Myanmar'da protestocular internete konan yasaklar üzerine basılı yayına döndü

İzleme grupları, 1 Şubat darbesinden bu yana 700'den fazla protestocunun güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü tahmin ediyor

Haber bültenini çıkaran "Lynn Thant", nasıl çalıştıklarını AFP'ye anlattı (AFP)

Myanmar'daki protestocular, şubatta darbe yaparak ülkedeki demokratik yönetimin yerini alan askeri rejimin başvurduğu sansür ve internet kesintileriyle mücadele etmek için kendi basılı haber bültenlerini çıkarmaya başladı.

Yeraltı haber bülteninin yayını, gençlere hitap etmek için gazeteye "Molotof" adını verdiğini söyleyen 30 yaşındaki Lynn Thant (ismi değiştirildi) tarafından başlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzünü maskeyle kapadığı bir video röportaj sırasında Lynn Thant, AFP haber ajansına "Bu, bilgi akışını yavaşlatanlara cevabımız ki bu da bizim için bir tehdit. Eğer devrimci literatür yazıp bu şekilde dağıtırsak yıllarca hapis yatabiliriz" dedi.

Aktivist, kendisi ve gönüllü arkadaşları tutuklansa veya öldürülse dahi protestoları başarıya ulaşıncaya kadar haber bültenini basmaya devam edecek benzer fikirli bir sürü genç olduğunu söyledi. Thant, haber bülteninin Facebook'ta 30 binden fazla kişiye ulaştığını iddia etti.

Sosyal medyadaki video ve fotoğraflar, Myanmar'ın dört bir yanında insanların haber bültenini okuduğunu ve gizlice dağıttığını gösteriyor. Haber bülteninin merkezi bir baskı altyapısı olmadığı için, insanlar bunu bültenin online versiyonunu indirip yazdırarak ve Yangon, Mandalay ve başka şehirlerdeki mahallelerinde dağıtarak yapıyor.

1 Şubat'taki darbeden bu yana protestocular, Myanmar genelinde güvenlik güçlerinin şiddetli baskılarına meydan okuyarak sokaklara inip Ang San Su Çi de dahil iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) yöneticilerinin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Ordu, protestolar ve darbenin kendisiyle ilgili haberleri kontrol etmek amacıyla lisansların iptali ve bağımsız TV kanallarının kapatılması da dahil olmak üzere medya kuruluşlarına karşı bir dizi adım attı. Yetkililer protestolardan etkilenen bölgelerde mobil internet erişimini de sık sık durduruyor.

Polis gösterileri dağıtmak için düzenli olarak gerçek mermilerle ateş açsa da protestocular kendilerine yönelik devam eden şiddete rağmen sokaklara çıkmaya devam ediyor. Aktivist grup Siyasi Mahkumlar için Yardım Derneği'ne (AAPP) göre, darbeden bu yana 706 kişi öldürülürken üç binden fazla kişi de gözaltına alındı.

Ordu, medyanın yanı sıra sosyal medya platformlarını darbeyi eleştirmek için kullanan ülkedeki fenomenlere ve ünlülere karşı da harekete geçti.

Aralarında oyuncu, şarkıcı ve modellerin de bulunduğu yaklaşık 200 ünlünün gözaltına alındığı ve "muhalif görüşleri yaymakla" suçlanarak muhtemel hapis cezalarıyla karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor.

Myanmar'daki şiddeti durdurmaya yönelik uluslararası girişimler herhangi bir ilerleme sağlayamadı. Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell pazar günü Rusya ve Çin'i, BM Güvenlik Konseyi'ninkiler de dahil olmak üzere, Myanmar'daki durumu ele almaya yönelik uluslararası çabaları engellemekle suçladı.

Borrell, “Myanmar'daki jeopolitik rekabet ortak payda bulmayı bir hayli zorlaştıracak. Ama bunun için çabalamak görevimiz" dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU