İsrail'de Bizans döneminden kalma, renkli bir mozaik bulundu

Eski Eserler Kurumu'nda görevli arkeolog Elie Haddad, "Yavne'de ilk kez renkli bir mozaik döşeme bulundu" diye konuştu

Mozaik, Yavne'deki bir meydanda sergilenecek (İsrail Eski Eserler Kurumu)

İsrail'in Yavne kentinde arkeologlar bin 600 yıllık, çok iyi korunmuş bir mozaik döşemeyi günyüzüne çıkardı.

İsrail Eski Eserler Kurumu'nun yayımladığı açıklamaya göre Bizans döneminden (M.S. 300 ila 400'den) kalma mozaik, arkeologların birkaç yüzyıl boyunca faaliyet göstermiş geniş bir sanayi bölgesini ortaya çıkardığı kazı çalışmasında bulundu.

Açıklamada, "Mozaik, sanayi bölgesinin bitişiğindeki zengin bir mahallede yer alan görkemli bir konutun döşemelerinin parçası olabilir" ifadeleri yer aldı.

Eserin siyah dikdörtgen çerçeve içine yerleştirilmiş renkli minik taşlarla süslendiği ve geometrik motiflerle kaplı olduğu görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel bir asitli çözeltiyle temizlendiği bildirilen eserin motifleri arkeologları şaşırttı. Söz konusu açıklamada, "Geometrik motiflerle süslenmiş, renkli bir döşeme ortaya çıktı ve şaşkına döndük" ifadelerine yer verildi.

Eski Eserler Kurumu'nda görevli arkeolog Elie Haddad, "Yavne'de ilk kez renkli bir mozaik döşeme bulundu" diye konuştu.

Sanayi bölgesinde bu tarz bir eserin keşfinin sıradışı olduğunu aktaran arkeolog, buluntuyu gelecekteki kazılarda konut kalıntılarının ortaya çıkacağını gösteren bir ipucu diye niteledi.

CNN International'a konnuşan Haddard, döşemenin altındaki kapalı alanda birkaç madeni para bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kudüs'teki Rockefeller Müzesi'nde koruma altına alınan eserin yakında Yavne'de bir meydanda sergilenmesi bekleniyor.

Yavne Belediye Başkanı Zvi Gur-Ari de yaptığı açıklamada, "Arkeolojik koruma çalışmaları ve geçmişin bilinci, görkemli bir tarihe sahip olan Yavne şehrinin yaşamında önemli değerlerdir" dedi.

Yaşamın her alanında ilerleme gösterilen bu hızlı gelişim çağında, gelecek nesiller de şehrin tarih boyunca nasıl ilerlediğini görebilmeli.

Yavne'deki arkeolojik çalışmalar daha önce de dünya gündemine oturmuştu. 2019'da arkeologlar, şehirdeki bir kazı alanında küçük ve çatlak bir kumbarada bin 200 yıllık altın sikkeler bulmuştu.

Madeni para uzmanı Dr. Robert Kool buluntuları incelemiş ve en önemli sikkelerden birinin Halife Harun Reşid'in saltanatına ait olduğunu ortaya çıkarmıştı.

 

Independent Türkçe, CNN, Ancient Origins

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU