ABD'de son 1200 yılın en kötü kuraklığı bekleniyor: Peki neler olabilir?

Uzmanlar Kaliforniya tarihindeki en kurak üçüncü kışın ardından kalıcı kuraklık uyarısında bulunuyor

"Kaliforniya'nın suyunu kurtarın #dahafazlabarajgölü inşa edin" yazılı bir tabela (AFP)

Batı ABD'nin bazı kısımları kayda geçen en kurak kış mevsimlerinden birini geride bırakırken, orman yangınlarıyla dolu bir yaz beklentisi birçok kişiye tanıdık gelecektir.

Gerçekten de San Francisco Reporter'ın kısa süre önce bildirdiği üzere, bilim insanları şimdiden 2021 için Kaliforniya gibi bazı yerlerde ve Batı ABD'nin başka kısımlarında orman yangını tehlikesinin arttığına dair uyarılarda bulunuyor.

Orman yangınlarının giderek yaygınlaştığı bölge aşırı kurak koşullarda geçen ve şimdiye kadar görülen en kurak üçüncü kış olduğu bildirilen bir kışın ardından orman yangınları için hayli elverişli.

Bunun tek bir nedeni olabilir: Bilim insanlarının bin 200 yıldır görülen en kötü ikinci kuraklık dediği şey.

ABD Kuraklık İzleme'nin (US Drought Monitor) analizi ve bilim insanlarının uyarılarını takiben CBS'in hazırladığı bir rapora göre dünyada ısınan iklime karşı mücadelenin ön cephesinde yer alan bölgelerden biri olan Batı ABD, bir "mega kuraklığın" eşiğinde.

Sonuçları yeni yeni görülmeye başlanan ve “mega kuraklık” adı verilen dönemin 2000 yılında başladığı ve şiddetli kuraklık ve orman yangınları dönemlerinde zirve yaptığı düşünülüyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) rakamlarında da görüldüğü üzere, 2003 ve 2013'te gerçekleşen en kötü iki kuraklığın sebebi bu dönemdi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2020-2021 rakamları daha da endişe verici; "olağanüstü kuraklık" yaşayan alan miktarı yüzde 20 oranında ve 20 yıldır bu kadar büyük bir oran görülmemişti.

Kaliforniya'nın tek orman yangını araştırma merkezinde çalışan Profesör Craig Clements, Chronicle'a verdiği demeçte "bu mevsim yağmur azlığının" topraktaki nemi ve alev alma kapasitesini "ciddi şekilde etkilediğini" söyledi.

ABD Kuraklık İzleme'ye göre batıdaki eyaletlerin yaklaşık yüzde 60'ı şu anda şiddetli, aşırı veya olağanüstü kuraklık yaşıyor. Bölgedeki baraj gölleri de işletme kapasitesinin yarısı civarında çalışıyor.

Söz konusu kuraklık, Kaliforniya'nın gördüğü en kötü orman yangını vakalarının ve ortalamanın altında yağış görülen bir diğer yazın yaşandığı 2020'nin ardından batı eyaletleri için ortalamanın 4 ila 15 derece üzerinde değişen kış sıcaklıklarının ve kar yağışı eksikliğinin hemen sonrasında geliyor.

Bilim insanları bunun kısa süre içinde ardı ardına gelen kurak kış ve yazların etkisini atamayacak hale gelebilecek Batı ABD'deki geniş alanlarda kalıcı kuraklıkla sonuçlanabileceğini söylüyor.

Bu "mega-kuraklığın" ardındaki sebepler iki başlıkta toplanabilir: İnsan faaliyetleri nedeniyle ısınan iklim ve kısa vadede, Pasifik'teki soğuk suların nem sağlayamadığı bir La Niña durumu.

Mevcut koşullar hakkında konuşan Clements şunları ekledi:

Daha kötü olup olmayacağını söylemek zor fakat çok benzer olabilir. Yıldırım vakaları olmadığı sürece daha iyi durumda olmalıyız fakat yakıt kaynaklarımız için aynısı geçerli değil.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU