Pandemide para toplayan hayırsever, yüzde 40 vergi istenince yardıma muhtaç oldu

Facebook'un gönderdiği belgede 16 bin dolar borçlu olduğu yazılıydı

Öğretmenin vergi borcunu 17 Mayıs’a kadar ödemesi gerekiyor (Louis Goffinet)

ABD'nin Connecticut eyaletindeki ortaokul öğretmeni, Kovid-19'da mahalle sakinlerine yardımcı olmak için Facebook üzerinden başlattığı kampanyada elde ettiği gelirin büyük kısmını vergi olarak ödemek zorunda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mansfield bölgesinde yaşayan Louis Goffinet, pandeminin ilk dönemlerinde mahallesinde salgın nedeniyle dışarı çıkamayan yaşlılara destek olabilmek için onların alışveriş ihtiyaçlarını genellikle masrafları kendisi üstlenerek karşılıyordu.

Fakat salgın ilerledikçe yardıma ihtiyacı olan kişilerin sayısının arttığını fark eden 27 yaşındaki öğretmen, Facebook üzerinden iki bağış kampanyası başlattı.

Bir yıl boyunca süren kampanyada öğretmen, elde ettiği gelirle mahalle sakinlerinin alışveriş ve kira masraflarını karşıladı.

Bağış kampanyası kapsamında toplamda 140 defa alışveriş yapıldı, cuma günü düzenlenen yemeklerle 125 aile ağırlandı, çocuklarına hediye alabilmeleri için 20 aileye hediye kartı gönderildi, 31 aileye Şükran Günü yemeği verildi ve 5 aileye de kira masrafları konusunda yardım sağlandı.

"Düşündüğümden epey büyük bir şeye dönüştü" diyen Goffinet, "Başta aslında sadece bir kişinin ev alışverişini karşılayabilmek için 200 dolar toplamayı amaçlamıştım" diye ekledi.

Ancak Goffinet, Ocak'ta kendisine Facebook'un bağış kampanyasına ilişkin ödemelerle ilgilenen Stripe adlı şirket tarafından gönderilen vergi borcu belgesini görünce şaşkına uğradı. 

Belgede öğretmeninin bugüne dek topladığı 41 bin doların 16 bin 31 dolarını Facebook'a vergi olarak ödemesi gerektiği ifade edildi. Facebook da sitesinde 20 bin doların üzerinde toplanan bağışların vergiye tabi olacağı konusunda kullanıcıları uyarıyor.

Bağış toplayıp mahalle sakinlerine yardım ettiği bir yıllık dönemin epey yoğun ve yorucu geçtiğini belirten Goffinet, vergi borcu bildirisini aldığında "şoka uğradığını" ekledi.

Miktarın epey yüksek olduğunu ve bunu tek başına karşılamasının çok zor olduğunu söyleyen Goffinet, mahalle sakinlerinden yardım istedi.

Öğretmene destek olmak için başlatılan yardımda Goffinet'in eline şu ana kadar 2 bin dolar geçti.



Independent Türkçe, AP, NY Daily News, Hartford Courant

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU