üstün özellikleriyle dikkati çekiyor.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU