Aydınlık yazarı: HSK seçimleri krize dönüşür mü?

"İddialara göre; Bazı ön görüşmeler yapılmış. İyi Parti ile uzlaşma aranmış. Bir üyelik teklif edilmiş. Ama kabul görmemiş"

Fotoğraf: AA

Aydınlık gazetesi yazarı İsmet Özçelik, ilerleyen günlerde yapılması beklenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeleri seçiminin krize dönüşme ihtimalinden bahsetti.

Özçelik, bugünkü köşe yazısında HSK’daki mevcut üyelerin görevinin 7 Haziran’da sona ereceğini hatırlattı. Yeni üyelerin 7’sini Meclis’in, 4’ünü Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçeceğini ifade eden Özçelik, şöyle yazdı:

Meclis seçim sürecini başlattı. Adaylara 22 Nisan’a kadar süre tanındı. Başvurular Meclis Başkanlığına yapılacak. Başkanlık başvuruları; Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna gönderecek. Karma Komisyon başvuru sayısını, seçilecek üye sayısının üç katına, 21’e indirecek. Genel Kurula gönderilen 21 adaydan, 7’si HSK üyesi olarak seçilecek. Yeni üyeler 4 yıl görev yapacak.

Ak Parti eskiden rahattı. Komisyonda da, Genel Kurulda da istediği kişileri seçebiliyordu. Ama şimdi durum farklı. Cumhur ittifakının sayısı yeterli değil. Komisyonda ilk tur için, üçte iki oy gerekiyor.

Karma Komisyonun 52 üyesi var. Gerekli sayı 34. Ancak Ak Parti’nin üye sayısı 26. MHP’nin üye sayısı 4. Toplam 30, yetişmiyor. İkinci tur için de 5/3 çoğunluk lazım. Bu da 31 üye demek, o da yetmiyor. Çözüm ya uzlaşma, ya kura.

Genel Kuruldaki seçime gelince orada da durum aynı. Seçilmek için birinci turda üçte iki oy almak lazım. Bu sayı 400 milletvekili ediyor. Cumhur İttifakının oyu bunun çok altında. İkinci turda gerekli olan sayı (5/3) 360. Ak Parti-MHP-BBP’nin sayısı 338’de kalıyor. Genel Kurulda da çözüm, ya uzlaşma ya kura.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Parti ile AK Parti arasında konu hakkında bazı görüşmeler yapıldığı iddiasının olduğunu söyleyen Özçelik, şu ifadeleri kullandı:

İddialara göre bazı ön görüşmeler yapılmış. İyi Parti ile uzlaşma aranmış. Bir üyelik teklif edilmiş. Ama kabul görmemiş. Ak Parti’nin kura istemediği kurada dengelerin değişebileceği, çözüm aradığı konuşuluyor. Kulislerde konuşulanlara göre son dakika gelişmesi olmazsa, uzlaşma ihtimali zor.

"Yeni bir krizimiz daha olacak gibi"

Konuşulan başka bir ihtimal daha olduğunu belirten Aydınlık yazarı, yazısını şöyle sonlandırdı:

Seçimle ilgili olarak, Karma Komisyonun toplanmaması. Bu durumda seçim yapılamaz. Eskilerin görevi sona erer, yenisi seçilemez. Muhalefet istenileni yapana kadar, “Eskiler göreve devam eder” deniliyor. Konu biraz muğlak. Hukukçulardan itiraz var. “7 Haziran itibariyle, mevcut üyelerin görevi biter. İlgili yasada açıkça yazılmış. Seçim süreci bu nedenle, 2 ay önce başlıyor. Yasalar dikkatli hazırlanmadı. O günün koşulları baz alındı. Bazı boşluklar var. Seçimler yapılmaz veya gecikir, bevcut üyeler devam ederse alınan her karar tartışılır. Yargı zarar görür. HSK’nın tartışılır olması çok yanlış. Umarız bu yola girilmez” dediler. Yeni bir krizimiz daha olacak gibi…

 

Aydınlık, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU