İsrail ordusu itiraf etti: "Filistinli çocukların gözaltına alınması hataydı"

Soruşturmada, çocukların gözaltına alınması için bir neden olmadığı sonucuna ulaşıldı

Çocukların gözaltına alınma görüntüleri büyük tepki çekmişti (B'Tselem)

İsrail ordusu, askerlerin martta Batı Şeria'da 5 Filistinli çocuğu gözaltına almasının hata olduğunu kabul etti.

Yaşları 8 ile 12 arasında değişen üçü kardeş 5 Filistinli çocuk, 10 Mart'ta El Halil kenti yakınlarındaki Mesafer Yatta kırsalında kenger toplamaya çıkmış ancak yerleşimciler tarafından bölgeden kovulmuştu. Daha sonra Yahudi yerleşimcilerce çağrılan İsrail askerleri, Filistinli çocukları gözaltına almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem tarafından yayımlanan görüntülerde, askerlerin gözaltı sırasında ağlayan Filistinli çocuklara aldırış etmemesi dikkati çekmişti.

Üç saat karakolda tutulan çocuklar daha sonra serbest bırakılmıştı.

İsrail Savunma Güçleri tarafından yürütülen soruşturmada, çocukların gözaltına alınması için bir neden olmadığı sonucuna ulaşıldı. Ordu, Filistinli çocukların avukatı Gaby Lasky'ye gönderdiği mektupta "bazı çocukların cezai sorumluluk için gerekli yaşta olmadığının açık olduğunu” belirterek özür diledi.

Lasky, daha önce İsrail basınına yaptığı açıklamada ülke yasalarına göre 12 yaşından küçük çocukların cezai olarak suçlanamayacağını söylemişti. Avukat, mektubun ardından Haaretz gazetesine "Ordunun hatasını kabul etmesi iyi bir şey ama yeterli değil. İsrail ordusu daha önce de hukuka aykırı olarak cezai sorumluluk yaşında olmayan çocukları gözaltına aldı" dedi.

Ordunun yerli nüfusu koruma görevini bir kenara bırakarak asli görevinin yasadışı yerleşimleri korumak olduğunu düşündüğünü ifade eden Lasky, “Tazminat ödemeli ve şiddete yol açan ileri karakolları kaldırmalılar” diye konuştu.

Filistinli Esirler Cemiyeti'nin geçen ay yayımladığı raporda, sadece bu yıl 230 Filistinli çocuğun çeşitli iddialarla İsrail güçlerince gözaltına alındığı belirtilmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU