Boğaziçi Üniversitesi'nde 97 öğrenciye dava: #bundansonrasıbizde paylaşımları tespit edildi

İddianamede, pankart, afiş ve bayraklar ile "Kayyum Rektörlere Karşı Ayağa Kalk", "Akademiye Kelepçe İşlemez", "Özgür Özerk Üniversite İçin Ayağa Kalk" dövizleri ile "Cinsiyetçi Eğitime Karşı Ayağa Kalk" broşürü delil olarak değerlendirildi

Fotoğraf: AA

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kayyım rektör olarak atanan Melih Bulu’nun istifası için yapılan protestolara katılan 97 kişiye daha dava açıldı. İddianamede 1 Şubat’ta müdahaleye maruz kalan öğrencilerin "#bundansonrasıbizde" çağrısına dikkat çekildi.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre Savcı Sinan Çelik’in hazırladığı 75 sayfalık iddianamede, 97 sanığın "Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmamak Sureti ile 2911 Sayılı Yasa'ya Muhalefet" suçlamasıyla cezalandırılması talep ediliyor.

Bez bayrak, pankart ve broşürler delil sayıldı

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen 31 Mart tarihli iddianamede "delil” olarak öğrencilerin taşıdığı bez bayrak, pankart ve broşürler yer aldı. Davanın ilk duruşmasının tarihi henüz belirlenmedi.

İddianamede, "şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işledikleri hususunda yeterli şüphenin oluştuğunun tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşıldığı" ileri sürüldü.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki "kayyım rektör” protestoları 1 Şubat’ta okulun Rumeli Hisarüstü’ndeki Günay Kampus kapısı önünde devam etmiş, buradaki polis müdahalesinin ardından çok sayıda öğrenci ve onlara destek için gidenler de okulun çevresindeki Nisbetiye Caddesi ve Bebek’te gözaltına alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 Şubat 2021’de gözaltına alınan 108 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakılmış, 108 kişiden 10’u hakkında aynı suçlamayla yürütülen bir dava olduğundan, biri de 18 yaş altı olması nedeniyle dosyası ayrılmıştı.

Kalan 97 kişi hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

"#bundansonrasıbizde" paylaşımları tespit edildi

Davanın iddianamesinde, "Beşiktaş ve Sarıyer İlçesi Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının ve Valiliğin Kovid-19 pandemisi nedeniyle eylem ve etkinlikleri yasaklamasına rağmen öğrencilerin basın açıklaması için toplandığı" ifade edildi:

İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından resen yapılan sosyal medya çalışmalarında 1 Şubat 2021 günü İstanbul ili Beşiktaş İlçesinde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana kapısında saat 17:00'da "#bundansonrasıbizde” başlıklı basın açıklaması ve protesto gösterisi yapılacağı şeklinde paylaşımların olduğunun tespit edildiği…


Bu çağrının ardından saat 17:30 sıralarında Nisbetiye Caddesinde toplananlara "İstanbul Valiliği tarafından konu ile alakalı alınan yasaklama kararının kolluk görevlileri tarafından gruplara bildirildiği ve şahıslara dağılmaları yönünde birden fazla kez ikazda bulunulduğu” kaydedilerek, öğrencilere "kademeli olarak müdahale edildiği” ileri sürüldü.

İddianamede, pankart, afiş ve bayraklar ile "Kayyum Rektörlere Karşı Ayağa Kalk”, "Akademiye Kelepçe İşlemez”, Özgür Özerk Üniversite İçin Ayağa Kalk” dövizleri ile "Cinsiyetçi Eğitime Karşı Ayağa Kalk” broşürü "delil” olarak sayıldı.

Daha önceki eylemlerle ilgili, aynı suçlamayla açılan dava ise İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

 

 

 

Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU