Bakan Koca: Kovid 19'un meslek hastalığı sayılması ve işten uzaklaştırılan hemşireler görev alanımıza girmiyor

Bakan Koca, Kovid 19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesine ve saygı duruşu nedeniyle görevden uzaklaştırılan hemşirelere ilişkin kendisine yöneltilen soru önergelerine yanıt vermedi

Fotoğraf: AA

CHP Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Tekin Bigöl, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sağlık alanına ilişkin soru önergeleri verdi. Kılıç’ın vefat eden sağlık çalışanlarını andıkları için görevlerinden uzaklaştırılan iki hemşireye dair önergesiyle, Bingöl’ün Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesine ilişkin sorularına yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki konunun da "bakanlığın görev alanına girmediğini" söyledi.

Saygı duruşuna görevden uzaklaştırma cezası

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde çalışan hemşireler Günseli Uğur ve Arzu Sert, korona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden sağlıkçılar için Tıp Bayramı'nda bir dakikalık saygı duruşunda bulunmuştu. İki hemşire de "Pandemi kurallarına uymayarak sağlık çalışanlarının sağlığını tehlikeye sokmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Devletin oluşturduğu sağlık politikalarına ve sosyal hizmetlere karşı gelmek" suçlamalarıyla görevden uzaklaştırılmıştı.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; hemşirelerin neden görevden uzaklaştırıldığını, haklarında yürütülen soruşturmanın akıbetinin ne olduğunu soran CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’a yanıt veren Bakan Koca, önergede yer alan konuların bakanlığın alanına girmediğini belirtti.

Meslek hastalığı soruları da yanıtsız kaldı

Türkiye’de Kovid-19 nedeniyle 5 Nisan tarihi itibariyle 385 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini hatırlatan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise "Kovid-19’un vazife malullüğü ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesine ve bu kapsamda SGK’ya yapılan başvurulara ilişkin" önerge verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bingöl, "SGK Yüksek Kurulu’nun Kovid-19’u meslek hastalığı olarak kabul etmesinin önünde engel olup olmadığı", "Vazife malullüğü veya meslek hastalığı kabul edilen sağlık çalışanı sayısının kaç olduğu", "SGK’ya 11 Mart 2020’den bu yana sağlık çalışanları tarafından Kovid-19 kaynaklı yapılan başvuru sayısının kaç olduğu"nu sordu. Ancak Sağlık Bakanı Koca, bu sorulara da yanıt vermedi ve "bakanlığın görev alanına girmediğini" söyledi.

Bakanlığa yöneltilen sorular 

Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlamadığı ve bakanlığın alanına girmediğini ifade ettiği sorular şu şekilde:

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ SEVDA ERDAN KILIÇ:

1- Hemşireler Günseli Uğur ve Arzu Sert hakkında tedbir kararı verilerek görevden uzaklaştırılmalarının gerekçesi nedir?

2- Hemşireler hakkındaki soruşturma tamamlandı mı? Eğer tamamlandı ise sonucu ne olmuştur?

3- Diğer hastanelerde yapılan bir dakikalık saygı duruşuna katılanlar hakkında ne gibi bir işlem yapılmıştır?

4- Hastanede Kovid-19 nedeniyle sağlık emekçilerini anmak ne gibi bir suç kapsamında değerlendirilmiştir?

5- Söz konusu hastanede bu kapsamda daha önce haklarında soruşturma açılan çalışan olmuş mudur?

6- Eğer açıldı ise nedeni veya nedenleri nelerdir? Bu kişiler hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?

CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ TEKİN BİNGÖL:

1- Sosyal Güvenlik Kurumu’na 11 Mart 2020 tarihinden bu yana sağlık çalışanları tarafından Kovid-19 kaynaklı yapılan başvuru sayısı kaçtır?

2- Sosyal Güvenlik Kurumu incelemesi sonucunda illiyet bağı belirlenerek vazife malullüğü veya meslek hastalığı kararı verilen sağlık çalışanı sayısı kaçtır? Reddedilen başvuru sayısı kaçtır? Reddedilen başvuruların gerekçeleri nelerdir?

3- Vazife malullüğü maaşı bağlanan memur statüsündeki sağlık çalışanlarının sayısı kaçtır?

4- SGK Yüksek Sağlık Kurulu’nun Kovid-19’u meslek hastalığı olarak kabul etmesinin önünde yasal bir engel var mıdır? Bu konuda yasal bir engel varsa giderilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

5- Sosyal Güvenlik Kurumu iş müfettişliği tarafından kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarında Kovid-19 pandemisine uygun çalışma koşullarının sağlanıp sağlanmadığına dair denetimler yapılmakta mıdır? Denetimler yapılmış ise belirlenen uygunsuzluklar hakkında işlem tesis edilmiş midir? Herhangi bir işlem tesis edilmesi ise SGK’nin görevi ihmaline ilişkin herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

 

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU