Zorunlu test ücreti uçak bileti fiyatları ile yarışıyor

Bir ülkeye gidiş ve dönüşte yapılan PCR testleri bazen uçak bilet fiyatlarını katlıyor. Dört kişilik bir ailenin yurtdışına gidip gelmesinde verecekleri test parası 1000 dolara kadar çıkabiliyor

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında kurulan laboratuvarda aylık ortalama 20 bin koronavirüs testi yapılıyor / Fotoğraf: AA

PCR testleri birçok ülkede sağlık kuruşları için ciddi bir gelir kapısı haline geldi. Ayrıca en fazla 72 saat önce yapılması gereken testler uçak yolculuklarını allak bullak etti. Havalimanlarındaki test kuyrukları çileye döndü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PCR test fiyatlarının yolcuları zorladığına dikkat çeken ve dört kişilik bir ailenin yurtdışına gidip gelmesinde verecekleri test parasının 500-1000 doları bulduğuna dikkat çeken Hürriyet yazarı Uğur Cebeci,  seyahat şirketlerinin bu yüzden ne yapacaklarını bilemediklerini ve yolcuların neredeyse bilet fiyatlarından önce test ücretlerinin hesabını istediğini yazdı.

Cebeci, “Eyaletlere göre değişmekle birlikte Amerika’da bir test için 200 dolar isteniyor. Bu rakam Dubai’de 100 dolar, Avrupa’nın birçok yerinde 70 Euro, Maldivler’de 200 dolardan aşağı düşmüyor. Bizde 250 TL ile en makul fiyat uygulanıyor. Ama sonucu çok hızlı ve VIP sınıfı isteğiniz olursa 400 TL’ye çıkıyor” diye yazdı.

Cebeci’nin konuyla ilgili yazısı şöyle:

Bin doları buluyor

Ucuz bilet bulduk diye sevinen ve yakın bir ülkeye gitme fırsatı bulan 4 kişilik bir ailenin gidiş ve dönüşte verecekleri test parası 500-1000 doları bile buluyor.

İngiltere’de yapılan 4 kişilik bir ailenin ucuz biletle Kanarya Adalarına gidip gelmeleri için ödedikleri bilet fiyatı ortalama 1600 sterlin. Ama tatil uçuşu için ödemeleri gereken toplam test ücreti 1400 sterlin civarında.

Dayanılır gibi değil

Seyahat şirketleri ‘içinizdeki gezgini serbest bırakın’ sloganlarını sürdürüyorlar. Ama nasıl serbest bırakılır kendileri de bilmiyorlar. COVID-19’un daha uzun süre etkisini sürdüreceği besbelli.

En azından ülkeler pandemi yavaşlasa bile PCR testlerinden kolay vazgeçmeyecekler. Peki böyle bir durumda havayolu yolculuğu nasıl artacak. Buna geçici de olsa en önemli çarenin hızlı antijen testlerinin tabul edilmesi gerekiyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hükümetleri, OXERA ve Edge Health tarafından yeni araştırmanın yayınlanmasının ardından COVID-19 test gereksinimlerini yerine getirmek için sınıfının en iyisi hızlı antijen testlerini kabul etmeye çağırdı.

Daha hızlı ve daha ekonomik

Hızlı Antijen testleri konusunda IATA araştırmalarının sonuçlarının ana başlıkları şöyle:

  • En iyi antijen testleri, enfekte yolcuları doğru bir şekilde tanımlamada PCR testleriyle genel olarak karşılaştırılabilir sonuçlar sağlar.
  • BinaxNOW antijen testi, örneğin, 1000 yolcuda sadece bir pozitif vakayı gözden kaçırıyor (yolcular arasında yüzde 1 enfeksiyon oranına göre). Ve yanlış negatif seviyelerinde PCR testleri ile benzer şekilde karşılaştırılabilir performansa sahip.
  • Antijen testleri için işleme süreleri, PCR testinden 100 kat daha hızlı. * Antijen testleri, PCR testlerinden ortalama olarak yüzde 60 daha ucuz.
  • Birçok uçuşta hızlı antijen testlerinin de elbet maliyeti olacaktır. Ama PCR testleri ile kıyaslandığında düşük maliyeti ile havayolu yolculuğunu hızlandırmaya katkıda bulunacak.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU