İYİ Partili Tatlıoğlu'ndan "128 milyar dolar" açıklaması: Bugün alınmaya kalkılsa dolar 15 lirayı görür

Tatlıoğlu, "Bu kamuoyundan saklanarak Türkiye'nin birikiminin elden çıkarılması ve Türkiye'nin milli güvenlik açığıyla karşı karşıya olması meselesidir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Merkez Bankası rezervlerinden kaybolduğu iddia edilen "128 milar dolara" ilişkin "Eğer Türkiye normalde 30 milyar dolarlık artı rezerve ulaşmak istese, 90 milyar dolarlık döviz alım mecburiyeti var. Bugün bunu almaya kalktığınızda doların 15 liranın üzerine çıkacağı herkesin malumudur. Türkiye Kırım savaşı ve sonrası ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Cumhuriyetin kurulması ve onun akabinde karşılaştığı en büyük ekonomik problemlerden birinin içerisindedir ve bir milli güvenlik açığı oluşmuştur" diye konuştu. 

Tatlıoğlu Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası rezrevlerinden kaybolduğu iddia edilen 128 milar dolara ilişkin konuşan Tatlıoğlu, bu konunun Türkiye'nin, Cumhuriyet tarihinde karşılaştığı felaket derecesinde en önemli ekonomik tehdit olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye'nin birikiminin elden çıkarılması meselesidir"

Tatlıoğlu, "Bu sadece rezerv eksilmesi değildir. Sadece Merkez Bankasının klasik yöntem ve usulünün dışındaki bir yöntemle yapılan döviz satışı değildir. Bu kamuoyundan saklanarak Türkiye'nin birikiminin elden çıkarılması ve Türkiye'nin milli güvenlik açığıyla karşı karşıya olması meselesidir" diye konuştu.

Merkez Bankasının 128 milyar dolarının nasıl, hangi fiyatlardan ve kimlere satıldığı gibi konularda açıklama yapmasını beklediklerini belirten Tatlıoğlu, şöyle konuştu:

Eğer Türkiye normalde 30 milyar dolarlık artı rezerve ulaşmak istese, 90 milyar dolarlık döviz alım mecburiyeti var. Bugün bunu almaya kalktığınızda doların 15 liranın üzerine çıkacağı herkesin malumudur. 190 milyar dolarlık özel sektör dış borcu, 60 milyar dolarlık eksi rezerv 30 milyar dolar civarında cari açık dikkate alındığında Türkiye'nin 180 milyar dolarlık döviz girişine ihtiyacı var. Dolayısıyla bu satış stratejisine karar veren ve bunu onaylayanların siyasi sorumluluğu yerine getirmeleri gerekiyor. Türkiye'yi yönetenlerin bu sorumluluklarının gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz. Türkiye Kırım savaşı ve sonrası ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Cumhuriyetin kurulması ve onun akabinde karşılaştığı en büyük ekonomik problemlerden birinin içerisindedir ve bir milli güvenlik açığı oluşmuştur.

 

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU