Vegan itfaiyeci kendisine uygun yemek verilmediğini söyleyerek insan hakları mahkemesine başvurdu

İtfaiyeci çalıştığı şartlar altında kendisine yeterince besleyici vegan yemek sağlanmamasının insan hakları ihlali olduğunu savundu

Kanadalı itfaiyeci Adam Knauff kendisine vegan yiyecek verilmediğini öne sürerek, yöneticilerine insan hakları ihlali davası açtı / Fotoğraf: The Independent 

Lily Puckett - The Independent 

Kanadavegan bir itfaiyeci yıpratıcı şartlar altında çalışırken yöneticilerinin kendisi için vegan yemek sağlamadığını öne sürerek insan hakları mahkemesine başvurdu.

Yıllarca vejetaryen bir hayat sürdükten sonra 20 yıldır da vegan beslenen 40 yaşındaki Adam Knauff isimli itfaiyeci, yöneticilerinin kendisinin vegan olduğunu bilmesine rağmen bu konuda gerekli yeme düzenini sağlamadığını belirtti ve bunun insan hakları ihlali olduğunu ileri sürdü.  

İtfaiyeci, yasal süreçte harcayacağı parayı toparlamak için kurduğu GoFundMe sitesinde, “insanları yanan evlerinden kurtarmak için olağanüstü sıcak ve yıpratıcı şartlar altında” 10 gün boyunca günde 16 saate yakın çalıştığını söyledi.

Çalıştığı yoğun günler boyunca protein bar, salata, kuru yemiş ve meyvelerle beslendiğini söyleyen itfaiyeci, bir defasında sade bir çörekle dahi günü geçiştirdiğini söyledi.  

İtfaiyeci, çalıştığı yerin bağlı olduğu Kanada Doğal Kaynaklar ve Orman Bakanlığı’nın protein içeren besleyici vegan yiyecekler sağlamanın aksine kendisini “itaatsizlik” suçlamasıyla 3 günlük ücretsiz izne çıkardığını söyledi.  
 


Washington Post’a göre itfaiyeci vegan opsiyonların azlığından şikayet ettiği ve söz verdiği halde bu konuda herhangi bir adım atmadığı iddia edilen şefine küfrettiği için görevden uzaklaştırıldı.

Öte yandan bakanlık, itfaiyeciye vegan yiyecek sunmamanın insan haklarını ihlal etmediğini çünkü veganlığın bir “inanç” olmadığını ve Ontario eyaleti ayrımcılık kanunu kapsamına girmediğini belirtti.

Ontario ayrımcılık kanununda inanç, “samimiyetle, özgürce ve içten gelerek” diye tanımlanıyor ve “ortak bir inanç sistemine sahip organizasyon veya topluluk tarafından icra edilme” ile bir kişinin kimlik ve özüyle “bütünsel” olarak bağlantılı olma şartı taşıyor.  

Ontario İnsan Hakları Komisyonu 2015’te inançlara yönelik bir revizyonunda, “dini olmayan inanç sistemleri de tıpkı dinler gibi kişinin kimliğini, dünya görüşünü ve yaşam tarzını etkiliyor,” demişti.  

Veganizm’in inanç sayılmasını umduğunu söyleyen itfaiyecinin çabalarına Kanadalı Hayvan Adaleti (Animal Justice) örgütü destek veriyor.

Öte yandan itfaiyeci, GoFundMe sitesinde toplamayı umduğu 10 bin dolar’ın (yaklaşık 61 bin TL) henüz sadece 2 bin dolarını (yaklaşık 12 bin TL) topladı.

İtfaiyeci, “Benim açtığım dava, etik veganizmin bir inanç olarak Ontario’da korunma altına alınmasını sağlayacak yasal düzenlemeye yol açabilir. Bu da ayrımcılıkla karşılaşan Ontario’daki veganlara yardım edebilir, Kanada’nın diğer eyaletlerinde ve dünyada da etki yaratabilir” diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU