Meteorologlar: 5G teknolojisi hava tahmininde kaosa yol açarak hayati tehlike yaratabilir

NOAA Yöneticisi “Hava tahmin becerimizin kesinliği kabaca yüzde 30 azalabilir, bu da 1980’lere dönmek anlamına gelir” diyor

Fotoğraf: The Independent

ABD Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) uyarısına göre yeni nesil iletişim ağı 5G, uyduların hava durumunu doğru bir şekilde tahmin edebilme kabiliyeti üzerinde yıkıcı etkilere neden olabilir. Yapılan analizlere göre, 5G’nin piyasaya sürülmesi, hava tahmin sistemlerini onlarca yıl geriye götürebilir.

NOAA, Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından 5G sinyallerine radyo frenkansı spektrumunu açmasının, elektromanyetik girişime neden olarak uyduların su buharını algılama kabiliyetini düşüreceğini iddia ediyor. Bu girişimin etkisi meteorologların kasırgalar gibi önemli hava olaylarını tahmin etme kabiliyetini ciddi şekilde kısıtlayabilir.

NOAA Yönetici Vekili Neil Jacobs, geçen hafta Temsilciler Meclisi Bilim Komitesi oturumunda ajans ve NASA tarafından hazırlanan modellere atıfta bulunarak bilgi verdi. Jacobs, FCC planlarının yürürlüğe girmesinin, hava uyduları için yüzde 77 veri kaybına neden olacağı konusunda uyardı:

"Bu, tahmin becerisini yüzde 30 civarınd azaltacaktır. Tahmin yeteneğimizin günümüze göre kabaca yüzde 30 daha az olduğu dönem 1980'lerdi. Bu, kasırga tahmin süresinin yaklaşık iki ila üç gün azalmasıyla sonuçlanacak.”

Ulusal Kasırga Merkezi'nden alınan rakamlara göre, 2018'de Atlantik kasırga mevsiminde 170'den fazla ölüm gerçekleşti. 2017 Atlantik kasırga mevsimi ise, Harvey, Irma ve Maria gibi büyük fırtınalar sonucunda 3350'den fazla ölümle sonuçlanan daha yıkıcı bir seneydi.

 

 

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) erken uyarı sistemleri olmadan, bu rakamın daha da yüksek olacağını söyledi.

Örgütün kasırga mevsimi değerlendirmesinde, WMO'nun direktörlerinden Mary Power, “Kasırgaların gelişini görebildiğimiz için en büyük kasırgalarda ölüm oranları kesinlikle azalmıştır” diye yazdı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahmin modelleri, kasırga istikametini ve aşırı yoğunlukları günler önceden doğru bir şekilde öngördü. Bu, kasırganın etkisindeki bölgelerde toprak kaymalarından iki gün öncesine kadar acil durum ilan edilmesine imkan tanıdı."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU