AB Komisyonu önünde 'Kovid-19 aşılarında patent kaldırılsın' eylemi düzenlendi

Brüksel'de AB Komisyonu önünde bir araya gelen çeşitli kitle örgütleri ve sağlık kuruluşlarının temsilcileri, Kovid-19 aşılarının patentlerinin kaldırılmasını talep etti

Kovid-19 aşılarında patentin kaldırılması talebi, aşı çalışmalarına başlandığından beri dile getiriliyor / Fotoğraf: AA

Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Komisyonu önünde toplanan çeşitli kitle örgütleri ve sağlık kuruluşlarının temsilcileri, Kovid-19 aşılarının patentlerinin kaldırılması talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir buluşun piyasa değerini korumak için verilen yasal bir koruma olan patent, Kovid-19 aşılarının ulaşılabilirliği önünde engel teşkil ediyor.

Uluslararası patent sözleşmesi olan Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Anlaşması (TRIPS), mobilyayı da beyaz eşyayı da ilaç ve aşıları da benzer şekilde ele alıyor.

İlaç sektöründe patent hakkı, molekülün keşfedilmesinden itibaren 20 yıllık koruma sağlıyor. Bu ilaç ya da aşının üretimi ve dağıtımı patent sahibi dışındaki herkes için kısıtlanıyor. Tekeller, ilaç ve aşıları bu yüzden fahiş fiyatlarla piyasaya sürebiliyor.

Patent koruması Kovid-19 aşılarında da geçerli. Oysa tüm Kovid-19 aşı veri tabanı insanlığın ortak mirası kılınırsa, herkes oldukça kısa bir sürede aşı olabilecek. Patent korumasının kalkması durumunda aşı üretme potansiyeli olan tüm ülke ve merkezler eş değer aşılar üretebilecek.

Bu nedenle Kovid-19 aşılarında patentin kaldırılması talebi, aşı çalışmalarına başlandığından beri dile getiriliyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU