SpaceX uzaya 60 internet uydusu gönderdi

ABD'li uzay teknolojileri firması SpaceX dev internet projesi kapsamında Falcon 9 roketiyle gönderdiği 60 uyduyla Dünya’nın her noktasından internete erişmeyi hedefliyor

ABD’li uzay teknolojileri firması SpaceX, dev internet projesi Starlink kapsamında içerisinde 60 adet uydu barındıran Falcon 9 roketini Dünya’nın alt yörüngesine gönderdi.

Fırlatılış, yerel saatle perşembe akşamı 22:30’da Florida’daki Cape Canaveral Üssü’nden yapıldı. 

Fırlatma işleminin mayıs ayı başında yapılması planlanmış ancak kötü hava koşulları sebebiyle pek çok kez ertelenmişti.

Uyduların 60 dakika içerisinde 550 kilometre yükseklikteki Dünya'nın alt yörüngesine yerleştirildiği ve geri dönüşümlü olarak tasarlanan roket ateşleme sisteminin de kalkıştan 9 dakika sonra tekrar üsse iniş yaptığı belirtildi.  
 


Her biri 227 kilogram ağırlığında olan uyduların 440 kilometre genişliğindeki yörüngede konuşlanarak güneş panellerini açacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starlink projesi ile SpaceX, fiberoptik kablo ve baz istasyonu olmaksızın uydu üzerinden internete girme olanağı sağlayacak. 

2020’ye kadar 12 bin uydu fırlatılarak Dünya'nın her noktasından internete ucuz erişim imkanı sağlanacak

Starlink projesi için 2020 yılına kadar uzaya 12 bin adet uydu fırlatmayı amaçlıyor. Firma böylece internet erişiminin olmadığı çöl, okyanus gibi dünya en ücra noktalara bile en az 1 Gbps'ye varan hızda ucuz internet bağlantısı sağlayacak.

Proje ile bağlantı hızının 3 Gbps'e kadar çıkabileceği belirtiliyor. Böylece Afrika, Asya ve Güney Amerika'da gibi internet erişiminin olmadığı ve gelir seviyesi düşük ülkelerde de insanlar hızlı ve ucuz internetten faydalanabilecek.
 

Independent Türkçe / Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU