Dünyanın ilk "şaka" kripto parası Dogecoin'e yatırım yapmak neden bu kadar zor?

Elon Musk, Dogecoin’in "internetin para birimi" olacağını umsa da Coinbase, eToro ve diğer büyük platformlar bu kripto para birimini listesine hâlâ dahil etmedi

Dogecoin hayranları mimden ilham alınarak üretilmiş kripto para birimini yeni fiyat zirvelerine çıkarmak istiyor (Reuters)

Dogecoin'e olan ilgi, dünyanın en zengin ikinci kişisinin şaşırtıcı fiyat kazancı ve desteği üzerine bu ay yeni zirvelere ulaştı.

Yeni ortaya çıkan Bitcoin endüstrisi etrafındaki çılgınlığa "şaka maiyetinde" bir yanıt olarak yaratılan kripto para birimi 2013'ten beri piyasada olsa da bu birimi satın almak hâlâ nispeten zor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dogecoin'in 50 milyar dolara (yaklaşık 400 milyar TL) ulaşan piyasa değeri sebebiyle, geleneksel yatırımcılar şaka amaçlı geliştirilen kripto para birimini çok daha ciddiye almaya başladı. Diğerleriyse gelecek ay Saturday Night Live'a çıkacak Elon Musk'ın Dogecoin fiyatını "Ay'a" çıkarma çabasından hızlıca kâr elde etmeyi umuyor.

Dogecoin şu anda yaklaşık 30 sentten (yaklaşık 2,5 TL) işlem görüyor ve bu da onu dünyanın en değerli 6. kripto para birimi yapıyor. Bu para birimini şiddetle savunanlar, fiyatının 1 dolara (yaklaşık 8 TL) ulaşmasının uzun sürmeyeceğine inanıyor.

Nisan 2020'yle Nisan 2021 arasında Dogecoin, yüzde 20 binin üzerinde artışla 1 sentin onda ikisinden 40 sentin (yaklaşık 3,30 TL) üzerine çıktı. Google'ın arama trendi verilerine göre fiyat artışı, geçen yıl kripto para birimine yönelik çevrimiçi ilgiye de yansıdı.
 


Ancak Bitcoin ve Ethereum (Ether) gibi daha yaygın kripto para birimlerine kıyasla, yatırımcıların Dogecoin'e erişebilirliği ilgideki artışa rağmen kolaylaşmadı.

Bu ay halka açık bir şirket haline gelerek tarihe geçen kripto para borsasının lider şirketi Coinbase, kripto para birimleri arasında Dogecoin'i listelemiyor. Coinbase bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmıyor ve kripto parayı gelecekte satışa sunmayı planladığına dair hiçbir sinyal vermiyor.

Robinhood ve eToro gibi ticaret platformları da kullanıcılarından gelen talebin artmasına rağmen Dogecoin alımlarını desteklemiyor.
 


Yine de en önemlileri Binance, Kraken, OKEx ve Uphold olan bir dizi köklü kripto para birimi borsası müşterilerine Dogecoin sunuyor.

OKEx, 2019'da Dogecoin'i işleme açma kararını açıklarken, "bir 'mim para birimi' olsa da bu değere yönelik halkın güçlü bir talebi olduğunu" söylemişti.

Dogecoin'in Reddit'teki faal topluluğu, birimin büyük borsalarda daha fazla kabul görmesi için baskı yapmaya devam ediyor ve yeni kullanıcıların kripto para birimini satın almaya, takas etmeye ve depolamaya başlaması için kullanışlı kılavuzlar sağlıyor.

Elon Musk daha önce Dogecoin'in "internetin para birimi" haline geleceğine dair temennisini dile getirerek kendini "The Dogefather" ilan etmişti ama kripto para biriminin değer saklama aracı olmaya dair potansiyelini arka planındaki teknolojisi zayıflatıyor.

Dogecoin'in arzı sabit değil, bu da dolaşımdaki miktarının her zaman artmaya devam edeceği anlamına geliyor. Buna karşılık, Bitcoin arzı 21 milyon birimle sınırlı ve bu nedenle de kripto yatırımcıları arasında bir tür "dijital altın" olarak tanımlanıyor.

Popüler borsa Kraken internet sayfasında, "Dogecoin bir şaka olarak başlamış olabilir ama bir uçtan uca kripto para birimi olarak başarılı oldu" açıklamasını yapıyor.

Bununla birlikte, Dogecoin'in para politikasının çalışma tarzı, onu amatörler için daha çekici ve uzun vadeli portföy büyümesine odaklanan yatırımcılar için daha az çekici hale getirebilecek ayrıntılara sahip.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU