Ev sinemasında bu hafta: Çocukluktan pehlivanlığa yolculuk; Genç Pehlivanlar

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için "Genç Pehlivanlar" adlı filmi ve bu hafta çevrim içi platformlarda yayımlanacak diğer seçme filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Sinemada çocukluğun büyüme serüveni nedir, çocukların dünyasına inen filmler nelerdir diye izlediğim filmleri şöyle hızlıca bir tarayayım ve bu yönde size öneriler yapayım istedim.

Ancak, dünya sinemasında hem çocukların ergenlik çağını bitirmeden gelişmelerine çok şey katacak onların hayatına yön verecek, hem de yetişkinlerin çocuk dünyasını anlamalarına yardım edecek sayısız başyapıt varken Türk sinemasının bu konuda çok kısır olduğu gerçeğiyle yeniden yüzleştim.

Türk sinemasında uzun bir süre çocuk yıldız kavramının "Ayşecik", "Güllüşah", "Ömercik", "Sezercik" ve "Yumurcak" karakterlerinden ibaret olduğu bir dönemden günümüze uzanan yolculuğuna baktığımda "masumiyetten" yavaş yavaş "tedirginliğe" uzanan bir gelişim olduğunu son zamanlarda görmek mümkün.

Bu süreç bir anlamda Türk sinemasında çocuk oyuncu kavramının da olgunlaşma ve büyüme hikayesi aslında.
Bu hafta evlerimizde seyredebileceğimiz filmlere göz attığımda hem çocukların hem de yetişkinlerin severek izleyebileceği; İsviçreli yazar Johanna Spyri'nin Alpler'deki kızı Heidi'nin sinema uyarlamasının yanı sıra Tuğçe Soysop'un Bizim Köyün Şarkısı'ndan sonra çektiği, teknoloji çağında "ah şimdiki çocuklar eskisi gibi mi!" diye dert yanıp onları itham eden yetişkinlere ders niteliğinde anlattığı benim de severek izlediğim rengarenk ve sıcacık hikayesi ve dilimden düşüremediğim şarkısıyla Can Dostlar adlı filmi bu hafta sonu için ekranlara kendine renkli bir şeyler arayanlar için keyifli bir seçim olacaktır.

Bunun yanı sıra; Türkiye'deki standart belgesel anlayışının çok dışında olan ve yönetmenin "yaratıcı belgesel" olarak nitelendirebileceğim bir gençlik filmi ile belgesel kavramını birbirine harmanladığı art house bir filmi hem çocukların hem de yetişkinlerin severek seyredebileceği türden bir yapım olarak bu hafta size tavsiye etmek isterim; denk gelirseniz mutlaka seyredin derim.


Çocukluktan pehlivanlığa yolculuk; Genç Pehlivanlar

Yönetmen: Mete Gümürhan / Oyuncular: Muhammed Ceylan, Beytullah Onur, Baran Kendirlioğlu, Harun Kılıç / Süre: 90 dakika
 

 

Mete Gümürhan'ın 66. Berlin Film Festivali'nde Mansiyon Ödülü'nü kazandığı Genç Pehlivanlar adlı bu belgeseli; Amasya'nın civar köylerinde yaşayan ailelerin çocuklarının güreşte elde edecekleri başarı ile kendilerine yeni bir yol çizmeye çalışmalarının öyküsünü çocukların mücadele içinde geçen büyüme süreciyle anlatıyor.
 


Çocuklar tutkuları uğruna yaşıyor, öğreniyor, acı çekiyorlar ve Amasya Güreş Merkezi Yatılı Okulu'ndaki bu 26 çocuk, geleceğin güreş şampiyonları olabilmek için birçok zorluğa göğüs geriyor.
 


Genç Pehlivanlar filminin kahramanı olan bu çocuklar, bir yandan da erkek egemen bir ortamda ergenliğin bildik sıkıntılarını yaşıyorlar.

Yönetmenin müdahale etmeden, yakından gözlemiyle çekilen film, çocukların arkadaşlıkla rekabet arasında geçen gündelik hayatlarına seyircinin de tanıklık etmesini sağlıyor.
 


Çocukların dünyası

66. Berlin Film Festivali'nin çocuk ve gençlere adadığı "Generation Kplus" kategorisinde gösterilen ve festival kurulunun, jürinin verdiği ödülle "ikinci en iyi film" anlamı yüklediği Jüri Özel Mansiyon Ödülü'nü kazanan ilk Türk belgeseli olan Genç Pehlivanlar, izleyicisini doğrudan çocukların dünyasına götürüyor.
 


Hayata çocukların gözünden bakabildiğimiz her an nasıl bir farklılık kazanıyorsa, sinemada da yönetmenin, bir çocuğun gözünden anlattığı hikâye bir o kadar zengin ve güçlü oluyor.
 


Daha önce de başarılı pek çok filmde yapımcı olarak karşımıza çıkan Mete Gümürhan'ın bu defa yönetmenliğini üstlendiği belgesel, Türkiye'nin ilk yatılı güreş okullarından biri olan Amasya Güreş Eğitim Merkezi'nde geçiyor.

Bir müsabaka öncesinde çocukların birbirleri ile rekabet içinde hazırlık yaptığı süre boyunca aralarındaki ilişkilerini ve doğal performanslarını ustalıkla perdeye taşıyan yönetmen, duyarlı hikâye anlatımıyla da 90 dakika boyunca hem naif hem eğlenceli hem de dokunaklı bir seyir sağlıyor.
 


Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen yoksul çocukların Amasya'daki yatılı güreş okulundaki yaşamları ve çalışmalarına odaklanan Mete Gümürhan, öte yandan Türk toplumu gibi ataerkil bir toplumun çocuklar üzerinden sosyolojik çözümlemelerine de olanak sağlıyor.
 


Belgesel her ne kadar bir spor belgeseli olmasa da ata sporumuz olan güreşin eril bedenleri disipline etme ya da bir diğer anlamda normalleştirme gayreti de ayrı bir boyut olarak kendini gösteriyor.
 


Bu çerçevede eğitim; çocukların boy, pos, şekil, tavır ve hareket alışkanlıklarının, belirli fiziksel becerilere sahip olmaları veya belirli becerilerinin eksik kalmasının, çocuğun kendi beden imajını arkadaşlarına sunuş ve arkadaşlarının buna karşılık verme biçimlerinin eğitmenlerince sürekli gözetlenerek kontrol altında tutulması, toplumsal cinsiyet düzeninde çocuklara erkek kimliğini de biçmeyi görev ediniyor.

Elbette nihayetinde şampiyonluk hedefi çocukları, ulus devletin birer uysal öznelerine dönüştürmeyi amaçlıyor.
 

 

Kimlik yolculuğu

Hem okullarına devam eden hem de müsabakalara hazırlanan bu genç erkeklerin birbirleriyle dostlukları, dayanışmaları ya da bunalımları, kırgınlıkları, başarıları, başarısızlıkları ataerkil toplumsal düzenin egemen değerlerinde erkekliği sarmalayan niteliklerle zaman zaman ters düşse de çocuklar hocalarının direktifleriyle itaat ve öz kontrolünü öğrenmek zorunda kalıyor.
 


Bu zorunluluk; genç bedenleri güven, bağımsızlık, şiddet, cesaret ve saldırganlık, güç, yarışma ve başarı, duyguların kontrolü, erkekler arası yakınlaşma ve sevecen davranışlardan kaçınma, yeteneklerini geliştirme, bireysel başarı için mücadele etme, otoriteye karşı çıkma, diğerleri üzerinde etki ve baskınlık kurma gibi yaşam boyunca sürekli korunması ve her defasında bir başkası tarafından onaylanması gereken zorlu bir kimlik yolculuğuna da hazırlıyor.
 


Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle çekilen, ülkemizin ve ata sporumuz olan güreşin uluslararası alanda tanıtımına da vesile olan Genç Pehlivanlar; en güçlü olanın hayatta kaldığı düzende ailelerine ve dış dünyaya karşı kendilerini kanıtlamak için yan yana mücadele eden ama aynı zamanda da birbirleriyle rakip olan bu çocuk adamların azimli hikayesi.
 


Görüntü yönetmenliğini André Jäger, kurgusunu ise Ali Aga'nın üstlendiği Genç Pehlivanlar; 53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde "En İyi Kurgu Ödülü" ve "Behlül Dal Jüri Özel Ödülü"nü ve CinéDOC Tiflis, Cinekid Festivali, Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri ve de Türk Dünyası Belgesel Film Festivali'nde de saygın ödüller kazanmıştı.

 

Haftanın diğer filmleri

Av

Yönetmen: Craig Zobel / Oyuncular: Betty Gilpin, Hilary Swank, Ike Barinholtz, Wayne Duvall, Ethan Suplee, Emma Roberts, Christopher Berry, Sturgill Simpson, Kate Nowlin, Amy Madigan, Reed Birney, Glenn Howerton, Steve Coulter, Dean J. West, Vince Pisani, Teri Wyble, Steve Mokate, Sylvia Grace Crim, Jason Kirkpatrick, Macon Blair, J.C. MacKenzie, Tadasay Young, Hannah Alline, Jim Klock, Usman Ally, Walker Babington, Ariel Eliaz, Alexander Babara, Tirol Palmer, Ned Yousef, Iyad Hajjaj, Mikel Albagdadi, Martin Harris, Yosef Kasnetzkov, Jeff Brockton, Troy Roker, James Anderson, Giovanni Cohea, Juan Gaspard, Lucy Golden, Justin Hartley, Kathryn J. Hatam, Adoria K Lewis, Hans Marrero, Charli Slaughter / Süre: 90 dakika
 

 

beIN CONNECT'in Korku Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren The Hunt adlı bu film; zengin ve liberal elit kesimin, muhafazakar Amerikalıları kaçırarak belli kaideler içerisinde avlamasını ve bu av oyununu son erdirmeye niyetli olan Crystal'ın mücadelesini konu ediniyor.

Filmde; birbirini tanımayan on iki yabancı, bir grup zengin için özel olarak düzenlenmiş bir av etkinliği sebebiyle orada bulunduklarını bilmeksizin açık bir arazide uyanır, nerede oldukları ya da oraya nasıl gittiklerini hiçbiri hatırlamamaktadır.

İçlerinden biri, içine düştükleri bu durumun Manor Gate olayı olduğunu tahmin eder; yani bu, bir karanlık internet komplo teorisi olarak bahsedilen, her yıl bir grup zengin elitin ülkenin farklı yerlerinde yaşayan bir grup normal ya da sıradan denebilecek insanı kaçırıp eğlenmek için avladıkları bir olaydır.

Çok kısa süre içinde bunun bir komplo değil gerçek olduğunu anladıklarında yabancıların her biri devasa bir ormanlık alanda çil yavrusu gibi dağılmaya ve kaçmaya başlar çünkü her biri artık, nereden geldiğini bilmedikleri saldırıların birer hedef tahtasıdır.

Fakat bu seçkin zenginlerin kötücül planı raydan çıkmak üzeredir, çünkü bu sefer yanlış bir kadını seçmişlerdir.
Avcıların oyununu onlardan daha iyi bilen Crystal adındaki bir kadın mücadele etmeden bu oyunu kaybetmeye niyetli değildir.

Böylelikle o, mevcut koşulları avcıların aleyhine çevirerek onları tek tek haklarken tüm bu planın ortasındaki gizemli kadına doğru adım adım ilerlemeye başlar.

 

Bir Zeytin Hasadı Hikayesi

Yönetmen: Erol Civan / Süre: 50 dakika
 

 

Bu yıl, Komili Zeytin Hasatı'nda bir ilk gerçekleşti; Türkiye'de zeytinyağının en önemli merkezlerinden Ayvalık'ta sektörün güçlü ve lider markası Komili, Geleneksel Hasat Etkinliği ile bu yıl her zamankinden farklı bir projeye imza attı.

142 yıllık uzman zeytinyağı markası Komili, 23. Ayvalık Zeytin Hasadı'nda "Zeytinyağına Takıntılı Şefler" ile Ayvalık'ta bir araya geldi.

Türkiye'nin ilk zeytin hasadı belgeseli olan bu yapımda; Zeytinyağına Takıntılı Şefler, iş duayenleri ve sektörün uzman isimlerinin eşsiz aidiyet duygusuyla birleşti.

PuhuTV'nin Belgeseller kuşağında bu hafta gösterime giren Bir Zeytin Hasadı Hikayesi adlı bu özel yapım; doğanın bize sunmuş olduğu bu değerli altın sıvının, değerli iş insanlarının, şeflerin ve profesyonellerin tecrübeleri ile birleşerek tüm detayları ve etkileyiciliğiyle geleceğe ışık tutuyor.

Zeytinyağına Takıntılı Şefler'in, bölgenin eşsiz manzaralarının içinde degüstasyonlar, online workshoplar yaptığı, onların zeytinyağına ve Ayvalık'a dair yorumlarını duyacağınız, festival filmi tadındaki belgesel, bölgenin ve zeytinyağının tanıtımına katkı sağlıyor.

Geçmişten geleceğe bir rehber niteliğinde hazırlanan bu belgesel, farklı bölümlere ayrılarak, ilgilendiğiniz kesitleri izleme imkânı da sunuyor.

Degüstasyon, Workshop, Röportajlar, Hasat ve Anıt Ağaç özelinde ayrışan belgesel merak ettiklerinize daha kolay ulaşmanızı sağlıyor.

İş duayenlerinin söyleşileri için ayrı bir bölüm, Danilo Zanna'nın degüstasyonunu (zeytinyağı tadımı) için ayrı bir bölüm, Anıt Ağaç projesi ile ilgili merak ettikleriniz ve dahası için ayrı bir bölüm, hasat alanındaki keyifli anlar içinse ayrı bir bölüm izleyebileceksiniz.

Belgesel; Elif Edes Tapan, Danilo Zanna, Fatih Tutak, Ömür Akkor, Somer Sivrioğlu gibi ünlü şefler ile hem Ayvalık'a hem de zeytinyağına olan tutkularından her fırsatta bahseden Muhtar Kent, Şerif Kaynar ve Madra Ailesi gibi başarılı iş adamlarının rehberliğini sunuyor.

İş insanlarının ve Bunge Gıda Ülke Lideri Turgut Yeğenağa'nın katkılarıyla, benzerini hiçbir yerde izleyemeyeceğiniz bu belgeselde; Ayvalık'ın en eski zeytin üreticilerinden Madra Ailesi, Ayvalık tutkunu Şerif Kaynar ve Muhtar Kent'in çok değerli aktarımları yer alıyor.

Aylarca sabırla verilen tüm emeklerin doyumsuz bir keyfe dönüştüğü, mucize ile sonuçlandığı an.

Zeytinyağına takıntılı şeflerimiz ve üreticilerimizle asla unutamayacağımız bu hasat deneyimini izlerken eminiz siz de kendinizi orada hissedeceksiniz.

 

Chadwick Boseman: Bir Sanatçının Portresi

Yönetmen: Awol Erizku / Oyuncular: Chadwick Boseman, Viola Davis, Danai Gurira, Spike Lee, Taylour Paige, Glynn Turman, George C. Wolfe / Süre: 21 dakika
 

 

Netflix'in Biyografik Belgesel Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren Chadwick Boseman: Portrait of an Artist adlı bu özel yapımda; yazarlar, yönetmenler ve oyuncular, 2020 yılında vefat eden Black Panther'ın yıldızı Chadwick Boseman'ın sıra dışı oyunculuk yöntemini konuşmak için bir araya geliyor.

Sektörde genelde herkes Chad'in harika oyunculuğundan söz etmek isterken, "Bana aktör diyorlar, ben olsam kendime aktör demem" diyen Chadwick Boseman kendini bir sanatçı olarak lanse etmeyi tercih etmişti.

Onun bu tercihinin gerekçesini öne çıkaran bu belgeselde Viola Davis, Denzel Washington, Phylicia Rashad ve Spike Lee gibi isimler, Chadwick Boseman'ın sanatını keşfe çıkıyor ve zanaatına olan olağanüstü bağlılığını anlatarak onun oyunculuk serüvenini gözler önüne seriyor.

 

Düğün Öncesi Dört Kız Kardeş

Yönetmen: Mae Czarina Cruz / Oyuncular: Alexa Ilacad, Gillian Vicencio, Charlie Dizon, Belle Mariano, Carmina Villaroel, Dominic Ochoa, Irma Adlawan, Kakai Bautista, Cai Cortez, Jameson Blake, Joao Constancia, Clarence Delgado, Pinky Amador, Minnie Aguilar, Boom Labrusca, Jenny Miller, Jeremiah Lisbo, Gigi De Lana, Toni Gonzaga, Bea Alonzo, Angel Locsin, Shaina Magdayao, Enchong Dee, Ariel ‘Maui' Segismar / Süre: 116 dakika
 

 

Netflix'in Filipinler Yapımı Aile Komedileri kuşağında bu hafta gösterime giren ve 2013 yılında çekilen Four Sisters and a Wedding adlı filmin öncesini anlatan Four Sisters Before the Wedding adlı bu kargaşalı komedisi ve aile dramıyla dikkat çeken filmde; ebeveynlerinin sallantıda olan evlilikleri artık çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalınca anne ve babalarının yirminci evlilik yıldönümlerinden önce onları uzlaştırma planları yapmaları Salazar kardeşler için kaçınılmaz olmuştur.

2013 yapım filmde; Teddie, Bobbie, Alex ve Gabbie adlı dört kız kardeş, en küçük erkek kardeşleri CJ'nin düğünü için anneleri Grace'in evinde bir araya gelmişti fakat amaçları bir kutlamadan ziyade sadece dört aylık kız arkadaşı Prenses'le evlenecek olan küçük kardeşlerinin bu düğününü engellemeye çalışmaktır ki bu arada aralarındaki geçmiş rekabetin yaraları yeniden açılır.

Bu yeni filmde ise, dört kız kardeş, karısıyla sorunları olan CJ ile bir Zoom görüşmesi yaparken ebeveynleri Caloy ve Grace'in evliliklerinde patlak veren bir krizle karşı karşıya kaldığı öğrencilik günlerini anımsarlar.

Böylelikle geçmişe dönüş yapan filmde kızlar, ebeveynleri arasında neler olup bittiğini araştırmak için bir araya geldiği ve ayrıca erkeklerle ilk acı tatlı deneyimlerini yaşadıkları o günleri hatırlarlar.

 

Düzenbaz Kardeşler

Yönetmen: Pedro Antônio Paes / Oyuncular: Zeca Carvalho, Thelmo Fernandes, Caito Mainier, Marcus Majella, Pedroca Monteiro, Pablo Sanábio, Samantha Schmütz / Süre: 94 dakika
 

 

Netflix'in Brezilya Yapımı Komedi Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Os Salafrários (Get the Grift) adlı bu filmde; sahtekârlık girişimi başarısızlığa uğrayan Clóvis yıllardır görüşmediği üvey kız kardeşi Lohane ile karşılaşır, başları dertte olan ikili, iş birliği yapmaya karar verir.

İflah olmaz bir düzenbaz, sahtekâr ve dolandırıcı olan Clóvis, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alan ve şehrin sembollerinden biri olan Kurtarıcı İsa (Cristo Redentor) heykelini satmış ve iyi de bir para kazanmıştır.

Diğer tarafta Clóvis'in kız kardeşi Lohane'nin Yeri adını verdiği küçük bir karavanda bölgenin eni iyi kahvaltısını yaptığı iddiasıyla hayatını idame ettirmektedir.

Ancak bu süre içinde Clóvis'in düzenbazlıkları haberlere konu olunca ve Lohane'nin de kahvaltı servis ettiği karavanın işletme ruhsatı olmadığı ortaya çıkınca ikisinin de başı büyük derde girer.

İkisi de başlarını soktukları bu belalardan kurtulmaya çalışırken yıllar sonra tesadüfen bir araya gelirler ve ikisi de birbirlerinin yaptığı şeyleri tasvip etmese de aile ve kardeşlik hatırı için birbirlerine yardım etmeye karar verirler.

 

Hayal Adası

Yönetmen: Jeff Wadlow / Oyuncular: Michael Peña, Maggie Q, Lucy Hale, Austin Stowell, Jimmy O. Yang, Portia Doubleday, Ryan Hansen, Michael Rooker, Parisa Fitz-Henley, Mike Vogel, Kim Coates, Robbie Jones, Jeriya Benn, Charlotte McKinney, Josh McConville, Tane Williams-Accra, Edmund Lembke-Hogan, Ian Roberts, Evan Evagora, Goran D. Kleut, Josh Randall, Joshua Diaz, Andrew Lees, Nick Slater, Steven A. Davis, Renee Murden, Mark Weinhandl, Tim Wong / Süre: 109 dakika
 

 

Hepimizin hayalleri vardır; belki kendimizi güzel, tropikal ve her şeyin mümkün olduğu bir adada ya da hiç yaşama şansına sahip olamadığımız bir hayatı yaşadığımızı veya geçmişimizde pişmanlık duyduğumuz bir hatayı düzeltmeyi hayal ederiz.

Ya da belki hayalimiz çok daha karanlık bir şeydir; bu öyle bir hayal ki gerçek hayatta asla olamayacak ama sadece hayal gücümüzle gerçekleşebilecek bir şey.

İşte Tivibu'nun Alacakaranlık Kuşağı'nda bu hafta ekranlara gelecek olan, 1970'lerin aynı isimli popüler televizyon dizisinden uyarlanan Fantasy Island adlı bu film; tropik bir adada oldukça afili ve gizemli bir tatil köyünün sahibi olan Mr. Roarke'ın hayallerinin peşi sıra buraya gelen misafirlerine yaşattıklarını konu ediyor.

Gizemli bir adam olan Bay Roarke, tatil köyüne gelen şanslı misafirlerinin en gizli hayallerini gerçeğe dönüştürmeyi vadeder.

Hayal Adası'nda misafirlerine lüks bir konaklama imkânı sunan tropik tatil köyünün esrarengiz ev sahibi Mr. Roarke, kazandıkları bir yarışma sonucu adaya gelen şanslı misafirlerinin gizli hayallerini ve fantezilerini gerçekleştirmektedir.

Bu amaçla adaya gelen misafirlerini, ne diledikleri konusunda çok dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarır, çünkü Hayal Adası'nda her fantezinin gerçeğe dönüşmesi oldukça mümkün ve kolaydır.

Fakat her hayalin de elbette bir bedeli vardır.

Gönüllerince eğleneceklerini zanneden bir grup insanı bekleyen ise düşlediklerinden oldukça farklıdır.

Karanlık temalar ve doğaüstü olaylarla karşı karşıya kalan bu insanlar, hayatta kalabilmek için zorlu bir mücadele vermek zorunda kalır.

Her ne kadar ilk anda bu konuda uyarılsalar da adada kendilerini bekleyen şeylerin düşlediklerinden oldukça farklı olduğunu yaşamaya başladıkça anladıklarında şanslı misafirlerin hayalleri bir bir kabusa dönüşür.

Nihayetinde karanlık ve doğaüstü birtakım olaylarla karşı karşıya kalan bu insanlar adanın gizemini çözerek hayatlarını kurtarmak için kaçmak zorunda kalır.

 

Hayata Seslenen Hanımefendi

Yönetmen: Kayode Kasum / Oyuncular: Bisola Aiyeola, Bamidele Akingbulu, Rhoda Albert, Samuel Asa'ah, Lota Chukwu, Elizabeth Dare, Michael Unome Ejoor, Uche Elumelu, Efa Iwara, ‘Nissi Jonathan, Oluwatomisin Kehinde, Tina Mba, Fubi Minaye, Tuke Morgan, Wale Ojo, Immaculata Oko, Molawa Onajobi, Jemima Osunde, Adeola Shinaba, Paul Utomi / Süre: 120 dakika
 

 

Ruhunuzu ateşe veren şeyin peşinde koşarken korkusuz olun.


Netflix'in Afrika Yapımı Romantik Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren This Lady Called Life adlı bu filmde; ailesi tarafından terk edilen genç bir bekar anne, hayatta kalmaya çabalarken, onun yeteneğini keşfeden bir yabancının teşvik etmesiyle birlikte elit ve usta bir aşçı olma hayaline odaklanır.

Film; 2020 Nollywood Ödülleri'nde En İyi Senaryo, En İyi Yapım Tasarımı ve En İyi Yemek Kullanımı ödüllerinin sahibi oldu.

 

Her Şey Yok Olur

Yönetmen: Shari Springer Berman, Robert Pulcini / Oyuncular: James Norton, Amanda Seyfried, Natalia Dyer, Rhea Seehorn, Karen Allen, F. Murray Abraham, Michael O'Keefe, James Urbaniak, Alex Neustaedter, Michael Abbott Jr., Jack Gore, Cotter Smith, Kelcy Griffin, Ana Sophia Heger, Olivia Boreham-Wing, Emily Dorsch, Polly Lee, Dawn McGee, Jill Dalton, Marion McCorry, Elliot Frances Flynn, Joe Lanza, Molly Jobe, Charlotte Maier, Joey Auzenne, James Hindman, Ben Graney, Vinnie Velez, Alison Smith, Blanca Harnett, Brian Corrigan, Julie E. Davis, Lewis Payton Jr., Catherine Johnson-Tully, Larry Petersen, Norman Aaronson, Lexa Hayes, Joy Decker, Reid Dalland, Albert Skowronski / Süre: 119 dakika
 

 

Doğadaki her şeyin ruhlar dünyasında bir eşi vardır…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Doğaüstü Korku Filmleri kuşağında 29 Nisan'da gösterime girmesi beklenen ve Elizabeth Brundage'ın All Things Cease to Appear adlı beğenilen romanından uyarlanan Things Heard and Seen adlı bu filmde; genç bir kadın, Manhattan'dan ayrılıp küçük bir kasabada yaşamaya başlamalarının ardından hem eşinin hem de yeni evlerinin uğursuz sırlar gizlediğini keşfeder.

Filmde; yeni bir kasabada yeni bir başlangıç yapmak isteyen çift, Hudson Vadisi'ndeki tarihî, küçük bir köye taşınır.
Zamanla çift burada tıpkı bulundukları yer gibi evliliklerine dair uğursuz bir gerçeği keşfeder.

Üstelik bu gerçek, yeni taşındıkları evin tarihinden bile daha karanlıktır.

 

Homonkulus: Hafızadaki Gerçek

Yönetmen: Takashi Shimizu / Oyuncular: Gô Ayano, Anna Ishii, Yukino Kishii, Ryô Narita, Seiyô Uchino, Marika Yamakawa / Süre: 115 dakika
 

 

Sahte bir dünyanın anahtarı bir kadının elinde…


Netflix'in Japon Yapımı Korku Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren, Hideo Yamamoto imzalı Ichi the Killer adlı bir manga serisinden uyarlanan Homunculus adlı bu psikolojik gerilimde; hafızasını kaybetmiş evsiz bir adam, deneysel bir tıbbi müdahalenin ardından insanların en derin travmalarını görme yetisi kazandığında gerçek ile hayal birbirine karışır.

Bir stajyer doktorun hafızasını kaybetmiş bu adamı yeniden hayata bağlama vaadiyle, trepanasyon operasyonuyla kafatasına küçük bir delik açıp yedi gün sürecek bir yasak deneye başladığında insanlarla ilgili pek çok gerçek de ortaya çıkmaya başlar.

Sonunda hafızasını kaybetmiş olan bu evsiz adamın da gerçek yüzü ortaya çıkar.

 

Katliam

Yönetmen: Adze Ugah / Oyuncular: Enhle Mbali Mlotshwa, Dawn Thandeka King, Idris Sultan, Tumi Morake, Ramsey Nouah, Amanda Du-Pont, Richard Kaly Boss-Asante, Trevor Gumbi, Bismarck The Joke, Lillian Dube, Fabian Adeoye Lojede, Shaleen Surtie-Richards, Uchemba Williams, Simphiwe Ngema, Leroy Gopal, Nompumelelo Kunene, Kabomo Vilakazi, Joe Kazadi, Nyalleng Thibedi / Süre: 93 dakika
 

 

Netflix'in Güney Afrika Yapımı Suç Filmleri kuşağında 26 Nisan'da gösterime girecek olan Slay (Slay Queen) adlı bu film; varlıklı bir geçmişten gelip zengin bir yaşam sürdürüyormuş gibi görünmek isteyen, ama aslında yoksulluk içinde yaşayan kadınların hikayesini anlatıyor.

Kimisi bu kadınları, yaşlı veya kafası karışık erkekleri avlamak isteyen birer avcı olduğunu düşünse de yine de onlara istedikleri şey verildiği sürece bu davranışlarını mazur görüp çekicilikleriyle ilgilendiklerini söylüyor.

Fakat her şeyin en iyisine sahip olsalar da yine de her şeyi katletme noktasına geldiklerinde gözlerinin hiçbir şeyi görmeyeceğini pek kimse anlamıyor.

 

Okyanusun Kahramanları
 

 

Her birimiz fark yaratabiliriz; hayatta kendimize seçtiğimiz yol ne olursa olsun dünyayı değiştirebiliriz…


133 yıldır bilime ve keşfe verdiği desteğin yanı sıra dünyamızın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak, canlıların soylarının tükenmesini önlemek ve bu konularda toplumu bilinçlendirmek üzere sayısız projeye imza atan National Geographic, 22 Nisan Dünya Günü kutlamaları kapsamında bu sene Planet Possible adlı yepyeni bir kampanya hayata geçiriyor.

Bu kampanya kapsamında; gezegenimizi korumak adına harekete geçilmesi için ilham vermeyi amaçlayan National Geographic, 22 Nisan Dünya Günü'nde yayın programına eklediği Okyanusun Kahramanları adlı belgesel ile izleyicileri okyanusun derin maviliklerine doğru büyülü bir yolculuğa çıkarıyor.

Büyük Set Resifi'nden Antarktika'ya, Peru'dan Avustralya'ya, Patagonya'dan Fransız Polinezyası'na uzanan belgeselde, güçlü deniz bilimcileri tutku ve bağlılıkla okyanuslarımızı korumak ve kurtarmak için çalışıyor.

Bugün yeni neslin kahramanları bize ne yapılması gerektiğini gösterdikleri bu belgeselde efsanevi okyanus bilimci Sylvie Earle ve bilim insanları, okyanuslarımızın ekosistemini korumak için yapılan inanılmaz çalışmaları anlatıyor.

National Geographic'in birbirinden iddialı yapımlarını Digitürk, D-Smart, KabloTV, Tivibu, TV+ ve Vodafone TV platformlarından izleyebilirsiniz.

 

Perfume Hayali Müzesi "Zaman Tüneli"

Yönetmen: Daito Manabe, MIKIKO / Oyuncular: Perfume / Süre: 53 dakika
 

 

Netflix'in Japon Yapımı Müzik ve Konser Belgeselleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Perfume Imaginary Museum "Time Warp" adlı görsel bir şölen niteliğinde olan bu özel performans, J-pop üçlüsü Perfume'un 20. yılını kutladığı çevrim içi "P.O.P" Festivali'ni ekranlara getiriyor.

 

Rudra: Kara Ayın Sırrı

Yönetmen: Sumit Das & Akshay Sanjeev Chavan / Oyuncular: Shailendra Pandey, Vinod Kulkarni, Rohan, Mukesh Pandey, Bhakti Shalini, Ghanshyam Shukla, Pankaj Kalra, Kanchan, Sanchit Wartak, Ajay Singhal / Süre: 87 dakika
 

 

Netflix'in Hint Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Rudra: Secret of the Black Moon adlı bu animasyonda; Rudra adındaki bir çocuk büyücü, Dünya'yı Kara Ay gezegeninin iblisinden kurtarmak için yola çıkar, ancak büyüleri düşman topraklarında işe yaramazsa bu yolculuk her şeyin sonu olabilir.

 

Umudun Dili

Yönetmen: Vadim Perelman / Oyuncular: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, David Schütter, Alexander Beyer, Andreas Hofer, Leonie Benesch, Luisa-Céline Gaffron, Nico Ehrenteit, Giuseppe Schillaci, Antonin Chalon, Serge Barbagallo, Peter Beck, Felix von Bredow, Pascal Elso, Marcus Calvin, Mehdi Rahim-Silvioli, Ingo Hülsmann, Elena Stetsenko, Gennadiy Fomin, Alexander Starchenko, Alexandr Zhdanovich, Anton Zhukov, Svetlana Anikey, Anastasia Gudei, Veronika Buslaeva, Elena Girenok, Sofya Gershevich, Oleg Veber, Maximilian Anthony, Gareth McGregor / Süre: 127 dakika
 

 

MUBI'nin nisan seçkisi kapsamında, Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren Persian Lessons adlı bu filmde; İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından toplama kampına gönderilmek üzere yakalanan bir adam, İranlı olduğunu iddia ederek kurtulmaya çalışır.

Alman bir subay onu Farsça konuşanlar listesine ekleyince, hayatta kalmak için bilmediği yabancı bir dili konuşmak zorunda kalır.

Genç bir Belçikalı olan Gilles, diğer Yahudilerle birlikte SS tarafından tutuklanarak Almanya'daki bir toplama kampına gönderilir.

İdam olmak üzereyken muhafızlara Yahudi değil İranlı olduğuna yemin ederek ölmekten kurtulur.

Bu yalan onu geçici olarak kurtarsa da ilerisi için sıkıntı yaratır, çünkü Gilles, savaş sonrasında İran'da restoran açmayı planlayan Koch'a Farsça öğretmekle görevlendirilir.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT; beIN MOVIES FAMILY ve beIN MOVIES KIDS kanallarında birbirinden eğlenceli filmler ve çocuklara özel içeriklerle 23 Nisan coşkusunu evlerde yaşatmayı sürdürüyor.

Zengin film kütüphanesi ile televizyon yayıncılığında fark yaratan beIN CONNECT'in bu hafta öne çıkan filmleri şöyle;

  • Ağaçkakan Woody (Woody Woodpecker, 2017)
  • Arkadaşım Benjamin (Benjamin Blümchen / Benjamin the Elephant, 2019)
  • Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı (The Secret Life of Pets, 2016)
  • Hayal Et (Imagine That, 2009)
  • Hızlı Gençlik (Big Time Adolescence, 2019)
  • Hop (2011)
  • İyi Yolculuklar Charlie Brown (Bon Voyage, Charlie Brown "and Don't Come Back!!", 1980)
  • Küçük Adamlar (Little Men, 2016)
  • Minyonlar (Minions, 2015)
  • Muppets (The Muppets, 2011)
  • Pinokyo (Pinocchio, 2019)
  • Sünger Bob Filmi: Sünger Karaya Çıkıyor (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water, 2015)
  • Tamircikler Robotçuklara Karşı (Fiksiki protiv Krabotov / Fixies VS Crabots, 2019)
  • Uzay Çocuklarının Serüvenleri (Axel 2: Adventures of the Spacekids, 2017)
  • Yıldız Tozu (Stardust, 2007)


BluTV

İstediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan BluTV'nin 23 Nisan Çocuk Bayramı kapsamında bu hafta çocuklar için yayın programında öne çıkardığı filmlerinden bazıları şöyle;

  • Bizim Köyün Şarkısı (2018)
  • Bücür (2018)
  • Fırıldak Ailesi (2017)
  • Genç Titanlar Filmi (Teen Titans Go! To the Movies, 2018)
  • Heidi (2015)
  • İyi Biri (2014)
  • Kahraman Miçolar (Ooops! Noah Is Gone..., 2015)
  • Kral Şakir: Oyun Zamanı (2018)
  • Kral Şakir: Korsanlar Diyarı (2019)
  • Monte Carlo (2011)
  • Mucize (Wonder, 2017)
  • Mutlu Canavar Ailesi (Monster Family / Happy Family, 2017)
  • Sen Benim HerŞeyimsin (2016)
  • Suicide Squad: Gerçek Kötüler (Suicide Squad, 2016)
  • Uzay Parkı (Astro Gardener, 2019)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan önde gelen film ve dizi kanalı FilmBox ekranları, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda birbirinden güzel yapımla bir çocuk ve aile filmleri maratonunu evlerimize getiriyor.

En güzel animasyonlar, çocuk oyuncuların sürüklediği filmler, büyülü zamanlar ve ülkeler, hayvanlarla kurulan sıcak dostluklar, tüm ailenin birlikte zevkle izleyeceği öyküler, 23 Nisan haftasına renk katıyor.

Çocuk Bayramı kapsamında kütüphanesine eklediği yapımlarla dikkat çeken platformun bu hafta öne çıkan filmleri şöyle;

  • Arı Maya (Maya the Bee Movie, 2014)
  • Arı Maya 2: Bal Oyunları (Maya the Bee: The Honey Games, 2018)
  • Bir Köpeğin Hayatı (A Dog's Life, 1918)
  • Felaket Henry (Horrid Henry: The Movie, 2011)
  • Karakurbağlar ve Kurbağlar (Kikkerdril / Frogs & Toads, 2009)
  • Küçük Kahramanlar (Gnome Alone, 2017)
  • Küçük Kurtarıcılar (Der kleine Medicus - Geheimnisvolle Mission im Körper / The Little Medic, 2014)
  • Maceracı İzciler (Adventure Scouts, 2010)
  • Minoes (Miss Minoes / Minoes, 2001)
  • Sammy'nin Maceraları: Gizli Geçit (Sammy's avonturen: De geheime doorgang / Sammy's Adventure: The Secret Passage, 2010)
  • Sihirbaz (The Magicians, 2010)
  • Sirk (Y Syrcas / The Circus, 2013)
  • Şanslı Fil (My Lucky Elephant, 2013)
  • Taş Maymunların Evi (The House of the Stone Monkeys, 2014)
  • Yarının Çocukları (Yesterday's Children, 2000)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle nisan ayının bu son haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • 2046 (2004)
  • Ana, Sevgilim (Ana, mon amour, 2017)
  • Diriliş (The Revenant, 2015)
  • Kül En Saf Beyazdır (Jiang hu er nü / Ash Is Purest White, 2018)
  • Mutlu Beraberlik (Chun gwong cha sit / Happy Together, 1997)
  • Saroyan Ülkesi (SaroyanLand, 2013)
  • Sinema Labirenti (Labyrinth of Cinema, 2019)
  •  

Netflix

"Birbirimize sadece bir hikâye uzaklığındayız" sloganıyla dünyada 30'u aşkın dilde, 190'dan fazla ülkede, 204 milyonu aşkın ücretli kullanıcısına, favorisi hâline gelecek bir sonraki hikâyeyi bulmalarına yardımcı olmak için farklı türlerde uzun metrajlı filmler, belgeseller, diziler, animeler ve ödüllü orijinal içerikler sunan Netflix, yeni yapımları ile çemberi genişleterek büyümesini sürdürüyor.

Pandemi sebebiyle ekran başında uzun saatler geçirdiğimiz şu günlerde dünyanın en popüler dijital içerik platformuna dönüşen Netflix birbirinden ünlü isimlerin yer aldığı yapımlarıyla da hayatımızı renklendirip evde sinema keyfini sürdürmemizi sağlamaya hız kesmeden devam ediyor.

Netflix'e ilginin hayli yüksek olduğu şu sıralar cesur hikâyeler ve performanslarla büyüleyen Oscar adaylarının da yer aldığı koleksiyonunda sezonun en beğenilen filmlerinin yanı sıra seyredebileceğiniz, nisan ayının bu son haftasında platforma giriş yapan filmler şöyle;

  • Aile Sırları (August: Osage County, 2013)
  • American Me (1992)
  • Coming from Insanity (2019)
  • Critters 5 (Critters Attack!, 2019)
  • Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı (Battle: Los Angeles, 2011)
  • Greta (2018)
  • Keymon ve Nani Uzay Macerasında (Keymon and Nani in Space Adventure, 2013)
  • Oynaması Bedava (Free to Play, 2014)
  • Pind Daan (Ram Prasad Ki Tehrvi, 2019)
  • Rocketman (2019)
  • Rudra: Kral Firavun'un Yükselişi (Rudra: The Rise of King Pharaoh (2019)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük dijital medya şirketlerinden olan, Londra merkezli Moonbug'ın çocuk içerikleri, Türkiye'de ilk kez internet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'de Türkçe dublajlı olarak izleyici ile buluşacak.

Moonbug içerikleri; çocuklara şefkat, empati, zorlukları yenme gücü gibi pozitif değerler kazandırma misyonu ile öne çıkıyor.

PuhuTV'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında çocuklar için ayrılmış renkli kütüphanesine eklediği, hafta sonu kuşağında ise Star TV'de izleyicilerle buluşacak tüm Moonbug içerikleri şöyle;

  • Arpo (1. Sezon: 26 Bölüm)
  • Cocomelon (1. Sezon: 6 Bölüm)
  • Digley & Dazey (1. Sezon: 2 Bölüm)
  • Gecko's Garage (1. Sezon: 2 Bölüm)
  • Go Buster (1. Sezon: 5 Bölüm)
  • KiiYii (1. Sezon: 2 Bölüm)
  • Little Red Bus (1. Sezon: 3 Bölüm)
  • Morphle (1. Sezon: 20 Bölüm)
  • T-Rex Ranch (1. Sezon: 5 Bölüm)


Tivibu

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, izlenme rekorları kıran filmleri, belgeselleri, dizileri ve çocuklara yönelik farklı türlerdeki yerli ve yabancı yapımlarıyla her yaştan izleyiciye hitap etmeyi sürdürüyor.

Akademi Ödülleri'ne adım adım yaklaşırken sinemanın en prestijli ödülü olan Oscar'a farklı dallarda aday olan ve layık görülen filmleri Oscar'lı Filmler Kuşağı'na ekleyen Tivibu, ayrıca 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel animasyon ve aile filmlerinden oluşan 30 filmlik bir seçkiyi de izleyicisi ile buluşturuyor.

Animasyondan çocuk ve aile filmlerine, klasikleşmiş pek çok farklı yapımı ekranlara taşıyan Tivibu, 23 Nisan döneminde çocukların en büyük eğlencesi olacak; "Ayı Paddington"dan "Karlar Kraliçesi"ne, "Oyuncak Hikayesi"nden "Lego Filmi"ne uzanan seçkin 30 yapım 3 Mayıs 2021 tarihine kadar Seç İzle/Film/Tivibu Vitrin/ Çocuk Şenliği klasöründe izleyicilerini bekliyor.

"Çocuk Şenliği" kapsamında yayın kuşağına eklenen filmlerin tüm izleyicilere açık olacağı nisan ayının bu son haftasında yayın akışında ekranlara gelecek bazı filmler şöyle;

  • Dunkirk (2017)
  • Fargo (1996)
  • Forrest Gump (1994)
  • İklimler (2006)
  • İnsanlığın Sonu (Extinction, 2018)
  • Jumanji: Yeni Seviye (Jumanji: The Next Level, 2019)
  • Kare (The Square, 2017)
  • Kuzular Firarda: Uzay Parkı (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, 2019)
  • Küçük Kadınlar (Little Women, 2019)
  • Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde (Spider-Man: Into the Spider-Verse, 2018)
  • Salvador (1986)
  • Saul'un Oğlu (Saul fia / Son of Saul, 2015)
  • Sokağın Dili Olsa (If Beale Street Could Talk, 2018)
  • Thelma ve Louise (Thelma & Louise, 1991)


TRT 1 & TRT 2

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı her yıl uluslararası katılımlarla kutlayan TRT, bu sene de özel içerikleriyle 23 Nisan coşkusu yaşatacak.

Bayramı her yıl okullarında kutlayan çocuklar, pandemi nedeniyle evde olsalar da TRT ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı yine büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlayacak.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı ekranlarında bir şölene çevirmeyi hedefleyen TRT, bu yıl evlerinde kutlayacak çocuklar için birçok sürpriz ve özel içerikler hazırladı.

Çocuklar için 23 Nisan'dan itibaren özel yapım ve yeni bölümleri ekrana getirecek olan TRT Çocuk, birçok özel klip, yayın ve programla çocukların karşısına çıkacak; ilk kez çocuklarla buluşacak olan "Z Takımı", "Kız Kulesi Masalları" ve "Max ve Maestro" özel yayın kuşakları ile ekrana gelecek.

Kanalın ilgiyle izlenen yapımlarından "Yade Yade" ile "Niloya" ise yeni bölümleriyle 23 Nisan'dan itibaren yayında olacak.

Ayrıca diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları nisan aynın bu son haftasında izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin aralarında televizyonda ilk kez izleyiciyle buluşacak filmlerin de yer aldığı bu haftaki film gösterimleri şöyle;

  • 39 Basamak (The 39 Steps, 1935)
  • Güvercin Hırsızları (2018)
  • İlk Veda (Di yi ci de li bie / A First Farewell, 2018)
  • Kötü Evlat (The Sons of Katie Elder, 1965)
  • Kurmanjan Datka: Dağların Kraliçesi (Kurmanjan datka / Queen of the Mountains, 2014)
  • Mezarsız (As I Lay Dying, 2013)
  • Üzgünüz, Size Ulaşamadık (Sorry We Missed You, 2019)
  • Yıldızlararası (Interstellar, 2014)
  • Zamanın Tozu (Trilogia II: I skoni tou hronou / The Dust of Time, 2008)


Festival ajandası

Bu Son Şansımız mı?

İklim değişikliğinin gezegenimize etkilerini inceleyen gösterim programı Bu Son Şansımız mı?, yedinci yılında SALT ve Garanti BBVA iş birliğiyle düzenleniyor, on belgesel filmden oluşan 2021 seçkisi, 26 Nisan ile 4 Temmuz arasında Türkiye'nin her yerinden ulaşılabilir şekilde ve altyazılı olarak saltonline.org'da gösterilecek.

SALT'ın, iklim değişikliğinin insana ve dünyaya etkilerine dikkati çekme amaçlı hayat geçirdiği bu gösterim programının 2021 seçkisi, Güney Afrika, Norveç, Fransa, Kanada, Bolivya ve Balkanlar'dan on belgesel filmi bir araya getiriyor.

Yedinci yılında Garanti BBVA desteğiyle gerçekleştirilen program, 2019 yapımı Bir Masa İki Fil (One Table Two Elephants) filminin bir haftalık Türkçe altyazılı gösterimiyle 26 Nisan'da başlıyor.

Gezegenimiz ısınıyor, okyanuslar asitleniyor, deniz seviyesi yükseliyor; iklim değişikliği nedeniyle ekosistemler zarar görürken biyoçeşitlilik hızla azalıyor.

İklim kriziyle ilgili süregelen sorunlar ve çözüme yönelik çabalar, haberlerin yanı sıra belgesel yapımlarla geniş kitlelere ulaşıyor.

Bu program seçkisinde bu yıl, insanlar, hayvanlar, doğa ve şehrin uyum içerisinde nasıl bir arada var olabileceği sorusuna yanıt arayan filmler yer alıyor.

Bir gençlik grubu dans ve müzik aracılığıyla şehirlerinin ekolojik yapısını korumaya çalışırken, bambaşka bir coğrafyadan bir topluluk köklerine sahip çıkarak geleceği inşa etmenin yollarını arıyor.

Büyük Okyanus'un ortasında küçük bir ada ülkesinin verdiği iklim mücadelesi, dünyanın diğer ucunda karşılık buluyor.

Bireysel, toplumsal ya da kurumsal olması fark etmeksizin; bugün yaptığımız seçimlerin yarınımızı tayin edeceği bilinci giderek artıyor.

SALT ve Garanti BBVA, Bu Son Şansımız mı? programıyla iklime dair sorular soran, aciliyet gerektiren meselelere odaklanan, geleceğimiz için olası çözümleri araştıran ve toplumsal farkındalık oluşturan filmleri Türkiye'nin her yerinden ücretsiz erişime açıyor.

Her filmin bir hafta boyunca saltonline.org'da altyazılı olarak sunulacağı programın, iklim ve ekolojik kriz üzerine düşünmeyi ve tartışmayı teşvik eden bir konuşma serisiyle sürmesi planlanıyor.

Bilim insanları, akademisyenler, araştırmacılar ve sivil toplum örgütü temsilcilerini buluşturacak bu sohbetlerin, Kasım ayında İskoçya'nın Glasgow şehrinde toplanacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) ile eş zamanlı yapılması için de çalışmalar devam ediyor.

Program kapsamında yedi yılda 50'den fazla filmin gösterildiğini belirten SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner, SALT'ta düzenlenen iklim konulu programların, kurumun güncel soruları kamuyla ve paydaşlarıyla müzakere etme yaklaşımının bir çıktısı olduğunu ifade ediyor.

SALT'ın, dünyaya karşı bir sorumluluk bilinciyle eğildiği bu konu, onuncu yılında ayrıca, SALT Beyoğlu'nda yer alan İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisinde gıda odağında irdeleniyor.

Londra merkezli Cooking Sections tarafından hazırlanan sergide, yeme içme alışkanlıklarımızın çevreye olumsuz etkileri, güncel fikir ve öneriler eşliğinde sunuluyor.

Bu Son Şansımız mı? 2021 programı, SALT'tan Fatma Çolakoğlu tarafından hazırlanmıştır.

26 Nisan-4 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek programdaki filmler, birer hafta süreyle saltonline.org'da yayında kalacak, bütün filmler, orijinal dilinde Türkçe ve İngilizce alt yazılı olarak gösterilecektir.

Etkinliğe dair gösterim programı ise şöyle;


26 Nisan-2 Mayıs

Bir Masa İki Fil (One Table Two Elephants, 2019)

Yönetmenler: Jacob von Heland, Henrik Ernstson, 84 dakika

Irk ve doğaya dair güncel sorgulamalardan yola çıkarak kentte bilgi edinme imkânlarını araştıran bu film; Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde kaynakların nasıl yönetildiğini toplumsal, kültürel ve siyasi boyutlarıyla ele alıyor.
Film, güneybatı Afrika'dan Khoi halkı dilinde "bulutların toplandığı yer" anlamına gelen Masa Dağı (Table Mountain) çevresinden birkaç farklı hikâyeyi bir arada sunuyor.

İzleyici, bir yanda yerel kültürü modern dans teknikleriyle birleştirmeye çalışan hip-hop ve break dansçıları, diğer yanda doğayı koruma çabasındaki kent sakinlerini takip ediyor.

Cape Town'a özgü bitki örtüsü ve sulak alanlara odaklanan yapımda, biyologlar, hip-hopçular ve aktivistler dağın etrafında birlik ve bağlılık sembolleri üretmenin yollarını ararken, kentin çok katmanlı, acı dolu ve özgürleştirici tarihi gözler önüne seriliyor.

İsveçli araştırmacı ve yönetmenler Jacob von Heland ve Henrik Ernstson, hızla büyüyen kentteki sömürgeci ve apartheid geçmişi görünür kılıyor ve yerlilerin kaynak yönetimi konusunda zorluklarla nasıl mücadele ettiğini anlatıyor.


3-9 Mayıs

El Değmemiş (The Undamaged, 2018)

Yönetmen: Miha Avguštin, Rožle Bregar, Matic Oblak


10-16 Mayıs

Mossville: Ulu Ağaçlar Devrildiğinde (Mossville: When Great Trees Fall, 2019)

Yönetmen: Alexander Glustrom


17-23 Mayıs

Samuel Bulutlarda (Samuel in the Clouds, 2016)

Yönetmen: Pieter Van Eecke


24-30 Mayıs

Anote'nin Gemisi (Anote's Ark, 2018)

Yönetmen: Matthieu Rytz


31 Mayıs-6 Haziran

Ağaçların Gizli Yaşamı (Das geheime Leben der Bäume, 2020)

Yönetmen: Jörg Adolph, Jan Haft


7-13 Haziran

Longyearbyen: İki Kutuplu Şehir (Longyearbyen, a Bipolar City, 2016)

Yönetmen: Manuel Deiller, Nina Ardoin


14-20 Haziran

Dumanlı Kasaba (Smog Town, 2019)

Yönetmen: Meng Han


21-27 Haziran

Ormanların Zamanı (Le temps des forêts, 2019)

Yönetmen: François-Xavier Drouet


28 Haziran-4 Temmuz

Akbaba ile Kartal (The Condor and the Eagle, 2019)

Yönetmen: Clement Guerra, Sophie Guerra

 

Dikkatimi çekenler

20. yüzyılın en saygın yönetmeni: Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock ile tanışmam uzun yıllar önce, dünya sinemasına henüz yeni yeni merak saldığım zamanlarda birlikte çalışmaktan ve vakit geçirmekten çok keyif aldığım, sevgili arkadaşım Mimar Çiğdem Yula sayesinde olmuştu.

Onun tavsiyelerinden sonra Hitchcock'un hem filmleri hem de kendisi en sevdiğim yönetmenlerden biri haline geldi.
Alfa Yayın Grubu'nun sinematik biyografiler serisinden bu ay çıkan; Peter Ackyord'un 20. yüzyılın en saygın yönetmeninin tüm korkularını, güvensizliklerini, takıntılarını ve ilginç çalışma yöntemlerini inceleyerek kaleme aldığı bu biyografi kitabını görür görmez kütüphaneme ekledim.

Benim için okuması son derece keyifli olacak; siz de meraklısı iseniz tavsiye ederim.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU