Sputnik V aşısı için "bulk" çözümü: Şişelenmeden küçük tanklarda gelecek

Sputnik V aşısına dünya çapında 57 ülke kullanım onayı verdi

Fotoğraf: Reuters

Aşı tedariğinin önümüzdeki iki ay için güçleştiğini açıklayan Sağlık Bakanlığı'nın, sorunun çözümü için önümüzdeki aylarda Türkiye’de üretimi yapılacak Rus aşısı Sputnik V için "bulk" çözümü getirildiği öğrenildi. 

Rus aşısının Türkiye’de üretiminden önce, Mayıs ayında ‘"bulk" olarak getirilmesi, şişelenip vatandaşa hızla uygulanması planlanıyor. Aşıların "bulk" şeklinde olmasının aşılama hızını artıracağı da yetkili makamların ele aldığı konular arasında. ‘Bulk’ aşıların küçük tanklarda gönderilmesi demek ve aşılar yine 2-8 derece korunarak ülkeye ulaşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre; Çin aşısı Sinovac’ta ise ikinci dozda sorun olmadığı ancak ilk doz için aşı bulunmadığı belirtilirken, sorunun Çin hükümetinin daha fazla aşı göndermek istememesinden kaynaklandığı öğrenildi. Şimdiye kadar ülkeye yaklaşık 30 milyon doz Sinovac, 5 milyon 300 bin doz BioNTech aşısı geldi. Toplam 22 milyon 400 bin kişiye aşı uygulandı. Bunların 13 milyon 600 bini ilk doz, 8 milyondan fazlası da ikinci doz olarak açıklandı. Sinovac ile 100 milyon doz aşı sözleşmesi yapılırken, bu rakam BioNTec’de haziranda gelecek şekilde 30 milyon olarak açıklanmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Sputnik V için 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşma imzalandığını duyurmuştu.

Görece ucuz

Çok düşük sıcaklıkta saklama zorunluluğu bulunmadığı için dağıtımı daha kolay olan ve rakiplerine kıyasla 10 dolarlık etiketiyle görece ucuz olan Sputnik V aşısına dünya çapında 57 ülke kullanım onayı verdi. Son olarak Mısır, yılda 40 milyon dozluk üretim için Rusya ile anlaşmaya vardı. Almanya ve Fransa, Rusya ile ortak üretim konusunda liderler düzeyinde girişimde bulundu.

 

 

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU