Dünyanın ilk ahşap uydusunun bu yıl fırlatılması planlanıyor

WISA Woodsat, kendi fotoğraflarını çekmek için uzayabilir bir selfie çubuğuyla donatılacak

WISA Woodsat'ın ahşap uydusu 1 kg ağırlığında ve bir dizi yerleşik sensörün yanı sıra uzayabilir bir selfie çubuğu taşıyor (WISA Woodsat)

Tahtadan yapılmış ilk uydu, uzayda sürdürülebilir malzemelerin kullanımını test etme projesi kapsamında bu yılın ilerleyen aylarında yörüngeye fırlatılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WISA Woodsat görevi gelecekte uzay istasyonlarının, hatta uzay araçlarının ahşaptan inşa edilip edilemeyeceğini değerlendirmek için kontrplağın zorlu uzay koşullarındaki dayanıklılığına ilişkin veri toplayacak.

10 cm uzunluğunda ve 1 kg ağırlığındaki nano uydu, 500 kilometre yükseklikte Dünya'nın yörüngesindeyken uzun bir süre boyunca aşırı sıcaklıklara, vakum basıncına ve uzay radyasyonuna maruz kalacak.

Ahşap üreticisi UPM Plywood'un uzay projesi yöneticisi Ari Voutilainen, The Independent'a demecinde "Laboratuvarlarımızda birçok şeyi test edebiliriz fakat uzaya uygunluk konusunda nihai test yalnızca uzayda yapılabilir" dedi.

Uzay endüstrisi, uzay aracı ve uzay istasyonlarının malzemelerinde sürekli olarak yeniliğe gitmek istiyor. Özellikle ahşap ve kontrplağın bu amaçlar için kullanılıp kullanılamayacağını görmek için Avrupa Uzay Ajansı'yla (ESA) birlikte çalışıyoruz.

UPM'nin bir şirket olarak misyonu, fosillerin ötesinde bir gelecek yaratmaktır. WISA Woodsat kontrplaktan yapılmıştır ve çok zorlu uygulamalarda fosilleri yenilenebilir ahşap bazlı malzemelerle değiştirmeye yönelik derin bir mesaj taşır.

Uydu, kendi fotoğraflarını çekebilmek için uzayabilir bir selfie çubuğu da dahil bir dizi yerleşik sensör ve kamerayla donatıldı.

Görev, projeye ilham kaynağı olan Kitsat eğitim uydusunu tasarlayan uzay teknolojisi firması Arctic Astronautics'in UPM Plywood ve İskandinav tasarım evi Huld'la ortak girişimi.

ezgif-4-08ba2b97c062.jpg
WISA Woodsat ahşap uydusunu "ciddi bir bilim ve teknoloji girişimi" olarak nitelendirdi (WISA Woodsat)


Belirlenmiş bir tarih bulunmasa bile fırlatmanın Yeni Zelanda'daki Mahia Yarımadası fırlatma tesisinde, Rocket Lab'ın Electron fırlatma aracıyla eylül ve aralık arasında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Arctic Astronautics'ten WISA Woodsat görevinde yönetici olarak çalışan Jari Mäkinen "Selfie çubuğuna sahip ahşap uydu çoğunlukla prestij getirecek ve tebessüm yaratacak fakat özünde bu ciddi bir bilim ve teknoloji girişimi" dedi ve ekledi:

Kontrplak testine ek olarak uydu, amatör radyolar için erişilebilir uydu iletişimi sunacak, çeşitli ikincil teknoloji deneylerine ev sahipliği yapacak, Kitsat platformunun yörüngede olduğunu doğrulayacak ve uzay teknolojisini popülerleştirecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU