Erdoğan: 128 milyar dolar ne buhar oldu ne birilerinin cebine girdi, önemli bir kısmı rezervlerimize geri döndü

"Kayıp rezerv" tartışmalarına değinen Erdoğan, muhalefet partilerinin açıklamalarına tepki göstererek, "128 milyar dolar diye eriyen bir rakam yok" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlıklarda yapılan değişim ve atamalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Dün gece hem bir bakanlığımızı ikiye böldük, 3 yeni bakan ataması yaptık. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ile Zehra Zümrüt Selçuk ile Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'a hizmetleri için teşekkür ediyorum. Kabinimizde birlikte mesai yürüteceğimiz Derya Yanık'a, Vedat Bilgin'e ve Mehmet Muş'a başarılar diliyorum" dedi.

Hükümet olarak 2001'den bu yana bir çok olumsuz süreçlerin üstesinden geldiklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin en verimli ve üretken 20 yılını yaşadığını söyledi.

"Biz kefenimizi giyerek yola çıktık"

Erdoğan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay katıldığı bir televizyon programında "Umarım Erdoğan'ın da, sonu benzemesin Menderes’e… Onu biz sandıkla tıpış tıpış göndereceğiz" sözlerine de tepki gösterdi.

Erdoğan şunları kaydetti:

Şimdi bir ahlaksız benim de akıbetimin Menderes gibi olacağını söylüyor. Be ahlaksız biz kefenimizi giyerek yola çıktık. Ölümden korkmadık. Bu yolculuğumuzu böyle devam ettireceğiz. Siz zaten ölümden kaçacak delik arayanlardansınız. Menderes'in akıbetinden memnun mu oluyorsunuz? O akıbeti hazırlayanlar da sizdiniz.. Bize de aynı akıbeti mi hatırlatıyorsunuz? Biz 15 Temmuz'u gördük, onlara mezar ettik.

"128 milyar dolar diye bir rakam yok"

Başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin Merkez Bankası'nda eridiği söylenen 128 milyar dolar tartışmalarına değinen Erdoğan, "Ne rakam doğru, ne rakama yüklenen anlam doğru, ne bu rakam üzerinden yürütülen kampanya doğru. Baştan sona yanlış. Baştan sona cehalet" dedi.

Erdoğan, Merkez Bankası'nda kaybolan bir rezerv olmadığını belirterek, "Aslına bakarsanız ortada 128 milyar dolar diye bir rakam da yok. Merkez Bankası işlemleriyle ilgili analizi hangi tarihten başlattığınıza ve hangi tarihte sona erdirdiğinize bağlı olarak pek çok farklı rakamla karşılaşabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Söz konusu rezervlerin kullanıldığı alanları sıralayan Erdoğan şunları kaydetti:

Merkez Bankası kaynaklarından 30 milyar dolar cari açığın finansmanı için kullanılmıştır. Yabancı sermaye çıkışı için kullanılan rakam 31 milyar doları bulmuştur. Reel sektörün döviz cinsinden borcunu azaltmak için talep ettiği kaynak da 50 milyar dolara ulaşmıştır. Vatandaşlarımız da 54 milyar dolar karşılığı döviz ve altın alarak, tasarruf tercihlerinde değişikliğe gitmiştir. Gördüğünüz gibi, sadece 4 kalemde 165 milyar dolarlık bir rakam ortaya çıktı.

"128 milyar dolar ne buhar oldu ne de birilerinin cebine girdi"

"Yaygarası yapılan 128 milyar dolar, ne buhar olmuştur, ne de haksız ve hukuksuz yere herhangi birilerinin cebine girmiştir" diyen Erdoğan, "Bu para ve çok daha fazlası, ekonominin aktörleri ve vatandaşımız arasında dolaşıma girmiş, yani yer değiştirmiş, ama sonuçta çoğu yine ülkemizin değeri olarak yurt içinde kalmıştır" dedi.

Erdoğan ayrıca, bu paranın çok önemli bir kısmının yeniden Merkez Bankası rezervlerine geri döndüğünü savundu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU