Çavuşoğlu, AB başkanlarıyla yaşanan "protokol sorununa" ilişkin konuştu: Onların talebiyle böyle bir oturma düzeni ayarlandı

Yaşanan protokol sorununa ilişkin açıklama yapan Çavuşoğlu, son derece haksız ithamlarla karşılaştığını belirtti

Fotoğraf: Reuters

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Başkanlarının Türkiye ziyareti sırasında yaşanan protokol kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah'la düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, yaşanan protokol sorunu konusunda Türkiye'nin son derece haksız ithamlarla karşılaştığını belirtti.

Türkiye'nin köklü bir devlet olduğunu, her düzeyde sıklıkla ziyaret düzenlediğini ve misafir ağırladığını belirten Çavuşoğlu, "Özellikle Türkiye'de yapılan görüşmeler, uluslararası protokol kuralları ve Türk misafirliği çerçevesinde olur" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ziyaretler öncesinde protokol ekiplerinin bir araya geldiğini ve görüşmeler yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır" açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu, "Yani AB tarafının telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Nokta. Bunu, Türkiye'ye yönelik bu ithamlar olmasaydı bu kadar net açıklamayacaktık." diyerek "Türkiye yaptı." yönünde söylemler bulunduğunu, AB'nin iç uygulamalarına girmek istemediğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Beştepe'de bir görüşme gerçekleştirmişti.

Basına verilen fotoğraflar sonrası, Cumhur Başkanı Erdoğan ve AB Konseyi Başkanı Michel karşılıklı oturmuş, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise bir süre ayakta kalmıştı.

Von der Leyen daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte karşılıklı başka bir koltuğa oturmuştu.

Bu durum medyada, bir "protokol krizi" yaşandığı yönünde yorumlara neden olmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU