TBMM'ye sunulan kanun teklifi terörle mücadelede yaralanıp gazi sayılmayan yaklaşık 20 bin kişiye umut oldu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter tarafından TBMM'ye sunulan kanun teklifi, bu kişilere hem gazilik hakkı verilmesini hem de şeref aylığı bağlanmasını kapsıyor

Gazilik unvanı ve haklarına kavuşmayı bekleyen yaklaşık 20 bin asker ve polisin durumuna ilişkin "Terör Gazileri" araştırmasını Mehmet Başcıllar hazırlamış, çalışmayı haberleştirip gündeme ilk taşıyan ise Independent Türkçe olmuştu / Fotoğraf: AA

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne göre terör saldırıları sonucu yaralanıp, yüzde 40'ın altında maluliyeti (sakatlık) bulunan görevliler, gazi olarak kabul edilmiyor.

Bu düzenleme nedeniyle yaklaşık 20 bin kişi yasal olarak gazi kabul edilmediğinden, sosyal hak ve yardımlardan faydalanamıyor.

4 Eylül'de Independent Türkçe'de yayınlanan haber sonrasında konu bir kez daha gündeme gelmişti. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılmasıyla konuyu gündeme getireceklerini açıklamıştı ve öyle de oldu.

Bahçeli'nin talimatıyla MHP Genel Başkanı Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, "malul sayılmayan" gazilerin haklarını alabilmesi için 8 Nisan tarihinde TBMM'ye kanun teklifi sundu.

 

Gaziler 1.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gaziler 3.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Söz konusu gelişmeyi, Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği (TMSY) Başkanı Atilla Polat ve Malul Sayılmayan Gaziler Derneği Medya Sorumlusu Halil Pulant ile konuştuk.

"Teklifin 19 Eylül Gaziler Günü'ne yetişmesini sabırsızlıkla bekliyoruz"

"Bizlere hem gazilik hakkı hem de şeref aylığı bağlanması için Meclis'e kanun teklifi sunuldu, çok mutlu ve umutluyuz” diyen TMSY Başkanı Atilla Polat, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Bu kanun teklifinin komisyonlardan hızlandırılmış bir şekilde TBMM Genel Kurulu'na gelmesi ve 19 Eylül Gaziler Günü'ne yetişmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

 

Atilla Polat TMSY gaziler.jpg
Atilla Polat / Fotoğraf: TMSY 

 

"Gazilik ile onurlandırılmayan 19 bine yakın 'Malul Sayılmayan Gazi'nin haklarının verilmesini istiyoruz"

Malul Sayılmayan Gaziler Derneği Medya Sorumlusu Halil Pulant da benzer bir yorumda bulunarak, gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yıllardır gazilik mücadelesi yürüttüklerini ve daha önce de birkaç kez kanun teklifi verilse de komisyondan yanıt çıkmadığını hatırlatan Halil Pulant, son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in kanun teklifi vermesinin kendilerini umutlandırdığını söyledi.

 

Halil Pulant Gaziler medya.jpg
Halil Pulant / Fotoğraf: Gaziler Derneği

 

MHP lideri Bahçeli’nin Gaziler Günü'nde Malul Sayılmayan Gazilere unvanlarının verilmesi ve konunun partiler üstü bir kavrayışla değerlendirilmesi gerektiğine yönelik sözlerini de hatırlatan Pulant, Mehmet Başçıllar ve Independent Türkçe'ye de teşekkür etti:

Son kanun teklifinin temeli, Sosyal Hizmet Öğretim Üyesi Mehmet Başçıllar'ın yaptığı ve ilk olarak sizin sayenizde Independent Türkçe'de yayınlanmış olan 'Terör Gazileri' araştırmasına dayanmaktadır. Bu araştırma ve yaptığınız haber çok ses getirdi ve toplum nezdinde kabul gördü. Bizlerin yegâne isteği, Sayın Ulvi Yönter'in de kanun teklifinde belirttiği gibi terörle mücadele ederken yaralanan ancak gazilik ile onurlandırılmayan 19 bine yakın 'malul sayılmayan gazinin' haklarının verilmesidir. Bu konuda emeği geçen ve geçecek herkese şimdiden teşekkür ediyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU