CHP'li Altay'ın "Menderes" sözlerine AK Parti'den tepkiler: Vallahi sizi, 15 Temmuz'dan beter yaparız

Bakan Soylu, "Siyasete, demokrasiye, Millete inanmayan, Hâlâ darbeyi iktidar aracı gören zavallılar" ifadelerini kullanırken parti sözcüsü Çelik ise "Milli iradeyi ölümle tehdit edenlere meydan okuyoruz" dedi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay katıldığı bir televizyon programında "Rahmetli Menderes de bir dönem dinci odaklara pek yüz vermişti, taviz vermişti. Ve onlar o kadar ileri gitmişlerdi ki Menderes’ten aldıkları güç ve yüzle… Menderes sonra ne yapmak zorunda kaldı. Atatürk’ü Koruma Kanunu yapmak zorunda kaldı. Umarım Erdoğan da, 'sonu benzemesin' Menderes’e… Onu biz sandıkla tıpış tıpış göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

Altay'ın bu sözlerine iktidar kanadından tepki geldi.

Soylu'dan sert tepki

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medyada paylaşımında Altay'ın konuşmasının tamamının yer almadığı bir videoyu paylaşarak şunları kaydetti:

Tarih fukarası, cahil... Siyasete, demokrasiye, Millete inanmayan, Hâlâ darbeyi iktidar aracı gören zavallılar... "Menderes'in sonunu Erdoğan’a yakıştırmak..." Vallahi sizi, 15 Temmuz'dan beter yaparız...

"Kılıcınızın iki tarafının da kestiği o kara günler geride kaldı"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise #HaddiniBilEnginAltay etiketi ile yaptığı paylaşımda, "Yine aynı kafa! Yazıktır. Milletin gönlünde ebedileşmiş Şehit Başbakan Menderes'in sonunu hatırlatmaktan bir türlü vazgeçmiyorlar. Unutmayın! Kılıcınızın iki tarafının da kestiği o kara günler geride kaldı" ifadelerini kullandı.

Altun da 15 Temmuz'u işaret etti

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yine Twitter'dan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

İş birliği yaptığınız küresel çeteleri, terör örgütü uzantıları ve vesayet odağı kalıntılarını çok iyi biliyoruz. 15 Temmuz ile birlikte aziz milletimiz kendi iradesini canı pahasına da olsa çiğnetmeyeceğini size ve iş birliği içerisinde olduğunuz küresel çetelere gösterdi. Milletimizi tehdit etmek için kullandığınız enerjiyi emperyalist prangalarınızdan kurtulmak için harcayın.

"Elinizden geleni ardınıza koymayın"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de tepkisini sosyal medyada dile getirdi.

Çelik, "Milli iradeyi ölümle tehdit edenlere meydan okuyoruz. Elinizden geleni ardınıza koymayın" ifadelerini kullandığı paylaşımda şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanımızı 'Menderes'in sonu' ile tehdit edenlere diyoruz ki, buyrun gelin, biz burdayız. Siz 'Menderes'in sonu' diye tehdit edin, biz milli irade diyerek dimdik karşınızdayız. Bu ülkede milli iradeye sadece katledilmeyi layık gören zihniyet hala diri. O kadar büyük acılardan sonra hala değişmiyorlar. 'Menderes'in sonu'nu vadediyorlar milli iradeye. Ama milletimiz bu katliam siyasetine geçit vermez. Millet egemenliğine bir daha asla göz dikemezler.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da #HaddiniBilEnginAltay etiketine yazarak Altay'a tepki gösterdi.

Altay'dan yanıt geldi

Altay da tepkilere Twitter hesabından yaptığı konuşmanın tamamını "Bu konuşmadan darbe algılayanların IQ'sü ayakkabılarının numaraları kadardır" notuyla paylaşarak yanıt verdi.

 

RTÜK inceleme başlattı

Radyo Televizyon Üst Kurulu ise konu hakkında inceleme başlattığını duyurdu. Twitter hesabından yapılan açıklamada "Bir yayın kuruluşunda CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın açıklamaları nedeni ile 6112 sayılı Kanun'un yayın ilkeleri çerçevesinde inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan suç duyurusunda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Engin Altay hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dilekçede, merhum Adnan Menderes'in darbeciler tarafından katledilen bir başbakan olduğu, Menderes'in idam edilmesinin milletin vicdanında derin yaralar açtığı kaydedildi.

Vesayet odaklarının da Menderes'in akıbetiyle, seçilmiş başbakanları ve cumhurbaşkanlarını tehdit ettiği belirtilen dilekçede, "(Menderes'in akıbeti) vesayet odakları ve onlara destek veren siyasetçiler tarafından olağanlaştırılmaya çalışılan bir tehdit ifadesidir. Son altmış yılda, siyasetçilere ve ülkeyi yöneten sivil idarecilere demokrasi dışı yöntemlerle istikamet vermeye çalışan odakları da bu tehdit ifadesine çokça başvurmuşlardır." denildi.

Dilekçede, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "tehdit" suçunu düzenleyen 106. maddesinin ilk fıkrasında, bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştirileceğinden bahisle tehdit eden kişinin, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağının hükme bağlandığı hatırlatıldı.

"Altay'ın şikayete konu açıklamalarıyla Cumhurbaşkanını, 27 Mayıs darbesi sonrası idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in akıbetiyle tehdit ederek açıkça atılı suç işlediği" kaydedilen dilekçede, "Son olarak soruşturma yürütülen '104 Amiral Bildirisi'nde de 'aksi halde' ile başlayan cümlenin vurgulamaya çalıştığı akıbet de 'Menderes'in akıbeti'dir. 104 amiral bildirisinde örtülü olarak vurgulanan akıbet, Engin Altay tarafından açıkça ifade edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, bildirinin muhtevası ile Engin Altay'ın açıklamaları arasındaki benzerliğin dikkati çekici olduğu belirtilerek, şikayete konu açıklamalar ile amirallerin bildirisi arasında bir bağlantı olup olmadığının araştırılması ve varsa soruşturmanın birlikte yürütülmesi talep edildi.

Savcılık soruşturma başlattı

 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şikayet üzerine, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay hakkında "tehdit" suçundan soruşturma başlattı.

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU