Hande Fırat: Biden o kelimeyi kullanacağını nasıl söyledi?

"Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkisini telefonda gösterdi"

Fotoğraf: Reuters

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak nitelemesinden bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fırat, “Biden o kelimeyi kullanacağını nasıl söyledi?” başlıklı köşe yazısında iki lider arasındaki telefon görüşmesi hakkında şunları yazdı:

Biden, ABD başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Erdoğan ile ilk görüşmesini aslında “soykırım” ifadesini kullanacağını söylemek için ve bunun iki ülke arasında kaldırılamaz bir hasara neden olmasını engellemeye yönelik gerekli girişimleri yapmak için kullandı. Telefonda önceliği yüz yüze görüşmeye verdi. Önce 14 Haziran’da Brüksel’de toplanacak NATO liderler zirvesinde hem işbirliği alanlarını hem de sorunlu başlıklara yönelik diyalog stratejisini ikili bir görüşmede ele almak istediğini söyledi. Bu “iyi haber”den sonra da asıl meseleye geçti. 24 Nisan açıklamasında “soykırım” ifadesini kullanacağını ancak bunu Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilendirmeyeceğini anlattı. Hem bu görüşmede hem de Biden-Erdoğan görüşmesinin ardından başka seviyelerde yapılan görüşmelerde; Başkan’ın İstanbul için “Konstantinopolis”i kullanmasının gerekçesi olarak; “Türkiye Cumhuriyeti’ni konunun dışında bırakarak Osmanlı İmparatorluğu’nu sorumlu tutmak” gösterildi.

Görüşmede Joe Biden’ın “Ermeni soykırımı”nı tanımasının seçim vaadi olduğunu, “Bunu yerine getiremezsem kendimle çelişirim” mesajı verdiğini öne süren Fırat, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkisini telefonda gösterdi. Bu açıklamanın Türk-Amerikan ilişkilerinde olumsuz sonuçlarının olacağını ve büyük bir hata olduğunu ifade etti. Konunun tarihçiler tarafından ele alınması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Tarihi, hukuki ve siyasi hata” tanımlamasını da kullandı. Biden’a yüz yüze bu konuyu ve gerçekleri anlatacağını da sözlerine ekledi.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU