Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan "128 milyar dolar" açıklaması: Ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir

Kavcıoğlu açıklamasında "Herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu değildir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar dolar tutarındaki rezervin akıbetine ilişkin iddialara yanıt verdi.

Kavcıoğlu, döviz alım-satımlarının koordinasyon içerisinde yapılabilmesi için Şubat 2017'de Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını bildirdi.

Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunulduğunu kaydeden Kavcıoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

Sözkonusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi sözkonusu değildir.

Anılan platformlarda piyasa dinamiklerinden bağımsız, piyasa dışı fiyatlardan belirli taraflar seçilerek işlem yapılması mümkün değildir.

Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında, ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir.

TCMB, görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalefet kampanya düzenledi

Muhalefet Merkez Bankası’nın rezervlerinden 128 milyar doların kayıp olduğunu iddia ederek “128 milyar dolar nerede?” kampanyası başlatmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tüm parti teşkilatlarında "128 milyar dolar nerede?" afişleri asmıştı. Sözkonusu afişler polis tarafından indirilmişti.

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU