Saygı Öztürk: Dernekler eliyle adam kaçırma sektörü

"Bu olayın, öyle sanıldığı gibi bir ilçe ile sınırlı olmadığı anlaşıldı"

Fotoğraf: Twitter

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, bir grup kişinin Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile Almanya’ya gidip geri dönmemesinin ilk olmadığını, “adam kaçırma” olarak nitelediği olayın daha önceden de yaşandığını belirtti.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında şunları yazdı:

Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi'nde, belediye meclisi kararıyla yurt dışına gönderilenler, devleti tuşa getirdi, hizmet pasaportu verilip gönderilen kişiler bir daha yurda dönmedi. Bir yerde, kamu kuruluşları kullanılarak kapağı yurt dışına attılar. Bu olayın, öyle sanıldığı gibi bir ilçe ile sınırlı olmadığı anlaşıldı. Birkaç ay önce bir okurumuz bana gönderdiği iletide, Ankara'nın bir ilçesinde belediye meclisi kararıyla 50'ye yakın kişinin yurt dışına gönderileceğini bildirdi. Belediye başkanını aradım, “Doğru” dedi. Masrafların kim tarafından karşılanacağını sorduğumda, yurt dışındaki dernek olduğunu söyledi. Olay ortaya çıkınca, onun da bu planın bir parçası olduğu anlaşılıyor. Dernekler üzerinden Almanya’ya götürülen kişilerin sayısının az olmadığını, uygulamanın birkaç yıldır devam ettiğini ifade eden Öztürk, “Bitlis'te yaşayan, şahsen de tanıdığım okurumuz, dün bazı belgeler gönderdi. Belgeleri inceleyince dedim ki meğer Almanya'da, Türkiye'de ne hayırsever dernekler varmış da haberimiz yokmuş!” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü yazarı, görüştüğü bu kişinin “sistem”in nasıl işlediğine dair de şunları anlattığını söyledi:

Bir dernek çıkıyor, yurt dışına 50 kişi göndereceğini duyuruyor. Örgütlü çalışıldığı için başka illerden de yurt dışına gideceklerin kayıtları yaptırılıyor. Yurt dışına gitmek isteyenlerden 10-12 bin Euro alınıyor. Seminer, eğitim, bilgi-görgü artırma gibi gerekçelerle Türkiye'deki dernek, yurt dışındaki bir derneğin davetlisi olarak gitmek istediklerini belirtip ilgili makama başvuruyor. Örneğin, engellilerle ilgili “Engelsiz Yarınlar” projesinden söz ediliyor. Devlet de böyle bir projenin arkasındaki hinliği bilmediği için projeye destek oluyor, protokol imzalanıyor. Kişi başı 10-12 bin Euro alan yurt dışındaki dernek, Türkiye'de organizasyonuna yardımcı olan dernek yöneticilerine maddi yardım yapıyor. Ayrıca, derneğe destek olduğunu göstermek için elektrik, bir yıllık kirasını da ödüyor.

“Almanya'da ne hayırsever dernekler varmış” diyen Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

 Bunlardan birisinin Ağrı Doğubayazıt'ta bir dernekle yapılacak proje kapsamında gönderdiği yazıyı okuyalım:

“… ilçesi ile Avrupa arasında bir köprü oluşturmak amacı ile burada ki yerel yönetimler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Avrupa'daki STK (Sivil Toplum Kuruluşları) arasındaki iletişim ve diyalog kapsamında, ‘Engelsiz Yarınlar' adlı proje kapsamında sivil toplum kuruluşları çalışanları, uzmanlık, eğitim, sosyal sorumluluk, bilgi ve tecrübe edinme kapsamında, … Derneği'nden 55 kişiyi en geç 10 gün burada görmek ve ağırlamak istiyoruz. Bu nedenle sizlerin ve ekibinizin burada kaldığı sürede her türlü eğitim ve danışmanlığı ile tüm masrafları tarafımızdan karşılanacaktır. Bu çalışma bir ilk olmakla beraber bundan sonraki dönemlerde kurumunuz ile tekrar farklı projeler yapmak ve yeni çalışmaları birlikte yürütmek istiyoruz. Gereğini bilgilerinize arz eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

Bu kez, dernek ilgili müdürlüğe başvuruyor. Başvurunun ekinde bir liste yer alıyor. Listede isimleri bulunan kişilere “Hizmet Pasaportu” çıkarılması isteniyor. Onlar da bu iyi niyetli gibi görünen gezi için pasaport çıkarılması için ilgili birime yazı gönderiyor.

Bu olay Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi'nde ortaya çıktı ama bu yeni bir durum değil. Yıllardır başvurulan bir yöntem. İşin içinde belediyeler, bazı kuruluşlar da var. Bu yolla hangi derneğin insan kaçakçılığı yaptığı, bunların kimlere yakın olduğu ortaya çıkarılmalı.

AK Parti'nin yönettiği Yeşilyurt Belediyesi'nde bir grup insanın eğitim amacıyla yurt dışına gönderildiği ancak geri dönmedikleri belirlenmişti. Muhalefet, belediyenin insan kaçakçılığını yaptığını öne sürerek tepkisini dile getirmişti.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU