Üç kamu bankası 30 milyar liralık "İVME kredisi" verecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, hammadde, makine-teçhizat ve tarım sektörlerine toplam 30 milyar liralık finansman sağlanacağını duyurdu

Fotoğraf: Twitter/ @BeratAlbayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, imalatçı ve ihracatçı şirketlere destek sağlaması planlanan İVME (İleri Verimli Milli Endüstri Paketi) Finansman Paketi’ni açıkladı. 

İthalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek, ihracat potansiyeli yüksek dört temel özelliği taşıyan sektörlere finansman sağlanacağını söyleyen Albayrak, önceliğin orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacağını ifade etti. 

Berat Albayrak, üç kamu bankasının katılımıyla 30 milyar liralık finansman sağlanacak İVME Paketi’nin detaylarını şöyle açıkladı: 

İthalat payı en yüksek sektöre 150 milyon lira 

- Hammadde-ara malı alanını kapsayan alt sektörler: Kimyasal/medikal (eczacılık) ürünleri; Plastik ve kauçuk ürünleri; Suni ve sentetik iplikler; Kağıt, karton ve mukavva ürünleri. 

- Bu dört başlığın altında yer alan 21 hammadde ve aramalı desteklenecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

- Bu kapsamda desteklenecek ürünlerin ithalattaki payı 2018 itibariyle 28,2 milyar dolar. Albayrak, bu büyüklükteki bir ithalatın söz konusu paketle birlikte aşağı çekmeyi planladıklarını söyledi.

- Sağlanacak yatırım kredisinin vadesi iki yıla kadar anapara geri ödemesiz ve azami 10 yıl olacak. Azami kredi tutarı ise 150 milyon lira. 

- Sağlanacak işletme kredisinin vadesi bir yıla kadar anapara geri ödemesiz ve azami 5 yıl olacak. Azami kredi tutarı ise 30 milyon lira.

Makine ve teçhizatın ithalatı 18 milyar dolar 

- 2010-2018 döneminde makine-teçhizat sektöründe dış ticaret açığı ortalama 23 milyar dolardı. 

- Bu alanı kapsayan alt sektörler: Elektrikli makine ve aksamları; Bilgisayar, elektronik ve optik; Motorlu taşıtların aksam ve parçaları; Motor ve aksamları; Genel endüstri makine ve aksamları. 


- Bu başlıkların 22 alt sektörüne finansman sağlanacak. 22 alt başlıktaki ithalat, yaklaşık 18 milyar dolar.

- Sağlanacak yatırım kredisinin vadesi iki yıla kadar anapara geri ödemesiz ve azami 10 yıl olacak. Azami kredi tutarı ise 150 milyon lira. 

- Sağlanacak işletme kredisinin vadesi bir yıla kadar anapara geri ödemesiz ve azami 5 yıl olacak. Azami kredi tutarı ise 30 milyon lira.

Tarımda seracılığa ayrı kredi 

- Tarımda desteklenecek dört ana sektör: Seracılık; Soya, mısır, ayçiçeği üretimi; Hayvancılık ve yem bitkisi üretimi; Birlikte ekipman paketi 

- Seracılık için işletme kredileri 14 ay, yatırım kredileri 84 ay olacak. Diğer sektörler için işletme kredileri 12 ay, yatırım kredileri 60 ay. 


- Verilecek kredi tutarları, işletme giderlerinin tamamını kapsayacak. 

- Modern basınçlı sulama sistemlerinin yüzde 100 yatırım kredisi olacak. 

- Seracılık ve mekanizasyon yatırımlarında yüzde 75’e kadar yatırım kredisi verilecek. 

- Kredilerin faiz oranları yüzde sıfır ile yüzde 14,25 arasında değişecek. 

Hangi faizle finanse edilecek?

- Kredi paketlerinde iki farklı faiz seçeneği sunulacak. Nakdi kredi faiz oranlarından ilki enflasyona endeksli, diğeri devlet iç borçlanma senedine (DİBS) endeksli. 

- Enflasyona endeksli iki yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranı enflasyon+2 puan, 2-10 yıl arası kredilerde faiz enflasyon+3 puan olacak. 

- Albayrak “Enflasyonda önümüzdeki aylarda gerçekleşecek düşüş göz önüne alındığında bu finansman paketinin çok anlamlı şekilde düşmeye başladığını göreceğiz” diye konuştu. 

- Kredi kullanım tarihinden itibaren yılda bir kez 0-2 yıl için alınacak DİBS endeksli kredinin faiz oranı DİBS+1, 2-5 yıl için DİBS+2 puan, 5-10 yıl için DİBS+3 puan faiz uygulanacak. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU