Çavuşoğlu: Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız

AB heyetinin Türkiye ziyareti sırasında yaşanan protokol sorununa ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Koskoca Avrupa Birliği protokol yüzünden kavga etmemeli, kendi aralarındaki meseleleri Türkiye'ye yansıtmasın" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Çavuşoğlu, Maas'la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz. İkili, bölgesel ilişkilerimizin yanı sıra Doğu Akdeniz, Libya, Suriye Türkiye AB ilişkilerini ele aldık. Libya'da yeni kurulan hükümete destek vermemiz gerekiyor. Pandemide aldığımız tedbirlerle tedarik zincirlerimizi koruyabildik. Önümüzdeki süreçte Almanya ile işbirliğimizi artırmak istiyoruz. 

"Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız"

Turizm çalışanlarının aşılanmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Geçen sene pandemiye rağmen 1 milyon 200 bin Almanı ülkemizde ağırladık. Bu yıl da ağırlamak istiyoruz. Bu yüzden ilave tedbirler aldık, 17 Mayıs'a kadar kapanma kararı aldık. Güvenli turizm programımıza ilave tedbirler getirdik, Sağlık Bakanlığımız ve Kültür Bakanlığımız birlikte çalışıyor. Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız. Tüm dostlarımız güvenli bir şekilde tatil yapabilir" ifadelerini kullandı.

"Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi Türkiye'ye yansıtmasınlar"

AB heyetinin Türkiye ziyareti sırasında yaşanan protokol düzenine ve sonrasında yaşanan krize ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, "Almanya'nın katkısıyla AB ile ilişkilerimizde her düzeyde iletişimimiz arttı. Sayın Cumhurbaşkanımız Charles Michel ve Ursula von der Leyen ile görüşmesi de buna örnek. Son derece faydalı bir görüşmeydi ancak protokol meselesi yüzünden baltalandı" dedi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

2023'te Dışişleri Bakanlığı'nın 500. yılını kutlayacağız. Bir protokol kurallarını, misafire nasıl davranılmasını gerektiğini bilen bir toplumuz. Üzülerek söylüyorum ki buradaki durum konsey ve komisyon arasındaki rekabetten kaynaklanıyor. Bundan üzüntü duyduk. Ancak tüm bunları bilmesine rağmen Ursula von der Leyen'in 'kadın olduğum için böyle oldu' demesi doğru değil. Kadının bizde rolü çok önemlidir, Cumhurbaşkanımız da buna önem verir. Koskoca Avrupa Birliği protokol yüzünden kavga etmemeli, kendi aralarındaki meseleleri Türkiye'ye yansıtmasınlar. Bizden kaynaklanan bir durum yok. Görüyorum ki başka bir ziyarette bu meydana gelmesin diye çalışıyorlar. Umarım AB için bir daha tekerrür etmez.

"AB konusunda Almanya yapıcı bir diyaloğu destekliyor"

Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ta toplantıda işbirliği vurgusu yaptı.

"Yunanistan ile Türkiye arasında görüşmelerin başlaması çok güzel bir gelişme" diyen Maas, "Diğer taraftan doğrudan komşularımız üzerine konuştu. Libya konusunda birlikte hareket ediyoruz. Geçen hafta kaydedilen siyasi ilerlemeler bize cesaret veriyor. Libya'da geçen seneden itibaren gördüklerimiz üzerine durumun kırılgan olduğunu tespit ediyoruz. Barışçıl birleşik bir Libya için çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

Maas ayrıca şunları söyledi:

Almanya, Avrupa Komitesi'nin başkanlığını üstleniyor. İnsan haklarının korunması, AİHM kararlarının uygulanması konularını da ele aldık. AB konusunda Almanya yapıcı bir diyaloğu destekliyor, buna hazırız. Dönem başkanlığımız süresince buna destek verdik. Türkiye, NATO içinde çok önemli bir müttefikimiz. Almanya bunu her zaman vurguladı. Gelecekte de çok büyük önemi olacaktır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU