ABD'li Dışişleri yetkilisi: Washington'da insanlar Erdoğan'dan bıktı

Türkiye'deki insan hakları konusuyla ilgili yorumda bulunan Prof. Dr. Chomsky, "Türkiye çok ciddi tehlike altında" dedi. ABD Dışişleri yetkilisi David Phillips ise, "Türkiye’de hükümet ceza yasalarını siyasi amaçları için kullanıyor" ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mart'ta Türkiye'de hukuk ve insan hakları alanında yapılacak reformların yol haritasını açıklamıştı / Fotoğraf: AA

"3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü" nedeniyle uluslararası gazetecilik örgütlerinin ülkeler bazında yayımladığı "basın özgürlüğü" raporlarında Türkiye son sıralarda yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşunun her yıl hazırladığı basın özgürlüğü sıralamasında 154. sırada yer alan Türkiye, Freedom House’a göre basın özgürlüğünün olmadığı ülke olarak kaydedildi.

Chomsky: Türkiye çok ciddi tehlike altında

92 yaşındaki ünlü Amerikalı filozof Prof. Dr. Noam Chomsky ve Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Direktörü David Phillips, Türkiye'deki insan hakları ve  basın özgürlüğü konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'na konuşan Chomsky, Türkiye’de halk üzerinde baskıların her geçen gün daha da arttığını belirterek, "Gittikçe daha da otoriter bir hal alan Erdoğan rejiminin Türk toplumu üzerindeki boğucu hakimiyeti genişledikçe özgürlüklerde kısıtlanıyor. Basın özgürlüğüne yönelik baskılar artıyor. Türkiye, basın özgürlükleri konusunda çok ciddi bir tehlike altında. Sınır Tanımayan Gazeteciler Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye’nin sıralamasına bakın Türkiye’deki basın özgürlüğünün nerede olduğunu görürsünüz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Phillips: Washington’da İnsanlar Erdoğan’dan bıktı

Columbia Üniversitesindeki görevinin dışında uzun yıllardan beri Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nda da kıdemli danışman olarak görev yapan David Phillips de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin politikalarına yönelik eleştirilerde bulundu.

Phillips, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri nedeniyle Washington’ın Erdoğan’dan artık bıktığını söyledi. 

Phillips, diğer ülkelerle kıyaslandığında en fazla gazetecinin hapiste tutulduğu ülkelerin başında gelen Türkiye’deki cezaevindeki gazeteci sayısının bile tam olarak bilenemediği belirterek, “Türkiye’de gazeteciler susturulmak için hapsediliyor. İnsan hakları ihlalleriyle ilgili haber yapanlar karşı görüşte olan gazeteciler susturulmak için hapsediliyor. Bu durum ifade özgürlüğünün ihlalidir” dedi.

"Türkiye’de hükümet ceza yasalarını siyasi amaçları için kullanıyor"

Phillips, Türkiye’de hükümetin gazeteci ve muhalifleri susturmak için bazı yasalara sığındığını belirterek şunları kullandı:

Bazen, Türklüğü aşağılamakla ilgili Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi bu amaçla kullanılıyor. Terörle mücadele oldukça kıymetli bir sözcüktür ancak Türkiye’de amacı sadece teröristlerle mücadele etmek olan terörle mücadele yasası, gazetecileri ve muhalifleri susturmak için kullanılıyor. Bu yasalarla Türkiye’de insanların ifade özgürlükleri kısıtlanıyor. Bu yasalar siyasi amaçlar için kullanılıyor. Bu durum çok ciddi bir insan hakları ihlalidir. Washington’da artık insanlar Tayyip Erdoğan’dan bu yasaları kendi siyasi çıkarları için kullanıp insan hakları ihlallerine neden olduğu için oldukça bıkmış bir durumda

 

Amerika'nın Sesi, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU