Yeni araştırmaya göre büyük beyinli memelilerin aslında vücutları küçük

Araştırmaya göre, 66 milyon yıl önce dev bir göktaşının Dünya'ya çarpması ve 30 milyon yıl sonrasında da Dünya'nın hızla soğuması memelilerin beyinlerinin gelişimini etkiledi

Dinazorların aniden yok olmasının ardından Dünya'da yaşamış memeli türlerinden taeniolabis'in tasviri (Reuters)

Büyük beyinli memelilerin genellikle daha zeki olduğuna inanılır ancak yapılan bir araştırmaya göre memeli türlerin vücutları çevresel değişimlere ve felaketlere uyum sağlamak amacıyla küçüldüğü için beyinleri boyut olarak büyük kaldı.

Stony Brook Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü'nden bilim insanları, 150 milyon yılda memelilerin beyin ve vücut büyüklüğündeki değişimi inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bin 400 yaşayan ve yok olmuş tür üzerinde yapılan incelemelerde, beden ölçülerine göre memelilerin beyninin büyüklüğünü tahmin etmenin mümkün olup olmadığı araştırıldı.

Elde edilen sonuçlara göre beyin ve vücut boyutları arasındaki oranlar sabit bir evrimsel bir gelişim süreci izlemiyor. Örneğin büyük maymunların hem beyinleri hem de vücutları büyürken, homininilerin vücutları küçük kalsa da beyinleri maymunlarınkinden daha büyüktü.

Sonuçları Science Advances isimli bilimsel yayında yayımlanan araştırmaya göre, Dünya'yı sarsan iki olay beyin boyutlarının gelişimini önemli ölçüde etkiledi. Buna göre yaklaşık 66 milyon yıl önce dinozorların yok olmasına neden olan dev göktaşının Dünya'ya çarpması, bazı memeli türlerinin beyin büyüklüğünde önemli etkiler yarattı. Kemirgen ve yarasa gibi memeliler yeni çevre koşullarına uyum sağlamak için hızla evrim geçirdi.

Yaklaşık 30 milyon yıl sonra Dünya'nın hızla soğuması da balina, ayı ve primat türlerinin beyin ve vücut ölçülerinin değişmesiyle sonuçlandı.  

Araştırmaya katkı koyan bilim insanlarından Anglia Ruskin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Jacob Dunn, birçok örnekte vücut ve beynin aynı şekilde büyümediğine dikkat çekerek beynin büyüklüğünün zekayla ilişkili olmayabileceği sonucuna ulaştıklarını söyledi.

Bazı türlerin büyük beyne sahip olmasının sadece vücutlarının evrim geçirerek küçülmesinden kaynaklanmış olabileceğini belirten Dunn, "Zekayla ilgili bir şeyden bahsettiğimizden emin olmak için birçok şeyi çok daha yakından incelemeliyiz" dedi.


Independent Türkçe, The Guardian, SciTech Daily

DAHA FAZLA HABER OKU