Erkan Baş’tan alkol satışı yasağı tepkisi: Ne yapmak istediğinizi açık açık söyleyin, biz de haddinizi bildirelim

TİP Genel Başkanı Erkan Baş Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, tam kapanma uygulanan alkol satışı yasağının hukuki biri dayanağı olmadığını ve iktidarın yaşam tarzı dayatması olduğunu söyledi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM’de düzenlediği haftalık basın toplantısında Türkiye gündemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla değişen bakanlar ve bakanlıklara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baş, “Tabi bakanlar yine aynı kendilerinden öncekiler gibi muhtemelen sadece Erdoğan’ın iki dudağına bakacaklar” dedi.

“Ruhsar Pekcan hakkında suç duyurusunda bulunduk”

 “Beş litrelik dezenfektanı aracı kuruluşa 100 liradan satarken devlet kurumuna 175 liradan satan, Ticaret Bakanlığı’nı dolandıran Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan söz ediyorum.  9 milyon lirayı kaşla göz arasında, tıpkı çalışma arkadaşı Süleyman Soylu’nun da dediği gibi ‘Ooooh, ooooh’ diyerek cebe indiren Ruhsar Pekcan’dan söz ediyorum” diyen Erkan Baş, Türkiye İşçi Partisi’nin Ruhsar Pekcan hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, “Er ya da geç bunların hukuk önünde de hesap vereceğinden hiç kuşkumuz yok. Kendi çalıştıkları bakanlığa utanmadan mal satıyorlar, utanmadan pahalıya satıyorlar, ondan sonra da ‘Hadi bana eyvallah’ diyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 “Hiç lafı eğip bükmeyelim, olanı dosdoğru söyleyelim: Bir;  hesap sorulacak, iki; el koyulacak, üç; halka dağıtılacak” diyen Baş, “23 Nisan’da bunları söyledik, ülkeyi getirdikleri yeri, işledikleri suçları yüzlerine karşı ifade ettik diye beyefendiler rahatsız olmuşlar. Yaparken utanmıyorlar, yüzlerine söylenince rahatsız oluyorlar. Hamasetle ve kuru ajitasyonla günü geçiştirme peşindeler ama her geçen gün halkımız daha zor durumda kalıyor, bunlar daha fazla zenginleşiyor. Durum net olarak budur ve bunun bir tek dakika daha sürmesine izin vermemek gerekir” dedi.

“Günlük çalışıp kazanan milyonlarca insan ne yapacak?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıkladığı ‘tam kapanma’ uygulamasına ilişkin de konuşan TİP Genel Başkanı, “İlk söylenmesi gereken şudur; üç hafta tam kapanma mümkünmüş, peki o zaman niye salgın kontrolden çıkmadan önce ilan edilmedi ve o kadar insan niye öldü?” diye sordu.

Erkan Baş , “Sokakta simit satan, ayakkabı boyayan, çöp toplayarak geçinenler için; evlere temizliğe giden, atölyede tekstil işi yapanlar için; işsiz bıraktıkları ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler için, çocuklu anneler için, öğrenci evinde aç karnına ders çalışıp online sınavlarına hazırlanan gençler için tek bir kuruş destek açıklamadılar. Ey iktidar, günlük çalışıp kazanan milyonlarca insan ne yapacak?” diye konuştu.

“Kaynak yok demeyin, kaynak var”

Tam kapanmanın destekle olabileceğini söyleyen Erkan Baş, iktidarın bıyık altından ‘kaynak yok’ dediğini ancak Türkiye’nin kaynağı olduğunu belirterek alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

  • Ücretli çalışanlara tam ücretli izinli sayılmalı.
  • Yevmiyeli, haftalık çalışanlara en az asgari ücret tutarında destek verilmelidir.
  • Kapalı kalınan aylar için hem faturalar hem kiralar ertelenmeli, elektrik-su, internet gibi zorunlu ihtiyaçlar ücretsiz hale getirilmeli.
  • Zorunlu çalışılan alanlarda haftalık çalışma saati azaltılmalı, sınırlandırılmalı.
  • Herhangi bir sosyal güvence altında olmayanlara sadece beyan ederek asgari ücret tutarı kadar sosyal yardım sağlanmalı.

“Ne yapmak istediğinizi söyleyin de haddinizi bildirelim”

Tam kapanma sırasında genelgede ve valiliklerin ilgili yazılarında olmamasına rağmen alkol satışının yasaklandığını söyleyen TİP Genel Başkanı,  “Böylesi bir adım herhangi bir hukuki dayanağı olmayan tümüyle keyfi bir adımdır. Açık çağrı yapıyoruz; niyetiniz neyse açık açık söyleyin biz de haddinizi bildirelim. Bu iktidar Türkiye halklarının tümünü kendi istediği gibi yaşamaya zorluyorsa biz de bunun tam karşısında olacağız” dedi.

“Pandemi iktidarın aklına işçiler hak arayacağı zaman geliyor”

“Ayasofya açılırken, 15 Temmuz ile ilgili etkinlikler yapılırken, lebalep kongrelerde virüs yayılımı artırılıp ülke kıpkırmızı olurken Kovid tehlikesi düşünmeyenler, 23 Nisan söz konusu olunca 1 Mayıs söz konusu olunca, halkımız-işçiler hakkını arayacağı zaman ne hikmetse iktidarın aklına pandemi geliyor” diyen Erkan Baş, “İktidarın pandemi bahanesiyle her istediğini yapabileceğini düşünüp 1 Mayıs’ı yasaklamak için 30 Nisan gününde başlayan ‘tam kapanma’ ilan etmesi yüzsüzlüktür” diye konuştu.

“İkizdere halkının direnişini selamlıyorum”

Koruma altındaki Rize İkizdere’de taş ocağı kurulmasına direnen yöre halkını selamlayan ve “Milyonlarca yurttaşın kalbi İkizdere’de direnen yurttaşlarımızın yanındadır. İnatla doğayı, yaşamı, savunmaya devam edeceğiz” diyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “İnadınız iradeniz olsun, inat kazansın” diyerek vatandaşlara  da TİP’e katılma çağrısı yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU